Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Anna-thermostaat

De Nederlandse Energie Maatschappij heeft Anna op de markt gebracht, een zelflerende slimme thermostaat die je kan helpen om energie te besparen. Anna is voor iedereen verkrijgbaar. Lees verder om meer te weten te komen over de mogelijkheden van Anna. Meteen vergelijken of een energiecontract van de Nederlandse Energie Maatschappij voor jou voordelig is? Maak dan een vergelijking.

Vergelijk energieleveranciers

Wat is Anna?

Anna is een slimme thermostaat, wat inhoudt dat de thermostaat zichzelf aanpast naar jouw leefpatroon. Bij een slimme thermostaat kun je niet alleen zelf een verwarmingsprogramma instellen, maar de thermostaat past de verwarming ook uit zichzelf aan, gebaseerd op je aanwezigheid en voorkeuren. Kortom, Anna leert van jou.

Wat doet Anna?

Anna heeft meerdere functies waardoor bepaald kan worden hoe hoog de verwarming moet. Zo weet Anna wanneer je van huis gaat of juist weer thuiskomt, zodat je in een verwarmd huis thuiskomt, maar de verwarming niet onnodig aan blijft staan.

Helpt Anna besparen?

Als je ervoor kiest om Anna af te stellen op de stand ‘Green Crusader’, dan slaat je verwarming pas later aan en staat de verwarming iets lager dan je normaal gewend bent. In dit geval kun je veel geld besparen op je energierekening. Het is echter wel afhankelijk van je eigen voorkeuren en instellingen, als je de verwarming graag aan hebt en houdt van comfort dan is een slimme thermostaat geen garantie om geld te besparen.

Anna app

Om Anna goed te kunnen gebruiken kun je de app downloaden op je smartphone of tablet. In de app kun je je wekelijkse verwarmingsprogramma zelf gedetailleerd invullen, zo weet Anna welke temperatuur je het prettigst vindt en wanneer je wilt dan de verwarming aan staat. Met de app kunt je Anna ook van een afstand besturen, zo kunt je controleren of de verwarming wel echt uitstaat of alvast de verwarming aanzetten vlak voordat je naar huis gaat.

Privacy van Anna

Op de Anna app kun je onder andere opslaan dat je op vakantie bent, je wilt alleen niet dat anderen dit weten. Bij Anna worden de gegevens die je toevoegt op het apparaat opgeslagen, waardoor niemand anders inzicht krijgt en je privacy wordt gewaarborgd.

energie vergelijken

Kan ik Anna gebruiken?

Ja, in principe kan iedereen Anna gebruiken. Je kunt de slimme thermostaat krijgen bij een energiecontract van de Nederlandse Energie Maatschappij, maar Anna is ook los verkrijgbaar en werkt met alle energieleveranciers. Om te controleren of je huis geschikt is moet je voldoen aan de volgende drie criteria:

  • Je hebt een cv-ketel die wordt verwarmd met gas;
  • Je hebt WiFi bereik bij de cv-ketel;
  • Je hebt een smartphone of een tablet waarop je de app kunt installeren.

Anna heeft drie standen

De mate van comfort en energiebesparing in je huis kun je afstellen door te kiezen voor één van de drie standen:

  1. Comfort = Als je Anna instelt op de comfort stand, dan zal de verwarming op tijd aanslaan zodat het altijd de juiste temperatuur is op het moment dat jij dat wilt.
  2. Eco = Bij de eco stand zal de verwarming later aanslaan dan bij de comfort stand, waardoor de gewenste temperatuur bijna is bereikt op het moment dat je dit hebt aangegeven. Deze stand is energiebesparend omdat de verwarming korter aan staat. Daarnaast zal de verwarming tussendoor minder vaak aan en uit gaan en zachter stoken, waardoor de temperatuur lichtelijk kan schommelen.
  3. Green Crusader = Dit is de energiebesparende stand. De verwarming gaat aan op het moment dat het programma begint, je huis wordt dus niet voorverwarmd waardoor je huis pas later de juiste temperatuur bereikt.

Welke functies heeft Anna?

Anna heeft een aantal functies waardoor de thermostaat onder andere van je leefpatroon kan leren en ervoor kan zorgen dat de verwarming precies aan gaat wanneer jij dat zou willen:

Zelflerend vermogen = Anna leert van je gedrag. Als je de temperatuur verandert onthoudt Anna dit, zo wordt je leefpatroon in kaart gebracht en kan het verwarmingsprogramma hierop worden afgestemd.

Weer monitoring = Anna weet wat voor weer het buiten is en houdt hier rekening mee. Zo kan de verwarming in de zomer wat lager staan en in de winter wat hoger. Automatisch wordt ervoor gezorgd dat alsnog de juiste kamertemperatuur wordt bereikt.

Aanwezigheidsdetectie/geo-fencing = Met deze functie kan Anna zien of je in de buurt bent. Je stelt zelf de reikwijdte van de geo-fencing in, als je binnen dit gebied komt wordt de verwarming alvast aangezet, kom je buiten dit gebied, dan zet Anna de verwarming automatisch weer uit. Deze functie kun je altijd aan of uit zetten als je verbonden bent met het thuisnetwerk.

Op afstand aan te passen = De Anna app zorgt ervoor dat je de verwarming op afstand kunt aanpassen. Zo kunt je de verwarming alvast wat hoger zetten voordat je naar huis gaat.

Licht op bij aanrakingen = Het kastje is gevoelig voor aanrakingen, de thermostaat licht op bij een aanraking waardoor je kunt zien dat de thermostaat op je reageert tijdens het veranderen van de temperatuur.

Bewegingssensor = Anna heeft een bewegingssensor met een straal van 50 centimeter. Als je binnen deze straal komt licht de thermostaat op. Zo kun je Anna ook bedienen als het donker is in de kamer.

Hoe duur is Anna?

Als je klant bent bij de Nederlandse Energie Maatschappij krijgt je Anna gratis thuisgestuurd. Je betaalt in dit geval eenmalig € 70 installatiekosten en maandelijks € 3,99 aan abonnementskosten voor de services. Het kastje is in bruikleen wat wil zeggen dat het na 5 jaar van jou is en als je het abonnement eerder beëindigd, moet je het kastje terugsturen naar de Nederlandse Energie Maatschappij. Als je geen klant bent bij een andere energieleverancier kun je Anna los kopen voor ongeveer € 250. Je betaalt in dit geval geen abonnementskosten.

Wat laat Anna niet zien?

De slimme thermostaat Anna heeft een aantal voordelen, maar je krijgt niet overal inzicht in. Zo kunt je je verwarming lager afstellen, maar kun je niet zien hoe hoog je gas- en stroomverbruik is. Zo kunt je niet zien of er andere apparaten zijn die ongemerkt veel gas of stroom verbruiken. Daarnaast is Anna alleen zelflerend in de kamer waar de thermostaat hangt en kunnen de verschillende kamers in je huis niet apart worden verwarmd.

Vaak is het verstandiger om te kiezen voor een energiecontract met een hoge korting, dan voor een langdurig contract met slimme meter. De korting die je krijgt zou je dan weer kunnen gebruiken om een losse slimme meter aan te schaffen. Zo ben je altijd vrij om te kiezen voor welk energiecontract je kiest. Maak een vergelijking om te zien welke energieleverancier je de hoogste korting biedt.

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer