Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Enexis slimme meter

Enexis is een netbeheerder en is verantwoordelijk voor het beheer van een deel van het Nederlandse gas- en elektriciteitsnetwerk en bijhorende aansluitingen. Een van de taken van een netbeheerder is het aanbieden van gratis slimme meters, wat Enexis de komende jaren zal doen.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Wat is Enexis?

Enexis is de netbeheerder van het elektriciteitsnet in grote delen van Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. In deze gebieden is Enexis verantwoordelijk voor het onderhouden van het gas- en elektriciteitsnetwerk en het veilig transporteren van energie naar de aangesloten huishoudens.

Wat is een slimme meter?

De slimme meter is een digitale versie van de analoge meter, waardoor het mogelijk wordt om meterstanden op afstand uit te lezen. De slimme meter wordt in de meterkast geïnstalleerd en kan het energieverbruik nauwkeuriger bijhouden dan de analoge meter. Je hoeft straks niet meer de meterkast in om je meterstanden te bekijken.

slimme meter

Wat doet de Enexis slimme meter?

De slimme meter houdt in de gaten welke apparaten in huis gas of elektriciteit gebruiken en hoeveel. Ook wordt geregistreerd hoeveel energie je teruglevert als je zonnepanelen hebt. Deze informatie kan jij zelf inzien maar je energieleverancier en netbeheerder ook. Op deze manier krijg je meer inzicht in je energieverbruik en kun je ontdekken op welke manieren je energie kunt besparen.

Enexis heeft geen app, maar verschillende energieleveranciers wel

Enexis heeft zelf geen app waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik. Een aantal energieleveranciers hebben wel een app ontwikkeld of bieden een energiemanager aan waarmee je jouw verbruik kunt bijhouden en kunt ontdekken hoe je energie kunt besparen.

 

Zijn er verschillende slimme meters?

Ja, er zijn veel verschillende soorten slimme meters. De meeste meters hebben dezelfde functies en mogelijkheden, maar enkele zijn niet geschikt om te meten hoeveel energie je teruglevert aan het elektriciteitsnet als je zonnepanelen hebt.

Kan ik een slimme meter gebruiken?

Ja, alle huishoudens en kleinverbruikaansluitingen in Nederland krijgen automatisch een slimme meter aangeboden. Een kleinverbruikaansluiting heeft een maximale grootte van 3×80 Ampère.

Hoe duur is de slimme meter van Enexis?

De slimme meter wordt aan ieder huishouden in Nederland gratis aangeboden, je zult in dit geval wel moeten wachten tot jouw huis aan de beurt is, voor een snellere plaatsing vraagt Enexis namelijk een vergoeding.

Waneer krijg ik de slimme meter van Enexis?

In 2015 is Enexis begonnen om de slimme meters te installeren. Dit proces neemt echter veel tijd in beslag en rond 2020 zal iedereen een slimme meter aangeboden hebben gekregen. Om een meter van Enexis te ontvangen moet de aansluiting in je huis van Enexis zijn. Is dit niet het geval dan krijgt je jouw meter van een andere netbeheerder aangeboden. Met het EAN-codeboek kun je controleren wie jouw netbeheerder is door je adresgegevens in te voeren. Als Enexis je netbeheerder is kun je in de planning opzoeken of jouw huis in 2015 wordt voorzien van een slimme meter, je krijgt automatisch een bericht als jouw huis aan de beurt is.

Kan ik de slimme meter nu al krijgen?

Ja, als je de slimme meter nu al in huis wilt kun je een prioriteitsplaatsing aanvragen bij je netbeheerder. In dit geval zijn er wel kosten verbonden aan het plaatsen van de meter. De gas- en elektriciteitsmeter is € 72,60 en een losse elektriciteitsmeter is € 67,76.

Kan ik zelf voor een netbeheerder kiezen?

Nee. Je kunt wel kiezen voor een energieleverancier, maar niet voor een netbeheerder. De netbeheerder heeft het gas- en elektriciteitsnetwerk in jouw buurt aangelegd en is eigenaar van de meter in je meterkast, je bent daarom verbonden aan een vaste netbeheerder.

Hoe vaak leest mijn energieleverancier de meterstanden uit?

Het is wettelijk vastgelegd dat een energieleverancier niet zonder reden je meterstanden mag uitlezen, er zijn een aantal momenten waarop dit wel mag:

  • Ieder jaar om de jaarrekening te kunnen opmaken;
  • Iedere twee maanden, in totaal zes keer per jaar, om het verbruik in de gaten te houden. Van iedere meting krijg je een een kosten- en verbruiksoverzicht thuisgestuurd;
  • Als je gaat verhuizen of overstapt naar een andere energieleverancier;
  • Als dit van belang is voor onderhoud van het net.

 

Heb ik privacy met de slimme meter?

Je meterstanden kunnen alleen door jou, door je netbeheerder en door je energieleverancier worden uitgelezen. Met jouw gegevens wordt zorgvuldig omgegaan en deze mogen niet aan derden worden doorgegeven. In principe worden je gegevens vertrouwelijk behandeld, maar het is aan jou of je vindt dat je privacy wordt geschaad door de slimme meter.

Kan ik de slimme meter weigeren?

Ja, je hebt een aantal keuzes met betrekking tot de installatie van een slimme meter:

  • Slimme meter accepteren en aanzetten. Bij deze optie krijg je een slimme meter en kunnen jij en je energieleverancier de meterstanden van een afstand uitlezen.
  • Slimme meter accepteren en uitzetten. De meter zal worden geïnstalleerd, maar kan niet op afstand worden uitgelezen. Zelf kun je de meterstanden wel op afstand uitlezen als je de meter koppelt aan een computer, tablet of smartphone. Je blijft zelf de meterstanden doorgeven aan je energieleverancier.
  • Slimme meter weigeren. Bij je netbeheerder geef je aan dat je geen slimme meter wilt op het moment dat deze wordt aangeboden. Je houdt de analoge meter en zult zelf de meterstanden moeten doorgeven aan je energieleverancier.

Veelgestelde vragen Enexis slimme meter

Is het mogelijk om alleen een slimme gasmeter te plaatsen?

Nee, dit is niet mogelijk. De gasmeter wordt namelijk aan de elektriciteitsmeter gekoppeld en kan alleen vanaf de elektriciteitsmeter worden afgelezen. Als je alleen de gasmeter hebt functioneert deze niet. Het is wel mogelijk om alleen een elektriciteitsmeter te plaatsen.

Hoe wordt bepaald welk type slimme meter ik krijg?

Enexis bepaalt welk type slimme meter geschikt is voor jouw huishouden en aansluiting, je hoeft hier zelf niet over na te denken.

Helpt de slimme meter besparen?

De slimme meter is voornamelijk bedoeld om een nauwkeuriger inzicht te krijgen in je energieverbruik. Doordat je energieleverancier zes keer per jaar je meterstanden kan aflezen, wordt je voorschotbedrag beter afgestemd op je daadwerkelijke verbruik waardoor je niet meer teveel betaalt of achteraf een hoge jaarafrekening krijgt. Als je de slimme meter daarnaast aansluit op een energiemanager kun je zien op welke manieren je geld kunt besparen op je energierekening.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Laatste nieuws

Energie

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Energie

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Energie

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer