Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Delta Comfort Wijzer

De digitale energiemanager van energieleverancier Delta heet ‘Delta Comfort Wijzer’. Met de verschillende pakketten kun je inzicht krijgen in je energieverbruik waardoor je geld kunt besparen op je energierekening. Hier lees je alle informatie over de mogelijkheden van de Delta Comfort Wijzer.

Wat is de Delta Comfort Wijzer?

De Delta Comfort Wijzer wordt aangesloten op je meterkast waardoor je je gas- en elektriciteitsverbruik kunt inzien. Deze slimme energiemanager komt in verschillende vormen; voor de thermostaat, afzonderlijke apparaten, zonnepanelen of voor je elektrische auto. Zo kun je kiezen welke voor jou van toepassing zijn.

Wat doet de Delta Comfort Wijzer?

De Delta Comfort Wijzer helpt je ontdekken welke apparaten energie verbruiken wanneer deze uit lijken te staan en zorgt ervoor dat je losse apparaten of de verwarming van een afstand kunt bedienen.

Kan ik de Delta Comfort Wijzer gebruiken?

Dit is afhankelijk van je energiecontract en je meterkast. Om de Delta Comfort Wijzer te kunnen bestellen en gebruiken moet je Delta als energieleverancier hebben. De apparaten werken niet in combinatie met een andere energieleverancier. Daarnaast is voor het installeren van de Delta Comfort Wijzer WiFi nodig en moet er een stopcontact in de meterkast aanwezig zijn.

Smart plugs van Delta Comfort Wijzer

Een smart plug plaats je tussen het stopcontact en de stekker van een apparaat waarvan je het verbruik wilt weten. Hiermee krijg je inzicht in het verbruik per aangesloten apparaat en kun je het apparaat van afstand aan- en uitzetten. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat kun je doen alsof je thuis bent door de lichten af en toe aan- en uit te doen. De smart plugs kun je los bijbestellen als je meer apparaten thuis hebt waarvan je het energieverbruik wilt weten.

Pakketten van Delta Comfort Wijzer

Delta biedt 4 verschillende pakketten van de Comfort Wijzer aan:

Pakket ‘inzicht in energieverbruik’

Met dit pakket kun je in de gaten houden welke apparaten in je huis veel energie verbruiken, zodat je hier slimmer mee om kunt gaan en energie kunt gaan besparen. Met dit pakket kun je:

 • Inzicht krijgen in je gas- en elektriciteitsverbruik.
 • Apparaten van een afstand bedienen door middel van de smart plugs; er worden twee smart plugs meegeleverd.
 • De apparaten die aangesloten staan op de smart plugs voorprogrammeren.

Pakket ‘slimme thermostaat’

Dit pakket is bedoeld om slimmer om te gaan met de verwarming, je kunt hiermee:

 • Inzicht krijgen in je gas- en elektriciteitsverbruik.
 • De verwarming op afstand bedienen, zodat je de verwarming op afstand alvast een aantal graden hoger kunt zetten als je naar huis gaat.
 • Online een programma instellen voor de verwarming zodat deze altijd op de juiste tijd aanslaat.

De slimme thermostaat die wordt meegeleverd heeft een bewegingssensor die meet of je thuis bent. Als je het huis hebt verlaten gaat de thermostaat automatisch lager.

Pakket ‘inzicht in zonnepanelen’

Als je zonnepanelen op je dak hebt, kun je kiezen voor dit pakket. Dit geeft je:

 • Inzicht in je gas- en elektriciteitsverbruik.
 • Inzicht in de elektriciteit die je zelf hebt opgewekt met je zonnepanelen.
 • Een indicatie van het bedrag dat je hebt verdiend met het opwekken van elektriciteit.
 • Een monteur om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van het pakket goed worden geïnstalleerd .

Pakket ‘inzicht elektrisch rijden’

Als je een elektrische auto hebt kun je voor dit pakket kiezen, je krijgt dan:

 • Inzicht in je gas- en elektriciteitsverbruik.
 • Inzicht in de elektriciteit die wordt verbruikt bij het opladen van je elektrische auto.
 • Een overzicht van het elektriciteitsverbruik zodat je dit kunt declareren bij je werkgever.
 • Een monteur om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van het pakket goed worden geïnstalleerd.

Is de Delta Comfort Wijzer een slimme thermostaat?

