Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Combiketel

Een combiketel zorgt voor de verwarming en warm water in één, dit is voordeliger dan twee apparaten aanschaffen en onderhouden, een makkelijke manier van besparen dus!

Wat is een combiketel?

In een combiketel wordt warmte opgewekt voor de verwarming en wordt tegelijkertijd tapwater verwarmd. Hierdoor hoef je maar in één systeem te investeren, heb je minder onderhoud en is minder ruimte nodig in je huis. Er zijn echter wel verschillende combiketels waar je uit kunt kiezen. Laat je daarom goed informeren en zet op een rijtje wat voor jou belangrijk is.

Soorten combiketels

Twee soorten combiketels kunnen worden onderscheiden; een ketel met ingebouwde boiler of een doorstroomtoestel. Het grootste verschil tussen deze twee is dat de combiketel met een ingebouwde boiler een constante voorraad warm water heeft en het doorstroomtoestel heeft dit niet. Dit verschil heeft een aantal positieve en negatieve consequenties voor beide ketels:

Ingebouwde boilerDoorstroomtoestel
Snel warm waterWachten op warm water
Veel water tegelijkertijdMinder water tegelijkertijd
Minder slijtageEerder slijtage
Hoog energieverbruikLager energieverbruik
Relatief duurderRelatief goedkoper
Neemt veel ruimte inNeemt weinig ruimte in

Vind jij comfort belangrijk?

De comfortwaarde verschilt per combiketel en heeft te maken met het comfort dat jij prettig vindt. Wil jij graag tegelijk kunnen douchen en afwassen? In dat geval kun je het best kiezen voor een hogere comfortwaarde. De comfortwaarde hangt samen met het aantal liters water dat tegelijkertijd door de kraan komt, dit wordt het vermogen of de capaciteit genoemd.

Hoeveel vermogen heb je nodig?

Vermogen heeft te maken met kenmerken van je huis en huishouden en met de comfortwaarde die je verwacht van je combiketel. Wil je bijvoorbeeld graag dat er veel warm water tegelijkertijd beschikbaar is? Het aantal personen waaruit je huishouden bestaat, het type huis waarin je woont en de temperatuur die je prettig vindt bepalen samen welk vermogen jouw combiketel moet hebben. Laat je goed informeren zodat je een passend vermogen kiest. Kies niet teveel vermogen, dit gaat ten koste van de besparing.

Welke combiketel heeft het hoogste rendement?

De naam van de combiketel geeft aan hoe hoog het rendement van de ketel is; verbeterd rendement ketel (vr-ketel), hoog rendement ketel (hr-ketel), hoog rendement elektriciteit (hre-ketel) en hoog rendement met zonneboiler. Hoe hoger het rendement van de ketel, hoe hoger de aanschafprijs. De combiketels die nu worden gemaakt zijn echter heel zuinig, waardoor de investering binnen een aantal jaar terugverdiend kan worden. Meer over de verschillende ketels lees je op de pagina cv-ketel.

Hoelang gaat een combiketel mee?

De gemiddelde levensduur van een combiketel is 12-15 jaar. Wanneer de ketel aan vervanging toe is zal hij niet zo zuinig meer zijn, zorg daarom dat je op tijd een nieuwe ketel aanschaft zodat je geen onnodige kosten maakt.

Onderhoud van de combiketel

Het is belangrijk om je combiketel te laten controleren en onderhouden door een specialist op dit gebied. Eens per jaar of eens in de twee jaar is je cv-ketel toe aan een onderhoudsbeurt. Je kunt ervoor kiezen om een onderhoudscontract afsluiten zodat je ketel regelmatig wordt gecontroleerd.

Installatie van de combiketel

Laat je combiketel installeren door een gespecialiseerd installateur. In dit geval heb je meestal garantie en wordt de ketel afgesteld op je behoeften en wensen.

Wanneer kan ik niet voor een combiketel kiezen?

Sommige nieuwbouwwoningen worden verwarmd door blok- of stadsverwarming. De verwarming zit in dit geval in het gebouw, waardoor je zelf geen aparte verwarming in huis hebt. Wanneer dit het geval is kun je niet kiezen voor een combiketel.

Kan ik een combiketel huren?

Ja, het is mogelijk om een combiketel te huren. Als je liever niet in één keer een bedrag investeert kun je voor deze mogelijkheid kiezen. Bij het huren van een ketel zit het onderhoud meestal inbegrepen en als er iets mis is wordt de ketel vervangen.

5 bespaartips voor de verwarming

Door slim om te gaan met de verwarming kunnen huishoudens veel geld besparen op hun energierekening. Volg de volgende 5 stappen op en breng je energierekening omlaag:

 1. Zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen alvast lager.
 2. Zet de verwarming standaard 1 graad lager dan je gewend bent.
 3. Stel de thermostaat in op je leefpatroon, zo is het comfortabel warm als je thuis bent, maar staat de verwarming nooit ‘s nachts per ongeluk aan.
 4. Is je huis goed geïsoleerd en geventileerd? Onderzoek wat de isolatie mogelijkheden zijn en controleer of er niet teveel warme lucht verdwijnt door de ventilatieroosters. Met een goede isolatie en ventilatie houd je de warmte beter vast in huis.
 5. Schaf op tijd een nieuwe cv-ketel aan. Een nieuwe cv-ketel is meestal zuiniger waardoor je de investering snel terugverdient.

4 bespaartips voor warm water

Naast de verwarming wordt een groot deel van het gasverbruik gebruikt om tapwater te verwarmen. Met deze 4 tips bespaar je makkelijk op je warm water verbruik:

 1. Stap 1 minuut eerder onder de douche vandaan.
 2. Gebruik een waterbesparende douchekop, deze laat maximaal 7 liter water per minuut door.
 3. Doe de warm water kraan dicht als je hem niet gebruikt.
 4. Overweeg je douche te vervangen door een douche-wtw (warmteterugwinning). Hierbij wordt het wegstromende warme water gebruikt om ander koud tapwater op te warmen.

Combiketel merken

Een aantal voorbeelden van veel gekochte cv-ketel merken:

 • Rehaha
 • Intergas
 • Nefa
 • Vaillant
 • Atag

Offertes aanvragen

Bij het aanschaffen en installeren van een combiketel kun je vaak het meeste geld besparen op de installatiekosten. Vraag daarom meerdere offertes aan bij verschillende installateurs en bespaar tot wel 40%! Offertes zijn doorgaans gratis en vrijblijvend.

 

Vergelijk Energie

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer