Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

EAN-code

Elke gas- en elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft een eigen EAN-code. Dit is een uniek nummer waarmee de aansluiting kan worden herkend. Via onze vergelijker kun je energie vergelijken en overstappen naar een nieuw energiecontract zonder dat je EAN-code veranderd. Omdat de EAN-code gekoppeld is aan de aansluiting verandert de code wel als er sprake is van een verhuizing.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

European Article Number

De EAN-code is het nummer waarmee je gas- en/of elektriciteitsaansluiting kan worden herkend door je netbeheerder. Op deze pagina lees je hoe deze EAN code werkt, en waar je jouw eigen code kunt vinden.

Over de EAN-code

Iedere gas- en/of elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft een unieke code. Dit getal van 18 cijfers (en soms letters) wordt de EAN-code genoemd. EAN staat voor Europees Artikel Nummer. De EAN-code gebruikt je netbeheerder om je energieaansluiting te kunnen identificeren.

Waarvoor dient de EAN-code

De EAN-code staat in de administratie van je netbeheerder, het zogenaamde aansluitingsregister. Wanneer je netbeheerder wilt weten om welke aansluiting het gaat en bij welke energieleverancier energie wordt afgenomen, is dit af te lezen aan de EAN-code.

Twee aparte codes

Vanwege het unieke karakter van de EAN-code bestaan er twee aparte codes voor gas en elektriciteit.

EAN-code gekoppeld aan plaats

Om verwarring te voorkomen: De EAN-code is géén klantnummer. De codes van je gas- en elektriciteitsaansluiting zijn gekoppeld aan de leveringspunten op een specifiek adres. Wanneer je verhuist, neem je de EAN-codes niet mee.

Andere code dan het meternummer

De EAN-code dient voor het identificeren van een leveringspunt, terwijl met het meternummer het toestel wordt geïdentificeerd.

Waar vind ik mijn EAN-code

Je vindt je EAN-code terug op de jaarafrekening van je energieleverancier. Kun je de jaarafrekening zo gauw niet vinden, vind je code dan via internet. Via EAN-codeboek verschijnt je code, zodra je je adres hebt ingevuld.

Het EAN codeboek

Op de website eancodeboek.nl kun je de code opzoeken van een aansluiting op het elektriciteitsnet en gasnet. De informatie die je op deze pagina vindt is eigendom van- en aangeleverd door netbeheerders. Aan de informatie die je op deze website te zien krijgt kunnen geen rechten worden ontleend en de informatie kan geheel voor eigen risico worden gebruikt.

Wat gebeurt er als ik verhuis

Omdat de EAN-codes gekoppeld zijn aan je aansluiting, zal de gas- en elektriciteitsaansluiting in je nieuwe huis andere codes hebben. Het is belangrijk dat je contact opneemt met je netbeheerder, of via de website EAN-codeboek opzoekt welke codes je aansluitingen hebben. Deze dien je door te geven aan je energieleverancier in geval van verhuizing.

Wat gebeurt er als ik overstap

Als je overstapt naar een nieuw energiecontract en energie gaat afnemen bij een andere energieleverancier, kan je nieuwe energieleverancier de EAN-code(s) van je aansluitingen opvragen via je netbeheerder.

Afgesloten aansluiting

Een EAN-code van een afgesloten aansluiting wordt niet opnieuw gebruikt, maar komt te vervallen.

Producten met een EAN-code

EAN-codes worden niet alleen gebruikt voor energieaansluitingen. De codes worden ook gebruikt voor producten of productie-eenheden. Je vindt de EAN-code van producten onder de streepjescode van het product. Het Europees Artikel Nummer is een uitbreiding van de UPC-code. Vrijwel alle producten die in Nederland en België in de schappen liggen, beschikken over een EAN-code van 13 cijfers.

Energierekening

Je vindt de EAN-code van je gas- en elektriciteitsaansluiting op je energierekening. Zijn er meer begrippen op je energierekening die niet duidelijk voor je zijn? EasySwitch.nl helpt je graag je energierekening beter te begrijpen. Lees hier een korte uitleg van je energierekening.

De EAN-code op een rij

Kort de feiten over de EAN-code op een rij:

  • EAN staat voor Europees Artikel Nummer
  • Elke gasaansluiting heeft een eigen EAN-code
  • Elke elektriciteitsaansluiting heeft een eigen EAN-code
  • De EAN-code bestaat uit 18 cijfers (en soms ook letters)
  • Je netbeheerder gebruikt de EAN-code(s) om je aansluiting te identificeren
  • Je kunt je EAN-code opzoeken via EAN-codeboek
  • Geef bij een verhuizing de codes van je nieuwe aansluitingen door aan je energieleverancier

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Energie

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Energie

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer