Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een natuurlijk product wat lange tijd gebruikt is als bouwstof voor woningen en voor de agrarische sector. Tegenwoordig is meer bekend over het schadelijke effect van asbest en wordt de stof niet meer gebruikt.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Wat is asbest?

De naam asbest komt van het Griekse woord ‘asbestos’ wat onverwoestbaar betekent. Niet verrassend dat het product jarenlang werd gebruikt bij het bouwen van woningen. De stof is een verzamelnaam voor verschillende natuurlijke mineralen die voorkomen in Canada, Rusland en Zuid-Amerika.

Hoe kun je asbest herkennen?

De mineralen waaruit asbest bestaat zijn kleine naald-achtige vezels die niet met het blote oog te zien zijn. Als deze kleine vezels samen worden geperst vormen ze het materiaal zoals het vaak wordt gebruikt. Voor leken is het meestal niet makkelijk herkenbaar en daarnaast komt het in verschillende soorten bouwmateriaal voor, van dakplaten tot ouderwetse vloerzeilen.

asbest

Goede eigenschappen van asbest

Asbest is lange tijd gebruikt omdat het materiaal een aantal goede eigenschappen heeft; het is sterk, slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen en basen, onbrandbaar, het heeft grote elektrische weerstand, het isoleert en het is goedkoop. Deze eigenschappen geven aan waarom het veelvuldig werd ingezet bij het bouwen van huizen.

Slechte eigenschappen van asbest

Uit meerdere onderzoeken bleek later dat de stof ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Ziektes die kunnen voorkomen ten gevolg van het inademen van asbest zijn long-, buikvlies- en longvlieskanker en stoflongen. Na deze ontdekking stopten bedrijven met het gebruiken en produceren ervan.

Waarom gekozen voor het gebruiken van asbest?

Op het moment dat asbest werd ontdekt als bruikbare stof was er nog niets bekend over de gevaren voor de gezondheid. De goede eigenschappen maakte het tot een handig bouwmateriaal en daarnaast was het heel goedkoop te produceren. Sinds 1993 is het gebruik van ervan verboden. Het werd bijvoorbeeld gebruikt in:

 • asbestcement
 • spuitasbest
 • remmen
 • asbestkoord
 • vloerbedekking
 • verharding van buitenwegen
 • elektrische isolatie

Waarin komt asbest voor?

Van alle asbest die over de jaren is geproduceerd is naar inschatting 80% gebruikt in de bouw. Vooral in cementproducten: het is dan verwerkt in het cement. Van alle golfplaten die zijn gemaakt van asbestcement is ongeveer 70% in de agrarische sector gebruikt.

Verschillende soorten asbest

Asbest komt in verschillende vormen voor. Deze vormen zijn bepalend voor hoe gevaarlijk de stof is:

 • Hechtgebonden. Hierbij zit de asbest in het materiaal verwerkt. Zolang dit materiaal in tact blijft is het niet gevaarlijk, de vezels kunnen namelijk niet vrijkomen. Het kan wel zijn dat het materiaal wat er omheen zit wegslijt, als de vezels eenmaal vrijkomen kan het wel gevaarlijk worden.
 • Losgebonden. De asbest zit hierbij niet in materiaal verwerkt maar het is los, de vezels kunnen in dit geval makkelijk vrijkomen. Deze soort is gevaarlijk.

Is asbest gevaarlijk?

Het is schadelijk voor de gezondheid op het moment dat de asbestvezels vrijkomen. Dit gebeurt meestal bij het verbouwen of slopen van een huis. Als de vrijgekomen vezels worden ingeademd kan dit een bedreiging vormen voor de gezondheid, het kan in de longen terechtkomen en vormen van kanker veroorzaken.

Iedere ingeademde asbestvezel geeft kans op:

 • asbestose (“stoflong” ziekte)
 • mesothelioom (borst- of buikvlieskanker)
 • asbestgerelateerde longkanker
 • pleuritis (infectieziekten)

Wat als ik asbest in mijn huis heb?

Als je je huis gaat verbouwen moet je controleren of er asbest in je huis kan zitten. Van de meeste gebouwen is dit bekend, het is afhankelijk van het jaar waarin je huis gebouwd is. Als het gebouw waarin je woont asbest bevat, kun je een asbestinventarisatiebedrijf in de arm nemen. Deze bedrijven kunnen inschatten waar en hoeveel van de stof in jouw huis aanwezig is en wat de risico’s zijn die bij de verbouwing komen kijken.

Hoe weet ik zeker of ik asbest in huis heb?

Alleen in een laboratorium kan gemeten worden of er daadwerkelijk asbest aanwezig is materialen. Gespecialiseerde bedrijven kunnen wel materialen herkennen waarin het vaak voorkomt, maar kunnen nooit met zekerheid zeggen of dit ook daadwerkelijk het geval is. Een klein deel van het materiaal wordt opgestuurd naar het laboratorium en daar wordt uitgezocht of er asbest aanwezig is.

Zelf asbest verwijderen

Asbesthoudend materiaal mag je tot een oppervlak van 35 vierkante meter zelf verwijderen. Let hierbij op dat het materiaal heel moet blijven, het mag niet beschadigen of breken, anders kunnen asbestvezels vrijkomen. Je moet bij de gemeente aangeven dat je van plan bent om asbest te gaan verwijderen, een sloopmelding heet dit. Je krijgt van de gemeente informatie en tips hoe je de asbest het beste kunt verwijderen.

Asbest laten verwijderen

Als je liever niet het risico neemt om zelf het asbesthoudende materiaal te verwijderen, kun je een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Een speciaal team zal het materiaal verwijderen en wegbrengen naar de stortplaats. Aangezien asbest niet gevaarlijk is wanneer het verwerkt zit in ander materiaal wordt meestal de regel aangehouden: Liever laten zitten dan verkeerd verwijderen.

Wordt er nog steeds met asbest gewerkt?

Nee, sinds er kennis is over de gevaarlijke eigenschappen van asbest zijn bedrijven gestopt met het produceren van asbest. Vanaf 1993 in het ook verboden om nog asbest te gebruiken, in huizen met een bouwjaar na 1993 komt (meestal) geen asbest meer voor.

Wanneer moet ik rekening houden met asbest?

Als je huis voor 1994 is gebouwd is de kans groot dat er asbest in het gebouw aanwezig is. Let bij het verbouwen of slopen van delen van je huis in dit geval op de aanwezigheid van asbest. Je kunt advies vragen bij gecertificeerde asbestinventarisatiebedrijven, die weten in welk materiaal asbest verwerkt kan zitten. In 1993 in het gebruik van asbest verboden, huizen die na dit jaar gebouwd zijn hebben in principe geen asbest.

Landelijk asbest volgsysteem (LAVS)

In dit systeem wordt stapsgewijs bijgehouden wat er met asbest gebeurt, van de inventarisatie tot de stort. Asbestinventarisatiebedrijven kunnen in dit systeem alle informatie invoeren die zij verzamelen tijdens het proces.

Energieleveranciers bieden nieuwe klanten hoge kortingen. Benieuwd welke korting jij kunt krijgen? Maak meteen een vergelijking! 

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Laatste nieuws

Energie

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Energie

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Energie

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer