Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

CV Ketel

De centrale verwarmingsketel, of cv-ketel, zorgt voor de verwarming van je huis. De warmte wordt in de cv-ketel opgewekt en vervolgens naar de verschillende kamers verspreid. Om de warmte op te wekken wordt gas verbrand. Hoe zuiniger de cv-ketel is, hoe minder gas er nodig is om je huis te verwarmen.

EasySwitch.nl is een website waar je onder andere energiecontracten kunt vergelijken op prijs en duurzaamheid. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Maak direct een vergelijking en bekijk hoeveel korting jij kunt krijgen op je energie.

Vergelijk energieleveranciers

Wat is een cv-ketel?

Tegenwoordig worden bijna alle huizen centraal verwarmd. Dit wil zeggen dat de warmte op één plek wordt opgewekt: in de cv-ketel. Vervolgens wordt de warmte overgebracht naar alle kamers waar de warmte nodig is. Het overbrengen van de warmte gebeurt door middel van stoom, water of lucht. Het gebruiken van warm water wat via leidingen naar een radiator stroomt is de meest voorkomende manier.

Welke soorten cv-ketels zijn er?

Er zijn drie soorten cv-ketels. Hieronder staan de keuzemogelijkheden met hun specificaties:

Vr-ketel (Verbeterd rendement) = Dit is de cv-ketel met het laagste rendement, namelijk 90%. Dit betekent dat 90% van de opgewekte warmte kan worden gebruikt en 10% van de warmte verloren gaat. De reden dat sommige mensen toch voor deze cv-ketel kiezen, is als het plaatsen van een hr-ketel problemen oplevert. Bij een hr-ketel moet er water worden afgevoerd, als er geen afvoer aanwezig is op de plek van de cv-ketel, kun je beter kiezen voor de vr-ketel. De vr-ketel heeft namelijk geen afvoer nodig.

Hr-ketel (Hoog rendement) = Deze cv-ketel heeft een rendement van 100%, wat betekent dat er geen warmte verloren gaat. Daarnaast gebruikt de hr-ketel de waterdamp om het water in de ketel opnieuw te verwarmen. Door de waterdamp te hergebruiken, hoeft er minder gas te worden verbruikt, wat energiezuinig is en goed voor het milieu.

Vergelijk energieleveranciers

Hre-ketel (Hoog rendement elektriciteit) = Naast het verwarmen van water, wekt deze cv-ketel ook elektriciteit op. Als je meer dan 1600 m3 gas per jaar gebruikt omdat je huis bijvoorbeeld slecht geïsoleerd is, dan kan deze cv-ketel een goede keus zijn. Wanneer je de cv-ketel gebruikt voor het verwarmen van water, wordt tegelijkertijd elektriciteit opgewekt. Deze ketel is zowel energiezuinig als multifunctioneel.

Wat kost een cv-ketel?

Het rendement van cv-ketels hangt samen met de prijs; hoe hoger het rendement, hoe hoger de prijs. Een prijsindicatie van de verschillende cv-ketels:

Soort Prijsindicatie
Vr-ketel € 900 – € 1500
Hr-ketel € 1000 – € 2600
Hre-ketel € 10.000

 

Teruglevering hre-ketel

In de hre-ketel zit een ingebouwde heteluchtmotor die elektriciteit kan opwekken. De heteluchtmotor gaat werken op het moment dat de hre-ketel aanslaat om water te verwarmen. De elektriciteit die wordt opgewekt door de hre-ketel kan direct worden gebruikt in huis. Als op het moment van opwekken geen elektriciteit nodig is, of er wordt meer elektriciteit opgewekt dan je op dat moment verbruikt, wordt de overige elektriciteit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Voor deze terugeleverde energie kun je een vergoeding krijgen van je energieleverancier.

Wanneer moet ik mijn cv-ketel vervangen?

Het is in eerste instantie verstandig om je cv-ketel eens in de 12 tot 15 jaar te vervangen. Daarnaast kun je veel geld besparen met een nieuwe cv-ketel als je nog een oud model hebt. De nieuwste cv-ketels worden steeds zuiniger, waardoor je investering sneller is terugverdiend.

Nieuwe cv-ketel kopen

Bepalen welke cv-ketel het best bij je huishouden past, kun je doen aan de hand van vijf punten:

 1. De comfort waarde (CW);
 2. Vermogen;
 3. Het type cv-ketel;
 4. Open of gesloten installatie;
 5. Rendement van de cv-ketel.

Comfort waarde = Hierbij wordt gekeken hoeveel liter water een cv-ketel per minuut kan verwerken. Dit bepaalt bijvoorbeeld op hoeveel plekken in huis tegelijk gebruik kan worden gemaakt van water. Als je wilt dat de douche op hetzelfde moment warm water kan geven als de kraan in de keuken, dan kies je voor een hogere comfort waarde. Vind je het niet erg als er maar één kraan warm water geeft? Dan kun je voor een lagere comfortwaarde kiezen. Deze comfortwaarde hangt samen met het vermogen van de cv-ketel.

Vermogen = Het vermogen van de cv-ketel bepaalt hoeveel liter water de cv-ketel per minuut kan verwerken. Welk vermogen voor jouw huishouden het best is, is van een aantal zaken afhankelijk zoals de samenstelling van je huishouden, hoe goed je huis geïsoleerd is en wat voor woningtype het is. In de tabel staat welk vermogen bij welke comfortwaarde hoort:

Comfort waarde Vermogen in kW Meerdere kranen tegelijk
CW 3 20 kW Nee
CW 4 25 kW Deels mogelijk
CW 5 30 kW Deels mogelijk
CW 6 Meer dan 30 kW Ja

 

Type cv-ketel = Er zijn twee typen cv-ketels; de solo cv-ketel en de combiketel. De solo cv-ketel zorgt, zoals de naam al suggereert, alleen voor de centrale verwarming. Voor het verwarmen van het tapwater zul je een aparte boiler of geiser moeten aanschaffen. De combiketel is verwarming van huis en tapwater in één.

Open of gesloten installatie = Met deze keuze hoeft je alleen rekening te houden wanneer je kiest voor een vr-ketel, hr-ketels zijn namelijk standaard gesloten. In een cv-ketel wordt warmte opgewekt door gas te verbranden, voor deze verbranding moet de cv-ketel worden voorzien van lucht. Bij een gesloten installatie wordt de benodigde lucht van buiten gehaald. Doordat deze installatie is afgesloten, is het een veiligere optie. Een open installatie staat in contact met de lucht in je huis en gebruikt dit voor de gasverbranding. Het installeren van een open cv-ketel is gemakkelijker, maar er zit een groter veiligheidsrisico aan verbonden dan aan een gesloten installatie.

Rendement van de cv-ketel = Hoe hoger het rendement van je cv-ketel is, hoe minder warmte er verloren gaat. Een hoger rendement hangt echter samen met een hogere aanschafwaarde van de cv-ketel. Bij dit punt kun je stilstaan bij je gasverbruik, als je de verwarming vaak aan hebt staan op een hoge temperatuur, dan verbruik je veel gas. In dit geval zal een cv-ketel met een hoog rendement ervoor zorgen dat je de gasrekening zo laag mogelijk houdt. Heb je de verwarming meestal uit staan en verbruik je weinig gas, dan kun je afwegen of een cv-ketel met lager rendement maar ook een lage aanschafwaarde voordeliger voor je is.

CV-ketel huren of kopen

Een cv-ketel kan 12 tot 15 jaar mee gaan, maar het aanschaffen ervan kan veel geld kosten. Als je dit bedrag niet in één keer wilt of kunt betalen, heb je de mogelijkheid om een cv-ketel te huren. Je betaalt in dit geval iedere maand een bedrag voor het huren van de ketel. De cv-ketel wordt echter nooit jouw eigendom, waardoor de totale huurkosten na 15 jaar meestal hoger uitvallen dan de prijs die je betaalt als je de cv-ketel koopt. Bij het huren van een cv-ketel zit vaak wel het onderhoud inbegrepen en wordt de cv-ketel gemaakt of vervangen als er een defect optreedt. Je kunt de voor- en nadelen van het huren of kopen van een cv-ketel tegen elkaar afwegen.

Subsidie ontvangen

Een aantal provincies en gemeentes geven subsidies voor het verduurzamen van je huis. Als je een zuinige cv-ketel aanschaft, kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor een dergelijke subsidie. Dit kan de kosten van je investering flink naar beneden brengen, waardoor je nog sneller gaat besparen. Je kunt op de energiesubsidiewijzer controleren of je huis in aanmerking komt voor een subsidie.

CV-ketel installatie

Wil je een cv-ketel aan gaan schaffen? Let dan op de volgende zaken:
1. Kies voor een gespecialiseerde installateur. Het installeren van een cv-ketel moet nauwkeurig worden uitgevoerd, zodat je er veilig gebruik van kunt maken.
2. Vraag bij meerdere bedrijven offertes aan. Dit kan al snel een grote besparing opleveren.
3. Informeer of je in aanmerking komt voor een subsidie.

Hoe onderhoud ik mijn cv-ketel?

Met het onderhouden van een cv-ketel kan een aantal dingen worden bedoeld; onder andere het controleren en afstellen van de thermostaat, de radiatoren ontluchten en het schoonmaken van de roosters. Een deel van dit onderhoud kun je zelf doen, maar voor sommige onderdelen kun je het onderhoud het beste overlaten aan een gespecialiseerd installatiebedrijf. Om ervoor te zorgen dat je cv regelmatig wordt onderhouden kun je ervoor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten.

Waarom is onderhoud nodig?

Regelmatig onderhoud zorgt voor een goede werking van je cv-ketel:

 • Je cv-ketel heeft een langere levensduur;
 • De warmteafgifte blijft optimaal;
 • De cv is zuiniger;
 • Het zorgt voor een gezonde lucht in het huis.

Hoe vaak is onderhoud nodig?

Hoe regelmatig je de cv-ketel moet onderhouden is afhankelijk van hoe oud je cv is. Als je een oudere cv-ketel hebt dan is het verstandig om deze ieder jaar te laten controleren, bij een nieuwere ketel is het voldoende om dit eens in de twee jaar te laten doen.

Wat kan ik zelf doen?

Naast het onderhoud wat door een installateur wordt uitgevoerd, kun je zelf ook zorgen voor een goed werkende cv-ketel. Hieronder volgen drie checks die je zelf kunt uitvoeren:

Waterdruk checken

Ten eerste kun je eens in de zoveel tijd de waterdruk checken. De druk moet tussen de 1,5 en 2,0 bar zijn. Als de druk lager is kun je de ketel handmatig bijvullen en als de druk te hoog is kun je wat water afnemen. Let op, dit is vervuild water. Als de druk vaker te laag is kan het betekenen dat ergens in je leidingen een lek zit, in dit geval kun je contact opnemen met een installatiebedrijf.

Radiator ontluchten

Ten tweede kun je de radiator ontluchten, dit zorgt voor een stillere en beter werkende cv-installatie. Meer over het ontluchten van de radiator kun je lezen op onze pagina radiator ontluchten.

Onderdelen van de cv schoonmaken

De radiatoren, roosters en convectors kun je in principe zelf schoonmaken, maar zorg dat je van tevoren checkt of de fabrikant van je cv-ketel hiervoor regels heeft opgesteld. In sommige gevallen vervalt de garantie namelijk als je dit zelf doet.

Hoe duur is onderhoud

De kosten van het onderhoud zijn gemiddeld 60 tot 100 euro per jaar, maar er kunnen ook kosten bijkomen voor het eventuele vervangen van onderdelen. Een onderhoudscontract kun je afsluiten vanaf ongeveer 5 euro per maand.

Wat kan er stuk gaan na verloop van tijd?

Hoe langer je het onderhoud uitstelt hoe sneller je cv-ketel storingen of defecten kan gaan vertonen, wat tot gevolg kan hebben dat je cv eerder vervangen moet worden. In de loop van de jaren kun je te maken krijgen met de volgende problemen:

 • De warmtewisselaar raakt vervuild;
 • De cv-ketel wordt minder zuinig waardoor het gasverbruik en de energierekening stijgt;
 • De kans op storingen neemt toe;
 • De automatische ontluchter raakt defect;
 • Onderdelen kunnen gaan verroesten wat hoge reparatiekosten met zich meebrengt;
 • Het elektronische deel van de ketel krijgt storingen.

Hoe lang gaat een cv-ketel normaal mee?

Een cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Het aanschaffen van een nieuwe cv is vaak een grote investering, waardoor het voordeliger kan zijn om je huidige cv-ketel goed te onderhouden zodat je de aanschaf van een nieuwe nog een aantal jaar kunt uitstellen.

Waar moet ik op letten?

Als je nog een oude cv-installatie hebt, dan kan het zijn dat deze een (half)open systeem heeft. Dit houdt in dat de verbranding mogelijk wordt gemaakt met zuurstof dat uit de kamers van je huis wordt gehaald. Om te zorgen voor een goede verbranding moet er genoeg zuurstof in je huis aanwezig zijn. Als er niet genoeg zuurstof is, kan er geen volledige verbranding plaatsvinden en komt het schadelijke gas koolstofmonoxide vrij. Door het open systeem komt dit gas in je huis terecht. Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat de ventilatie in je huis goed is, een goede aan- en afvoer van frisse buitenlucht is hierbij belangrijk. Nieuwere ketels hebben vaak een ingebouwde beveiliging die ervoor zorgt dat de ketel zichzelf uitschakelt op het moment dat koolstofmonoxide zou ontstaan.

Welke instellingen zijn er?

Een cv-installatie bestaat uit verschillende thermostaten die allemaal op een andere manier kunnen worden ingesteld. Naast de thermostaat die de warmte in de kamers van je huis regelt heeft een cv ook een ingebouwde thermostaat. Deze staat vaak hoger afgesteld dan nodig is. Vraag aan een installateur om deze thermostaat in te stellen, een specialist op dit gebied kan het beste bepalen welke temperatuur voor je huis en cv het slimst is. Daarnaast kan ook de temperatuur van het tapwater worden ingesteld, zet deze nooit lager dan 60 graden Celsius om te voorkomen dat de bacterie Legionella is het water kan komen.

Welke instelling is het best?

Dit verschilt per cv-ketel en huis. Voor goed geïsoleerde huizen met een lage temperatuurverwarming kan de thermostaat soms worden ingesteld op 40-55 graden. Bij huizen die minder goed geïsoleerd zijn en meer verwarmd moeten worden zal de temperatuur van de thermostaat wat hoger moeten worden ingesteld. De temperatuur van het tapwater moet nooit lager dan 60 graden zijn.

Welke instelling is het zuinigst?

De meest zuinige instelling is niet altijd de beste, vraag daarom altijd aan een gespecialiseerd installateur welke temperatuur voor jouw huis het meest geschikt is. Wel is het zo dat de meeste cv-ketels standaard veel te hoog staan ingesteld, vaak op 80 of 90 graden. Met deze stand maakt de cv-ketel veel stookkosten die niet altijd nodig zijn. Nieuwere ketels zijn steeds vaker uitgerust met een automatisch aanpassingssysteem. Afhankelijk van het seizoen en de mate van isolatie van je huis wordt de thermostaat in de cv-ketel automatisch hoger of lager gezet (dit is dus niet de thermostaat die de warmte in de kamers van je huis regelt).

Onderhoud voor oude en nieuwe ketels

Het grootste verschil qua onderhoud voor je cv-ketel heeft te maken met hoe oud deze is. Oudere cv-ketels hebben meer onderhoud nodig en hierbij moet je zelf zorgen dat de ventilatieroosters in je huis goed werken en schoon zijn, zodat de lucht in je huis gezond blijft. Nieuwere ketels hebben minder onderhoud nodig en regelen vaak automatisch dat er zuinig wordt omgegaan met de stookkosten, maar ook hierbij blijft het belangrijk dat je eens in de zoveel tijd controleert of alles nog in orde is zodat je cv-ketel zo lang mogelijk mee gaat.

 

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer