Blokverwarming

Blokverwarming is de benaming voor het verwarmen van meerdere woningen aan de hand van één ketel. In de jaren 60 en 70 werd deze vorm van verwarmen gezien als oplossing om niet in alle flatwoningen een eigen cv ketel te moeten installeren.

Collectieve verwarming

Gebouwen waarin gebruik wordt gemaakt van blokverwarming hebben vaak een ketel op het dak of in de kelder die warm water aanmaakt voor alle woningen in het complex. In sommige gevallen hebben de woningen zelf nog een geiser of boiler voor warm tapwater, soms gebeurt dit ook centraal.

Leidingenstelsel voor de verdeling van warmte

Via een leidingenstelsel levert de centrale stookinstallatie warmte aan alle woningen in een complex.

Verdeelsysteem om kosten warm water te verdelen

Aan de hand van meters op de radiatoren wordt het warme water verdeeld. Dit kunnen digitale meters zijn of het kan gaan om ouderwetse verdampingsmeters. Aan het eind van het jaar wordt de energierekening opgemaakt aan de hand van deze meters. Speciale verdeelsystemen moeten de verwarmingskosten tussen de bewoners van een complex verdelen.

Verkeerde berekening of het vermoeden dat het niet klopt?

Vraag in dat geval de rekening van de gasleverancier op. Blokverwarming is een tamelijk oude methode waar bepaalde metingen bij mis kunnen gaan. Zo kunnen bijvoorbeeld de verdampingsmeters op de radiatoren ook bij warm weer verdampen, zonder dat de radiator hiervoor is aangeweest.

Verschillen in energieverbruik tussen woningen

Verschillen tussen woningen qua energieverbruik in een complex zijn eenvoudig te verklaren. Heb je minder muren aan de buitenzijde en is je woning omringd door andere woningen, dan straalt de warmte van deze woningen door naar jouw woning. Ook wanneer de bovenburen warm water opvragen uit de ketel vanuit de kelder, profiteer je van warmte door de leidingen.

Wie bepaalt of een complex blokverwarming krijgt?

De beslissing of een complex blokverwarming krijgt ligt bij de eigenaar, verhuurder, vereniging van eigenaren of bij de woningcoöperatie.

Meld je nu aan voor ons energiecollectief!

Nieuw bij EasySwitch.nl: Gezamenlijk energie inkopen. Schrijf je vrijblijvend in voor ons energiecollectief en profiteer van een scherpe energiedeal.

wekker-alert

Wat zijn de voor- en nadelen van blokverwarming?

Door het gebruik van een gezamenlijke ketel hoef je niet zelf een ketel aan te schaffen en te onderhouden. Daarnaast hoeft jouw huis niet te beschikken over extra ruimte voor een cv-ketel. Een nadeel van centrale blokverwarming is dat je niet zelf een energieleverancier kunt kiezen. Ook is het door het gezamenlijk verbruik lastig je eigen verbruik in kaart te brengen.

Kosten warmtegebruik niet meer onderdeel servicekosten

Bij blokverwarming waren de kosten voor warmteverbruik meestal onderdeel van de servicekosten. Dit is niet meer het geval sinds 1 januari 2014. Je energierekening moet weergeven wat precies de kosten zijn van de verbruikte warmte.

Radar en blokverwarming

Blokverwarming is ook bekend van het tv-programma Radar. Hierin werd aangegeven dat veel mensen die gebruikmaken van blokverwarming verrast werden met een onverklaarbaar hoge jaarrekening.

Waar komen problemen met blokverwarming vandaan?

  • de ketels zijn verouderd
  • er zit alleen een aan/uit-knop op radiatoren (dus geen idee welke temperatuur)
  • vaak slechte isolatie in een jaren 60/70 gebouw
  • de verdampers zijn ook gevoelig voor warmte van buitenaf (dus onbetrouwbaar)

Tip: zorg dat je goed op de hoogte bent van hoe het systeem werkt. Probeer zelf zo goed mogelijk de situatie te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door oude meters op de radiatoren te laten vervangen door nieuwe meters.

Wie is er verantwoordelijk voor blokverwarming?

Het bedrijf dat de meters op de radiatoren plaatst is verantwoordelijk. Dit doet het bedrijf in opdracht van de eigenaar of de vereniging van eigenaren. De eigenaar/verhuurder is degene die een contract afsluit met een leverancier. De eigenaar of verhuurder van het gebouw krijgt de rekening van de energieleverancier opgestuurd. Pas hierna krijgen de bewoners van het complex de afschriften.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer