Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Dakisolatie

Wil je voorkomen dat je kostbare warmte via het dak wegloopt? Door dakisolatie kun je per jaar ruim 500 euro besparen op je stookkosten. Door het isoleren van  je dak verliest je woning geen warmte, waardoor je minder hoeft te stoken.

Wat is dakisolatie?

Dakisolatie is het isoleren van je dak ter voorkoming van het verliezen van warmte. Wanneer je kiest voor dakisolatie, heb je volgens Milieu Centraal te maken met een rendement vergelijkbaar met een rente van 9 procent op een spaarrekening.

Dakisolatie is goed voor het milieu

Een huis dat niet goed geïsoleerd is laat alle warmte wegvloeien. Dit betekent dat je meer moet stoken om het binnenshuis warm te krijgen. Meer stoken betekent meer gaskosten, wat weer vervuiling en CO2-uitstoot veroorzaakt. Behalve dat je dus meer moet betalen is dit ook slecht voor het milieu.

Een bestaand schuin dak isoleren

Voor het isoleren van een bestaand schuin dak bestaan drie mogelijkheden:

  • Isolatie aan de buitenzijde

Een dakisolatie aan de buitenzijde levert de beste isolatiewaarde. Dit is echter geen klus die je zelf uit moet voeren. Het beste is om dit uit te laten voeren door een professioneel bedrijf. Een goed moment om een dak aan de buitenzijde te laten isoleren is wanneer het gerenoveerd moet worden en de dakpannen er toch vanaf moeten. Er bestaan ook manieren om te isoleren door middel van het spuiten of blazen van dakpannen, maar dit levert minder goede isolatie op.

  • Isoleren binnenzijde dak

Het isoleren van de binnenzijde van je dak kun je zelf doen. Er zijn hier namelijk speciale doe-het-zelf-systemen voor die gewoon te koop zijn in de winkel. Een afweging die je hierbij moet laten maken door een professional is of je dak damp-open is of niet. Mocht dit niet het geval zijn, moet je aan de slag met vochtregulerende klimaatfolie ter voorkoming van lucht in de constructie, wat ervoor zou kunnen zorgen dat het dak kan gaan rotten.

  • Zoldervloer of plafond isoleren

Vind je het niet belangrijk dat je zolder verwarmt wordt? Dan kun je er ook voor kiezen je zoldervloer te isoleren, of het plafond van de verdieping onder je zolder. Qua kosten ben je op deze manier een stuk goedkoper uit. Het enige nadeel hiervan is dat je zolder dus niet verwarmd wordt.

Een bestaand plat dak isoleren

Een plat dak kun je het beste laten isoleren door een vakman. Als je ervoor kiest het toch zelf te doen, is de kans op vochtproblemen en dakrot groot. Je kunt een plat dak het beste isoleren door bovenop het platte dak isolatie aan te laten brengen, wat wordt afgewerkt met waterdicht materiaal. Ook kun je ervoor kiezen om waterdichte isolatieplaten bovenop de dakbedekking te laten plaatsen. Deze dienen te worden afgedekt met tegels of een laag grind.

Verschillende soorten isolatiemateriaal

Er bestaan verschillende soorten isolatiematerialen, van de één zal je meer nodig hebben dan van de ander om de juiste isolatiewaarde te bereiken. Welk isolatiemateriaal je het beste kunt gebruiken in jouw specifieke situatie hangt af van de eisen aan de constructie en de woning. Zaken waarmee rekening gehouden moet worden zijn geluiddemping, brandveiligheid en warmtecapaciteit.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde (warmteweerstand) is de mate waarin een materiaal warmte tegenhoudt. De isolatiewaarde wordt weergegeven met de Rd-waarde. Hoger hoger deze waarde, hoe beter de isolatie. De warmteweerstand heeft ook een isolatiewaarde: Rc.

Groen dak

De aanleg van een groen dak is kostbaar, maar draagt bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Daarnaast kampt Nederland met steeds meer wateroverlast, wat beperkt kan worden met een groen dak op je huis of schuur. Verschillende gemeenten bieden subsidie aan als je een groen dak aan wilt leggen. Het aanleggen van een groen dak is echter niet zo simpel, om te bekijken of je dak geschikt is dien je daarom contact op te nemen met een specialist. Besef je wel: een groen dak is geen vervanging van goede isolatie. Geluid wordt wel een stuk beter geïsoleerd met een groen dak.

Hoe duur is dakisolatie?

Kies je ervoor de dakisolatie door een professional te laten doen, dan zullen de kosten hoger uitvallen dan wanneer je het zelf doet. Het beste is daarom om dit uit te laten voeren wanneer je het gehele dak gaat renoveren. De kosten van dakisolatie krijg je deels terug via je energierekening en deels via waardevermeerdering of waardebehoud van je huis. Als je de klus zelf uitvoert, hoef je alleen materiaalkosten te betalen. De kosten van dakisolatie verdien je binnen enkele jaren terug, omdat je stukken minder hoeft te stoken.

Rendement van dakisolatie

Als je ervoor kiest je dak te isoleren, heb je een rendement vergelijkbaar met een rente van negen procent op een spaarrekening. Het is dan ook zeker de moeite waard in dakisolatie te investeren. Het rendement is echter wel afhankelijk van een aantal andere zaken waaronder:

  • De gasprijs;
  • Hoeveel je stookt (de besparing is groter als je veel stookt en kleiner als je weinig stookt);
  • Verkoopwaarde (een hogere verkoopwaarde van je huis bij verhuizing is van invloed op het rendement).

Materialen te gebruiken voor dakisolatie

  • Hardschuimplaten: platen met een brandvertragende werking en weinig tot geen vochtopname. De platen zijn milieuvriendelijk en kunnen zowel op een plat dak als op een hellend dak worden geïnstalleerd. Gemakkelijk te gebruiken wanneer je zelf, zonder professional aan de slag gaat omdat de platen eenvoudig op maat zijn te snijden en je zelf de dikte kunt kiezen.
  • Aluminium noppenfolie: makkelijk werkbaar materiaal en daarmee ook ideaal wanneer je zelf aan de slag wilt met het plaatsen van isolatie. De folie werkt door de warmte terug te kaatsen, zodat deze niet verloren gaat.
  • Glaswol: Onbrandbaar materiaal te verkrijgen in dekens of platen. Glaswol wordt ook wel gebruikt voor geluidsisolatie. Glaswol is minder makkelijk te plaatsen en voor het plaatsen is beschermde kleding nodig.
  • Steenwol: vergelijkbaar met glaswol qua eigenschappen en verwerking.

Ventilatie

Ventileren van je huis is belangrijk voor je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat één op de tien woningen met schimmel kampt en bijna de helft van de huizen tabaksrook bevat. Het is dus belangrijk je huis regelmatig te ventileren. Dit doe je door een voortdurend aanvoer van frisse lucht te creëren via open raampjes of ventilatieroosters. Zet een extra raam open tijdens het douchen of koken of als er veel mensen zijn.  

Zelf je dak isoleren

Wil je er zeker van zijn dat je dak niet gaat lekken, rotten of slecht isoleert? Dan is het aan te raden een professional in te schakelen. Het is ook mogelijk alleen een specialist in te schakelen voor advies. Op basis van dit advies kun je vervolgens zelf aan de slag.
Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer