Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon
Pixabay 1

Je wilt gas om mee te koken, je huis te verwarmen en te douchen. Maar ‘gewoon’ gas bestaat niet meer. Je mag kiezen tussen groen gas, biogas en aardgas. Weet je het verschil niet? Geen probleem! We zetten de verschillende soorten voor jou op een rij.

 

Biogas
Net als bij stroom is er bij gas ook een verschil tussen groen gas en niet-groen gas. Biogas is een ‘groen’ gas. Het is de duurzame versie van niet-groen gas, ook wel aardgas genoemd. Het verschil zit hem vooral in de vriendelijkheid voor het milieu. Biogas is namelijk de duurzame (en vaak duurdere) versie van aardgas.
Omdat de voorraad aardgas op de wereld ooit opraakt en onze achterkleinkinderen ongetwijfeld ook nog wat gas willen, is er gezocht naar duurzame alternatieven. Biogas is daarvan het resultaat.

Anders dan aardgas wordt biogas geproduceerd uit onder andere resten groente en fruit, koeienmest, tuinafval en slib. Het gas wordt dan gezuiverd en gedroogd. Als het dezelfde kwaliteit als aardgas heeft bereikt is het helemaal ready om je bij te staan in het bereiden van je stamppotje voor vanavond of om je huis te verwarmen :).

 

Verschil biogas en groen gas
Groen gas is niet altijd biogas, maar biogas is uiteindelijk wel altijd groen gas. Snap je het nog?

Biogas wordt daadwerkelijk geproduceerd uit middelen die niet direct schadelijk zijn voor onze aarde en niet negatief bijdragen aan het broeikaseffect. In de volksmond wordt biogas ook groen gas genoemd, omdat het vriendelijk(er) is voor het milieu dan aardgas.

Maar aardgas kan ook bestempeld worden als groen gas. Dit kan als het zogenaamde CO2-gecompenseerd gas of bosgecompenseerd gas is. Dan investeert de leverancier in klimaatprojecten in het buitenland. Er worden dan bijvoorbeeld bomen geplant die juist positief bijdragen aan het welzijn van onze aarde. Zo krijgt het aardgas een groen tintje en mag het groen gas heten.

 

Merk je verschil tussen de verschillende soorten gas?
Je merkt zelf geen verschil tussen de kwaliteit van biogas en grijs gas. Wel is het zo dat biogas vaak iets duurder is. Dit komt omdat de productie van biogas extra kosten met zich meebrengt. Daartegenover staat dan wel weer dat je meehelpt aan een schonere toekomst voor de aarde.


Leuk om te weten:
voor de veiligheid wordt aan biogas een geurstof toegevoegd. Zo ruikt groen gas hetzelfde als aardgas.

 

Raounak

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: