Wil je voorkomen dat je kostbare warmte via het dak wegloopt? Door dakisolatie kun je per jaar ruim 500 euro besparen op je stookkosten. Door het isoleren van je dak verliest je woning geen warmte, waardoor je minder hoeft te stoken.
Dakisolatie is het isoleren van je dak ter voorkoming van het verliezen van warmte. Wanneer je kiest voor dakisolatie, heb je volgens Milieu Centraal te maken met een rendement vergelijkbaar met een rente van 9 procent op een spaarrekening.
Een huis dat niet goed geïsoleerd is laat alle warmte wegvloeien. Dit betekent dat je meer moet stoken om het binnenshuis warm te krijgen. Meer stoken betekent meer gaskosten, wat weer vervuiling en CO2-uitstoot veroorzaakt. Behalve dat je dus meer moet betalen is dit ook slecht voor het milieu.
Voor het isoleren van een bestaand schuin dak bestaan drie mogelijkheden:
Een dakisolatie aan de buitenzijde levert de beste isolatiewaarde. Dit is echter geen klus die je zelf uit moet voeren. Het beste is om dit uit te laten voeren door een professioneel bedrijf. Een goed moment om een dak aan de buitenzijde te laten isoleren is wanneer het gerenoveerd moet worden en de dakpannen er toch vanaf moeten. Er bestaan ook manieren om te isoleren door middel van het spuiten of blazen van dakpannen, maar dit levert minder goede isolatie op.
Het isoleren van de binnenzijde van je dak kun je zelf doen. Er zijn hier namelijk speciale doe-het-zelf-systemen voor die gewoon te koop zijn in de winkel. Een afweging die je hierbij moet laten maken door een professional is of je dak damp-open is of niet. Mocht dit niet het geval zijn, moet je aan de slag met vochtregulerende klimaatfolie ter voorkoming van lucht in de constructie, wat ervoor zou kunnen zorgen dat het dak kan gaan rotten.
Vind je het niet belangrijk dat je zolder verwarmt wordt? Dan kun je er ook voor kiezen je zoldervloer te isoleren, of het plafond van de verdieping onder je zolder. Qua kosten ben je op deze manier een stuk goedkoper uit. Het enige nadeel hiervan is dat je zolder dus niet verwarmd wordt.
Een plat dak kun je het beste laten isoleren door een vakman. Als je ervoor kiest het toch zelf te doen, is de kans op vochtproblemen en dakrot groot. Je kunt een plat dak het beste isoleren door bovenop het platte dak isolatie aan te laten brengen, wat wordt afgewerkt met waterdicht materiaal. Ook kun je ervoor kiezen om waterdichte isolatieplaten bovenop de dakbedekking te laten plaatsen. Deze dienen te worden afgedekt met tegels of een laag grind.
Er bestaan verschillende soorten isolatiematerialen, van de één zal je meer nodig hebben dan van de ander om de juiste isolatiewaarde te bereiken. Welk isolatiemateriaal je het beste kunt gebruiken in jouw specifieke situatie hangt af van de eisen aan de constructie en de woning. Zaken waarmee rekening gehouden moet worden zijn geluiddemping, brandveiligheid en warmtecapaciteit.
De isolatiewaarde (warmteweerstand) is de mate waarin een materiaal warmte tegenhoudt. De isolatiewaarde wordt weergegeven met de Rd-waarde. Hoger hoger deze waarde, hoe beter de isolatie. De warmteweerstand heeft ook een isolatiewaarde: Rc.
De aanleg van een groen dak is kostbaar, maar draagt bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Daarnaast kampt Nederland met steeds meer wateroverlast, wat beperkt kan worden met een groen dak op je huis of schuur. Verschillende gemeenten bieden subsidie aan als je een groen dak aan wilt leggen. Het aanleggen van een groen dak is echter niet zo simpel, om te bekijken of je dak geschikt is dien je daarom contact op te nemen met een specialist. Besef je wel: een groen dak is geen vervanging van goede isolatie. Geluid wordt wel een stuk beter geïsoleerd met een groen dak.
Kies je ervoor de dakisolatie door een professional te laten doen, dan zullen de kosten hoger uitvallen dan wanneer je het zelf doet. Het beste is daarom om dit uit te laten voeren wanneer je het gehele dak gaat renoveren. De kosten van dakisolatie krijg je deels terug via je energierekening en deels via waardevermeerdering of waardebehoud van je huis. Als je de klus zelf uitvoert, hoef je alleen materiaalkosten te betalen. De kosten van dakisolatie verdien je binnen enkele jaren terug, omdat je stukken minder hoeft te stoken.
Als je ervoor kiest je dak te isoleren, heb je een rendement vergelijkbaar met een rente van negen procent op een spaarrekening. Het is dan ook zeker de moeite waard in dakisolatie te investeren. Het rendement is echter wel afhankelijk van een aantal andere zaken waaronder:
Ventileren van je huis is belangrijk voor je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat één op de tien woningen met schimmel kampt en bijna de helft van de huizen tabaksrook bevat. Het is dus belangrijk je huis regelmatig te ventileren. Dit doe je door een voortdurend aanvoer van frisse lucht te creëren via open raampjes of ventilatieroosters. Zet een extra raam open tijdens het douchen of koken of als er veel mensen zijn.
Wil je er zeker van zijn dat je dak niet gaat lekken, rotten of slecht isoleert? Dan is het aan te raden een professional in te schakelen. Het is ook mogelijk alleen een specialist in te schakelen voor advies. Op basis van dit advies kun je vervolgens zelf aan de slag.
Vergelijk Energie
Het wordt buiten steeds kouder en we hebben de eerste vriesnacht achter de rug. Hoe zorg je ervoor dat het binnen behaaglijk warm is, zonder dat de...
Lees meerTot het einde van 2020 blijft het dringende advies vanuit de overheid om thuis te werken. De winter is weer begonnen en de verwarming staat weer aan, dus wij...
Lees meerVanaf 2021 veranderen de regels rondom het energielabel, maar wat houden deze veranderingen precies in? En zijn Nederlanders daarvan op de hoogte? Wij...
Lees meer