Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Boiler

Een boiler is een apparaat om warm water te maken. In een boiler wordt een voorraad water in een thermisch geïsoleerd vat verwarmd en op temperatuur gehouden. In de boiler mengt het koude water zich niet of nauwelijks met het warme water. Dit komt omdat het koude water zwaarder is dan het warme water en blijft dus onderin. Het waterpeil in de boiler is altijd constant.

Typen boilers

Gasboiler

(tegenstroom principe) bij deze boiler wordt het water verwarmd door een combiketel die warm water van boven naar beneden door een gewikkelde koperen buis in de boiler pompt. Het afgekoelde water wordt naar de ketel teruggevoerd waar het weer wordt verwarmd.

Elektrische boiler

Deze boiler heeft een verwarmingselement en een thermostaat.

Zonne-boiler

Deze boiler werkt hetzelfde als een gasboiler maar de verwarming van het circulerende water vindt plaats in een zonnecollector. Elke boiler heeft zijn voor- en nadelen.

 

Close-in boiler

Een close-in boiler is een elektrische boiler voor in de keuken. De aanschaf bezorgt je meer comfort, zodat je niet meer hoeft te wachten tot het water uit de kraan warm is.

Water besparen met een close-in boiler

Wanneer je warm water wilt vanuit de kraan, moet je vaak even wachten tot het kraanwater op de juiste temperatuur is. Tijdens het wachten loopt schoon drinkwater weg. Dit kan voorkomen worden door het gebruik van een close-in boiler. Omdat deze vrijwel meteen op temperatuur is hoef je dus geen water te verspillen.

Milieuwinst van een close-in boiler een illusie

Verkopers van close-in boilers zullen je vertellen dat de boilers vriendelijk zijn voor het milieu. Volgens Milieu Centraal is dit echter niet altijd het geval. Het klopt dat de boilers zorgen dat er geen water onnodig wegloopt. Echter zorgt de hoeveelheid elektriciteit die de boiler nodig heeft voor een grotere milieubelasting dan een gewone combiketel op gas.

Waarom duurt het verkrijgen van warm water zo lang via de kraan?

De cv-ketel staat in de meeste gevallen niet dichtbij de keuken. Hierdoor moet warm water een lange weg afleggen voordat het uiteindelijk de kraan heeft bereikt.

Wachttijd op warm water bij gewone ketel

De wachttijd voor het verkrijgen van warm water vanuit een normale cv-ketel behoort gemiddeld rond de 30 seconden te duren. Is de wachttijd bij jou thuis een stuk langer? Laat dan controleren wat hier de oorzaak van is.

Moderne cv ketels hebben een kortere wachttijd

Wanneer je een oude cv-ketel in huis hebt, kan het goed zijn dat de aanschaf van een nieuwe cv-ketel de wachttijd van warm water sterk vermindert. Een oude cv-ketel zal ongeveer 30 seconden nodig hebben voor het leveren van warm water, een nieuwe cv-ketel doet hier maximaal 10 seconden over.

Wanneer kies je voor een close-in boiler?

Is de warmtewaterleiding van de cv-ketel naar de kraan langer dan 20 meter? Vanaf deze afstand is het energiezuiniger om een keukenboiler te laten plaatsen.

Hoe zit het dan met de verspilling van drinkwater?

Het water dat wegspoelt wanneer je wacht op warm water is minder erg voor het milieu dan je misschien zult denken. Het maken van drinkwater kost namelijk 20 keer minder energie dan het opwarmen van 1 liter water.

De grootte van een close-in boiler

De close-in boiler is vrij klein; de meeste close-in boilers hebben een inhoud van 10 à 20 liter.

Energieverbruik close-in boiler beperken

Een close-in boiler werkt op elektriciteit waardoor deze typen boilers een veel hogere milieubelasting met zich meebrengen. Dit energieverbruik is iets te beperken door de close-in boiler aan te sluiten op een tijdklok en de temperatuur te verlagen van 80 naar 60 graden Celsius.

Te lage temperatuur verhoogt kans op bacteriën

Door middel van een knop op de boiler is de temperatuur van de boiler aan te passen. 60 graden heeft hierbij de voorkeur. Pas op dat je de temperatuur van de boiler niet te laag instelt, hierdoor vergroot je de kans op bacteriën in de boiler.

Gemakkelijk aan te sluiten

De close-in boiler heeft een compact formaat waardoor de boiler makkelijk in een keukenkastje past.

Zelf uw close-in boiler installeren

Ben je handig? Dan is het mogelijk om zelf de close-in boiler te installeren. Volgens het stappenplan van Karwei is dit in 8 stappen gedaan. Vind hier het stappenplan van Karwei.
Vergelijk Energie

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer