Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Compost

Je afval milieuvriendelijk verwerken? Composteren is het afbreken van tuin- en keukenafval op natuurlijke wijze. Bouw of plaats een composthoop in je tuin, gooi al je Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT-afval) hierin en ontwikkel een humusachtige stof waarmee je de tuin weer vruchtbaar kunt maken.

Hoe werkt ‘composteren’?

GFT-afval kan omgezet worden tot compost. Dit kun je zelf doen in je tuin, op het balkon of zelfs in je huis. Je kunt een open composthoop maken, een composthoop in een bak, in een kuil of in een vat. Afhankelijk van de ruimte en de plek kies je voor een type composthoop.

compost

Waarom composteren?

Door zelf aan de slag te gaan met composteren bespaar je energie. De kringloop blijft klein door ter plekke het organische afval uit je huishouden te verwerken. Het hele proces levert je weer een vruchtbaar product op voor je tuin. Door het composteren van je tuin- en keukenafval help je de afvalberg te verkleinen en bespaar je energie dat anders gebruikt had moeten worden voor het afbreken van je afval.

Waar wordt compost voor gebruikt?

Compost is te gebruiken voor de verrijking van de grond in je tuin. Door compost te verspreiden over de grond houdt deze beter vocht vast en is het bodemleven actief. Meststoffen werken hierdoor beter en langer.

Thuis zelf compost maken

Ongeveer 90% van het tuinafval en 50% van het afval uit de keuken valt te composteren. Afhankelijk van de grootte van je tuin kies je een composthoop die hierbij past.

Open composthoop

Heb je ruimte genoeg in de tuin, dan kun je gebruikmaken van een gewone, open composthoop. Je kunt op een vrij stuk tuin los op de grond, of op wat takken of een bak van hout een compostbak bouwen. De grond moet in ieder geval open zijn zodat bacteriën, wormen en insecten in de bak kunnen kruipen.

Compostkuil

Een compostkuil is meer geschikt voor een hele grote tuin. In dit geval hoef je alleen een grote kuil te graven waar je jouw GFT-afval ingooit. Het graven van de kuil kost wat tijd en moeite en ook het voorkomen van het droog worden van de compostkuil in de zomer is belangrijk.

Compostvat

Een tuin met weinig ruimte is het beste af met een compostvat. Deze kun je in verschillende tuincentra verkrijgen in hout of kunststof. Een gesloten compostvat zou zelfs binnen kunnen worden geplaatst of op een balkon. Compostvaten zijn in verschillende materialen en maten te verkrijgen.

compostvat

Wormenbak

Een wormenbak is een bak waar wormen in leven, die al het voedsel opeten dat je in de bak gooit. De wormen laten wormenpoep achter, wat weer te gebruiken is voor het bemesten van je tuin.

Maar let op: doe het wel goed!

Het is wel de bedoeling dat er zuurstof bij het proces komt. Komt dit er niet bij, dan ontstaat er methaan of lachgas. Dit zijn schadelijke broeikasgassen die je kunt voorkomen door voldoende zuurstof bij de composthoop te laten. Een manier om zuurstof aan het proces toe te voegen is bijvoorbeeld door de lagenmethode toe te passen: wissel zacht afval af met harder afval en wissel groen en bruin afval af.

Een composthoop werkt alleen met warme temperaturen

Helaas gebeurt er pas iets in een composthoop wanneer de temperatuur iets hoger ligt. Dan pas komt het composteren goed op gang. Kies je voor een geïsoleerd compostvat, dan zal de composthoop gedurende het hele jaar door blijven composteren vanwege de constante temperatuur.

Doorluchting van de composthoop

Belangrijk bij het proces van composteren is dat de composthoop voldoende doorluchting, vochtigheid en variatie krijgt. Is dit niet het geval, dan zul je in veel gevallen te maken krijgen met stank of ongewenste gassen.

Voorkom nare geurtjes

Wanneer er onvoldoende lucht bij de composthoop komt, kan het zijn dat je te maken krijgt met nare geurtjes. Voldoende lucht in de hoop zorgt niet alleen voor het tegengaan van deze geurtjes, het zorgt ook voor een versnelling van het proces. Een andere tip om het proces te versnellen is door iedere zes weken de bak om te keren. Dit kan door de klep onderaan open te doen en de onderste compost bovenop te scheppen. Ook het wekelijks doorroeren van de compost met een stok voegt lucht toe aan het proces.

Wat kun je beter niet composteren?

Dingen die je beter niet kunt composteren zijn zieke planten, sinaasappelschillen, mandarijnen, wortelonkruiden, citroenen en gekookte groenten, vetten, kattenpoep en kattenbakkorrels.

Wat kun je wél composteren?

Houtsnippers, rauwe groenten en fruit, koffiefilters, theezakjes, herfstbladeren, snoeiafval en grasmaaisel.

 

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

Variabele tarieven stijgen per 1 juli met 25 procent

Vorig jaar waren de energieprijzen nog historisch laag vanwege de milde winter, lage olieprijzen en de gevolgen van de coronacrisis. Inmiddels komt het einde...

Lees meer
Energie

Coronaversoepelingen zorgen in de zomer voor dalende energietarieven

De vraag rondom overstappen is vaak: wat is het beste overstapmoment? Het afgelopen jaar was een turbulente tijd op de energiemarkt. Vorig jaar in april waren...

Lees meer
Energie

Opwekkers vs. verbruikers, wie zijn de duurzaamste huishoudens van Nederland?

Eerder dit jaar onderzochten we al hoe populair duurzame energiecontracten in Nederland zijn. In het verlengde hiervan hebben we nu ook onderzocht wie de...

Lees meer