De Delta Comfort Wijzer wordt vaak een slimme thermostaat genoemd, maar dit hoeft niet per definitie het geval te zijn, dit is afhankelijk van het pakket waar je voor kiest. Als je kiest voor het slimme thermostaat pakket, wordt je verwarming aangesloten aan de Delta Comfort Wijzer. Bij het inzicht energieverbruik pakket houd je echter je oude thermostaat, in dit geval heb je dus geen slimme thermostaat.

Verschil tussen het slimme thermostaat- en inzicht in je energieverbruik pakket

Bij het energieverbruik pakket krijg je meer invloed op de apparaten die aan een smart plug zijn aangesloten, hierdoor kun je losse apparaten programmeren en op afstand aan en uit zetten. Bij het thermostaat pakket kun je de verwarming bedienen op afstand, je kunt deze hoger of lager zetten wanneer je niet thuis bent. Daarnaast houdt de slimme thermostaat zelf ook in de gaten of je thuis bent. Het hangt er dus vanaf of je liever invloed kunt uitoefenen op losse apparaten of op de verwarming. Bij het energieverbruik pakket krijg je twee smart plugs, waarmee je twee apparaten kunt bedienen.

Wat is de gateway van de Delta Comfort Wijzer?

De gateway is het verzamelpunt van alle informatie die binnenkomt van de verschillende Delta Comfort apparaten. De gateway zorgt ervoor dat deze informatie wordt doorgestuurd naar je account, zodat je inzicht krijgt in je verbruik en je van een afstand kunt bijhouden hoe je apparaten functioneren. Als de gateway in bruikleen is, als Delta een nieuwe versie bedenkt of de gateway defect is, dan krijg je een nieuwe van Delta.

Delta Comfort Wijzer app

De informatie over je energieverbruik wordt verzameld in de gateway, deze is verbonden aan de Delta Comfort Wijzer app. Op je smartphone, tablet of laptop kun je de app downloaden en inzien hoeveel energie je hebt verbruikt en hoeveel geld je hebt bespaard.

Geen slimme thermostaat van Delta

Bijna alle cv-ketels werken in combinatie met de Delta Comfort Wijzer, er zijn echter een paar cv-ketels met een afwijkende schakelspanning waarbij de slimme thermostaat niet werkt. Bij deze cv-ketels kan de Delta Comfort Wijzer alleen worden aangesloten als je een omvormer laat plaatsen om de juiste schakelspanning te krijgen. De slimme thermostaat werkt ook niet wanneer verschillende ruimtes een aparte thermostaat hebben, deze thermostaten worden dan allemaal samengevoegd en tegelijk aan- of uitgezet.

Slimme meter

Met de slimme meter kun je op afstand de standen uitlezen van je gas- en elektriciteitsmeter. Meerdere functies van de  Delta Comfort Wijzer zijn gebaseerd op het tonen van je verbruik, waardoor de slimme meter nodig is om de Delta Comfort Wijzer zo goed mogelijk te kunnen gebruiken. Deze slimme meter wordt je gratis aangeboden door de netbeheerder, maar het kan zijn dat dit nog een aantal jaar gaat duren.

Voor- en nadelen Delta Comfort Wijzer

Voordelen

 • Inzicht in je gas- en elektriciteitsverbruik;
 • Ontdekken welke apparaten het meest energie verbruiken;
 • Verschillende pakketten zodat je kunt kiezen welke het best bij je past;
 • Op afstand de thermostaat of losse apparaten bedienen.

Nadelen

 • De Delta Comfort Wijzer werkt het best in combinatie met de slimme meter, het zou nog een aantal jaar kunnen duren totdat je netbeheerder een gratis slimme meter aanbiedt. Voortijdig aanschaffen van een slimme meter kost geld.

Hoeveel kost de Delta Comfort Wijzer?

De kosten van de Delta Comfort Wijzer verschillen per pakket. Je betaalt eenmalig de aanschafkosten en kunt van de energiemanager gebruikmaken zolang Delta je energieleverancier is. Naast de pakketten van de Delta Comfort Wijzer, kun je extra losse onderdelen bestellen, zoals een smart plug of een slimme meter.

Helpt de Delta Comfort Wijzer met besparen?

Met de Delta Comfort Wijzer krijg je inzicht in je energieverbruik. Zo kun je erachter komen welke apparaten het meest energie verbruiken of kun je de verwarming beter in de gaten houden. Je moet er echter zelf voor kiezen om de verwarming een graad lager te zetten of energieverslindende apparaten vaker uit te zetten als je energie wilt besparen, dit doet de Delta Comfort Wijzer niet voor je.

 

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer