Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Groen gas

Groen gas (biogas) bestaat uit een mengsel van methaan en kooldioxide. Ook in aardgas is methaan een hoofdbestanddeel. Groen gas kan dus ook worden gebruikt als brandstof. Hieronder geven we je antwoord op de vraag ‘Wat is groen gas?’ Heb jij je voldoende ingelezen? Begin dan met groene energie vergelijken op EasySwitch.nl.

Wat is groen gas?

Hoe wordt groen gas geproduceerd? Het komt vrij doordat er organische stoffen worden verteerd door anaerobe bacteriën. Het is een gas dat vrij komt uit verschillende soorten bronnen. ‘Stortgas’ is een andere naam voor groen gas dat wordt verkregen bij de afvalstortplaatsen. Bij het vergisten van mest en organisch afval wordt er ook groen gas verkregen. Dit soort gas komt in Nederland vooral voor bij de waterzuiveringsinstallaties, waterschappen, industrie en bij de afvalstortplaatsen.

Groen gas in gasnet

Groen gas wordt in Nederland vooral gebruikt als autobrandstof of als energiebron voor warmtekrachtcentrales die zodoende groene stroom produceren. Groen gas wordt slechts in beperkte mate aan het aardgasnet toegevoegd. Dit heeft er onder andere mee te maken dat dit gas eerst gezuiverd en bewerkt moet worden voordat het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas.

Voordelen groen gas

Wat is er positief aan het gebruik van groen gas? Bij het gebruik zal de concentratie van het broeikasgas CO2 niet hoger worden, verder is het een oneindige bron. Dit in tegenstelling tot aardgas en olie. Deze bronnen zullen op een gegeven moment op raken.

Groen gas Nederland

Helaas zijn er nog geen energieproducten op de markt met 100% groen gas uit biogas. Hiervoor is de productie in Nederland te laag. Veel leveranciers bieden wel ‘groen gas’ aan in de vorm van bosgecompenseerd gas. Je krijgt dan gewoon aardgas geleverd, maar de leverancier maakt dit gas groen door te investeren in klimaatprojecten (bosaanleg) in het buitenland. In het overzicht zie je welke energieleveranciers groen (gecompenseerd) gas aanbieden:

CertificaatSoort gasInvesteringsprojectenHeading-4
DE UNIEVerified Carbon Standard (VCS)Gecompenseerd gasWaterkrachtenergie in China
EnecoGold StandardGecompenseerd gasOnduidelijk in welk van de Gold Standard projecten Eneco investeert
EssentGold StandardGecompenseerd gasBiogasprojecten in Vietnam, kooktoestellen in Tanzania, windenergie in Turkije en boslandbouw in Peru.
GreenchoiceVerified Carbon Standard (VCS)Gecompenseerd gas en biogasBosprojecten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.
Huismerk EnergieOnduidelijkGecompenseerd gasBos-, wind- en waterkracht projecten. Het is onduidelijk welk certificaat deze projecten hebben.
NuonClean Development Mechanism (CDM)Gecompenseerd gasWind in India en waterkracht op de Filipijnen.
PowerpeersGold StandardGecompenseerd gasWaterzuivering en biogas in Thailand en windenergie op Aruba.
Pure EnergieGold StandardGecompenseerd gasOnduidelijk in welk van de Gold Standard projecten Pure Energie investeert.
QurrentGold StandardGecompenseerd gasBosbescherming in Peru en Zimbabwe en schone kooktoestellen in Ghana.
VandebronGold StandardGecompenseerd gasBosbehoud in Uganda, kooktoestellen in Mali, windenergie in China, biogas in Vietnam of cacaobos in Ecuador. Je mag als klant zelf uit een van deze projecten kiezen.
VrijopnaamGold StandardGecompenseerd gasOnduidelijk in welk van de Gold Standard projecten Vrijopnaam investeert.

Aanbieders van groen gas vergelijken

Heb jij duurzaamheid hoog in het vaandel staan? Op EasySwitch.nl kun je eenvoudig alle aanbieders van groen gas en groene stroom met elkaar vergelijken. Geef in de filterfunctie aan dat je groene energie wilt vergelijken. Wij tonen vervolgens de beste energiedeals met groene energie. Het prijsverschil tussen grijze en groene energie is zeer klein. Je kunt dus milieubewust bezig zijn, terwijl je dit niet extra voelt in je portemonnee.

Waarom EasySwitch.nl?

Extra voordeel van EasySwitch.nl: wij bieden regelmatig unieke kortingen aan die je niet direct bij de leverancier krijgt. Energie vergelijken doe je dus eenvoudig via EasySwitch.nl. Bovendien kun je via ons gebruikmaken van een handige overstapservice. Hierbij zegt de nieuwe energieaanbieder je huidige energieaanbieder voor je op. Zo kun je met een gerust gevoel je besparing tegemoet zien.

Vergelijk energie »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer