Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Energielabel

In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen. Dit voorlopig energielabel toont de energieprestatie van je woning en welke energiebesparende mogelijkheden nog mogelijk zijn. Het label is gebaseerd op onder meer het bouwjaar van je woning en is bedoeld om eigenaren bewust te maken maken van hun energieverbruik. Het definitief energielabel moet worden getoond bij verkoop of verhuur van een huis.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

Woningeigenaren die nog niet beschikken over een energielabel hebben begin 2015 een voorlopig energielabel thuisgestuurd gekregen. Aan het voorlopig energielabel hangt geen formele status, het is alleen een indicatie van de gegevens gebaseerd op openbare gegevens over de woning. Omdat het voorlopig energielabel slechts een schatting is, en gebaseerd kan zijn op oude gegevens moet het label zo snel mogelijk, of in iniedergeval voor de verkoop definitief worden gemaakt.

Hoe maak ik mijn energielabel definitief?

Het definitief maken van het energielabel doe je via energielabelvoorwoningen.nl. Een erkend deskundige zal de gegevens die je hebt ingevuld controleren en goedkeuren. Vervolgens kun je het definitieve energielabel hier bekijken. Het definitief maken van je energielabel kost enkele euro’s tot enkele tientjes.

Energielabel definitief maken in stappen

Ben je van plan binnenkort je huis te gaan verkopen of te verhuren? Dan zal je het voorlopig energielabel dat je in januari hebt gekregen definitief moeten maken. Het aanvragen op energielabelvoorwoningen verloopt in zes stappen:

 1. Inloggen met je DigiD. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan hier aan.
 2. Controleer de gegevens van je woning, en pas deze eventueel aan.
 3. Voeg een bewijs toe aan het online woningdossier.
 4. Selecteer een erkend deskundige die het bewijs zal gaan controleren.
 5. Klopt alles wat je hebt aangepast en ingevuld? Verstuur dan je gegevens.
 6. Binnen een paar dagen ontvang je het definitieve energielabel.

Erkend deskundige ter controle

Als je bij stap 3 de bewijzen van eventuele verbouwingen hebt toegevoegd aan de gegevens van je woning, worden deze gecontroleerd door een deskundige. Het kan gaan om een energieadviseur, makelaar of een bouwtechnisch specialist. De specialist controleert je gegevens op afstand. Mocht dit nodig zijn, zal de specialist contact met je opnemen voor verdere informatie. De deskundige zal je hier niet voor bezoeken. Alleen als de erkend deskundige de bewijzen goedkeurt zal het label om kunnen worden gezet naar definitief.

Boete

Heb je het energielabel nog niet definitief gemaakt maar ga je je huis wel verkopen of verhuren? Dan riskeer je een boete van maximaal € 405. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert per januari 2015 of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, bij verhuur of bij oplevering van een gebouw.

Het gebruik van energielabels bij andere apparaten

Het energielabel is niet alleen verplicht bij de oplevering, verkoop of verhuur van huizen, maar ook bij de verkoop van auto’s, elektrische apparaten, lampen en gebouwen. Het energielabel toont hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend het aangekochte product precies is.

Energielabel A t/m G

De labelklasse van de energielabels loopt van A tot G. Heeft je huis labeltype A? Dan zijn er weinig besparingsmogelijkheden. Heeft je huis labeltype G? Dan kan je door verbouwing je huis een stuk milieuvriendelijker maken.

Hoe maak ik mijn huis energiezuiniger?

Een energiezuinig huis met het label A bereik je door je woning te voorzien van goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel toont welke energiebesparende verbouwingen je hebt gedaan om je huis milieuvriendelijker te maken.

Hoelang is het energielabel geldig

Het energielabel is maximaal tien jaar geldig. De geldigheid van het energielabel is bepaald in het Energieakkoord.

Aanvragen definitief label lukt niet

Gaat er iets mis of heb je geen internet om het definitief energielabel aan te vragen? Voor vragen bij problemen kun je contact opnemen met de helpdesk energielabel: telefoonnummer 0800-0808 of via e-mail: helpdesk@energielabel.nl.

Voor wie speelt het energielabel een rol

Bestaande woningen moeten over een energielabel beschikken bij verkoop of verhuur. Nieuwe woningen dienen bij de oplevering over een energielabel te beschikken. Het energielabel speelt dus een belangrijke rol voor:

 • woningeigenaren
 • bouwbedrijven
 • makelaars
 • verhuurders

Voor welke woningen geldt het energielabel?

De meeste woningen en gebouwen moeten over een energielabel beschikken bij verkoop of verhuur. In onderstaande tabel lees je welke woningen allemaal over een energielabel moeten beschikken.

Woningen die over een energielabel moeten beschikken
Woningbouw
Woningen en appartementen
Woonwagens die permanent bewoond worden
Recreatiewoningen die meer dan 4 maanden per jaar gebruikt worden
Gebouwen met onzelfstandige woonruimten

 

Utiliteitsbouw
Overheidsgebouwen
Horecagebouwen
Gezondheidszorggebouwen
Kantoorgebouwen
Bedrijfsverzamelgebouwen
Bijeenkomstgebouwen
Sportgebouwen
Winkels

 

Gebouwen waar geen energielabel voor verplicht is
Beschermde monumenten
Woonboten
Gebouwen voor religieuze activiteiten
Alleenstaande gebouwen met een oppervlakte van 50 m2
Bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking
Tijdelijke bouwwerken
Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar gebruikt worden
Gebouwen waar geen energie wordt gebruikt om het binnenklimaat te regelen

 

Wetgeving

De wetgeving omtrent het energielabel valt onder de Nederlandse wet- en regelgeving over de energieprestatie van gebouwen. Deze wet- en regelgeving is gebaseerd op de Europese Energy performance of Buildings Directive (EPBD). Hier staat in: het Besluit energieprestatie gebouwen, het Activiteitenbesluit (installatiekeuringen) en de Regelgeving energieprestatie gebouwen (REG).

Als koper of verhuurder een energielabel krijgen

Hoe werkt het aanvragen van een energielabel in een bepaalde situatie?

 • Je gaat een huis kopen: als je een huis gaat kopen ontvang je uiterlijk bij de officiële overdracht het definitieve energielabel van de huidige eigenaar.
 • Je bent een nieuwe huurder: Je ontvang het energielabel als nieuwe huurder bij de ondertekening van je huurcontract. Dit is alleen het geval wanneer het huurcontract op óf na 1 januari 2008 van start is gegaan. Bij sociale huurwoningen is het zo dat het energielabel deels de huurprijs van de woning bepaalt.
 • Je bent een bestaande huurder: De verhuurder is alleen verplicht je een energiecontract te geven wanneer je huurcontract op of na 1 januari 2008 is ingegaan.

 

Vergelijk energie »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer