Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Biomassa

Je vraagt je misschien af welke vormen van energie vallen onder duurzame energie. De meest bekende vormen zijn waterkracht, wind- en zonne-energie, maar een groot deel van de Nederlandse groene energie bestaat uit bio-energie wat ontstaat uit biomassa. De hoogste tijd om uit te leggen wat biomassa precies is.

EasySwitch.nl is een vergelijkingswebsite voor onder andere energiecontracten. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Binnen één minuut bekijk je al van welke kortingen je gebruik kunt maken als je een vergelijking maakt.

Vergelijk energieleveranciers

De betekenis van biomassa

Biomassa wordt omschreven als het drooggewicht van organismen of delen ervan. Het is biologisch aangezien het uit plantaardig en dierlijk materiaal bestaat zoals houtsnippers, dierlijke vetten, tuinafval, palmolie, rioolslib etc. Wanneer bomen worden gekapt of planten zijn doodgegaan wordt dit gezien als biomassa en kan het worden gebruikt om bio-energie mee op te wekken.

Van biomassa naar bio-energie

Biomassa wordt gebruikt om energie op te wekken. Door biomassa te verbranden wordt warmte of elektriciteit opgewekt. Het kan ook vergast of vergist worden en in dat geval ontstaat er biogas, dit kan worden omgezet in aardgas en is een groene vorm van gas. Biomassa kan daarnaast in de vorm van biobrandstof dienen als vervanger voor diesel en benzine. Het is zelfs verplicht dat een bepaald gedeelte van de diesel en benzine die wordt geleverd bestaat uit biobrandstoffen, vanaf 2020 moet dit percentage 10% zijn.

Biomassa is klimaatneutraal

Biomassa of bio-energie valt onder de duurzame vormen van energie omdat het klimaatneutraal is. Dit betekent dat er geen extra CO2 in het milieu terecht komt bij het opwekken van energie. Biomassa bestaat namelijk uit dierlijk en plantaardig materiaal wat tijdens de levensduur CO2 uit de lucht heeft opgenomen, dit zit opgeslagen in het materiaal. Tijdens de verbranding, vergassing of vergisting komt deze opgenomen CO2 weer vrij in de lucht. Aangezien dezelfde hoeveelheid die eerder uit de lucht is gehaald nu weer vrij komt is de uiteindelijke uitstoot 0, dus klimaatneutraal.

Een duurzame energiebron

Ondanks het feit dat biomassa ervoor zorgt dat er CO2 vrijkomt, wordt het nog steeds als duurzame bron gezien. Hier zijn een paar redenen voor. Ten eerste omdat het geen extra vervuiling met zich meebrengt, de CO2 uitstoot die vrijkomt is gelijk aan de hoeveelheid die tijdens het leven van het biologische materiaal is opgenomen. Ten tweede is biomassa een onuitputtelijke bron, deze kan altijd gebruikt blijven worden. Als laatst zorgt het gebruik van biomassa als energiebron ervoor dat er geen fossiele brandstoffen verbruikt hoeven te worden, waardoor veel CO2 uitstoot bespaard blijft.

Discussie over duurzaamheid

Niet iedereen is het eens over de duurzaamheid van biomassa. Bij het verbranden van bijvoorbeeld rioolslib komt niet alleen CO2 vrij maar ook zware metalen die niet goed zijn voor het milieu. Een ander voorbeeld is palmolie wat zelf wel duurzame biomassa is, maar voor het verbouwen van palmolie worden vaak grote gebieden regenwoud gekapt wat een negatief effect heeft op het milieu. Dit geeft aan dat er meer factoren komen kijken bij het gebruiken van biomassa als energiebron waardoor de duurzaamheid een discussiepunt blijft.

Bestaat mijn energie uit biomassa?

De energie die uit je stopcontact komt is een mix van alle soorten energie die worden opgewekt, zowel grijze als groene energie en dus ook biomassa. Je kunt wel checken wat voor soort energie jouw energieleverancier levert. Iedere energieleverancier heeft een energielabel waarop je kunt zien waar de stroom uit bestaat die zij leveren. Als je juist wel of geen energie uit biomassa wilt dan kun je de energielabels met elkaar vergelijken en weet je zeker dat je alleen betaalt voor de energie die jij graag wilt hebben.

energielabel biomassa

Wil jij duurzame energie?

Als je bij wilt dragen aan een schoner milieu, kies dan voor groene energie. Met je keuze voor groene energie stimuleer je namelijk investeringen in duurzame energiebronnen. Kies bij het vergelijken voor duurzame energie en je ziet welke leveranciers jou de goedkoopste energie leveren. Wil je dat wij je helpen? Dit doen wij graag! Je kunt ons bellen van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 20:00 en op zaterdag van 10:00 tot 16:00. Dan zorgen wij ervoor dat jij het best passende contract krijgt.

 

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer