Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Heffingskorting op energiebelasting

De overheid geeft per huishouden een korting op de energiebelasting. Deze korting werd ook wel heffingskorting genoemd. Deze naam is veranderd in ‘vermindering energiebelasting’ omdat dit voor consumenten beter te begrijpen is. Door deze korting betaal je minder voor je energierekening. Een andere manier om nog sneller en meer te besparen op je energierekening is door energieleveranciers te vergelijken en het goedkoopste energiecontract af te sluiten.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Wat is heffingskorting?

De energierekening bestaat voor meer dan een derde uit overheidsbelastingen. Je betaalt over de energie die je afneemt namelijk energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Over deze totale kosten betaal je ook nog eens 21% btw. Omdat de overheid beseft dat stroom een basisbehoefte is, heeft de overheid bepaald hoeveel stroom een huishouden minimaal nodig heeft. Over deze hoeveelheid hoef je geen energiebelasting te betalen.

Om welk bedrag gaat het?

De heffingskorting die je krijgt is een vast bedrag van €376,08 per jaar. Dit betekent dat ongeveer de eerste 880 kWh belastingvrij is. De hoogte van de korting is in de afgelopen jaar een aantal keer veranderd.

Locaties met verblijfsbestemming

De heffingskorting geldt alleen voor locaties met een verblijfsbestemming. Het gaat dan onder andere om woonhuizen en kantoren, maar ook om clubhuizen en kerken. Voor locaties die niet worden gebruikt als verblijf is de heffingskorting sinds 1 januari 2015 afgeschaft.

 

Elektriciteitsaansluiting

De heffingskorting op energiebelasting is een vast bedrag over 365 dagen per elektriciteitsaansluiting. Als je energiecontract langer of korter dan 365 dagen loopt wordt dit verrekend met het kortingsbedrag.
Voorbeeld: Je contract loopt 325 dagen. Je krijgt dan: 376,08/365 x 325 = €334,86 korting.

Energie als basisbehoefte

Ieder huishouden heeft een bepaalde hoeveelheid stroom nodig om prettig te kunnen leven. De minimale hoeveelheid die iedereen nodig heeft is daarom vrijgesteld van belasting.

Meer gebruik dan het minimum

Over de eerste 880 kWh die je verbruikt geldt de heffingskorting. Vrijwel iedereen verbruikt meer energie dan deze minimum hoeveelheid. Over alle stroom die je verbruikt boven deze minimum hoeveelheid betaal je wel belasting. Gebruik je toch minder stroom dan het minimum dan kun je aan het eind van het jaar zelfs geld terugkrijgen van je energieleverancier. De heffingskorting is in dat geval hoger dat het bedrag dat je moet betalen aan energiekosten.

Hoogte korting jaarlijks vastgesteld

Ieder jaar wordt de heffingskorting opnieuw vastgesteld door de overheid. Sinds 2008 is de korting zowel verhoogd als verlaagd:

JaarKorting met verblijfsfunctieKorting zonder verblijfsfunctie
1 januari 2008€ 236,81N.V.T
1 januari 2009€ 379,16N.V.T
1 januari 2010€ 379,16€ 142,35
1 januari 2011€ 379,16€ 142,35
1 januari 2012€ 379,16€ 142,35
1 oktober 2012€ 385,53€ 144,74
1 januari 2013€ 385,53€ 144,74
1 januari 2014€ 385,53€ 144,74
1 januari 2015€ 377,33Vervallen
1 januari 2016€ 376,08Vervallen

Waarop krijg je precies korting

Energieaansluitingen die een vermindering krijgen op hun energiebelasting zijn alleen verblijfsplaatsen met een verblijfsfunctie.

Hoogte jaarlijks vastgesteld

Ieder jaar wordt de heffingskorting opnieuw vastgesteld. Dit wordt ieder jaar opnieuw gedaan door de overheid.

Waarom belasting betalen over energie

De reden dat de overheid belasting over energie heft, is om gebruikers van energie zuiniger met energie om te laten gaan. Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser waardoor het verbruik hiervan moet afnemen. Door de belasting wordt energie duurder en de overheid verwacht dat consumenten daardoor minder energie gaan gebruiken.

Verlaagd tarief

Naast de heffingskorting geldt er een verlaagd tarief voor duurzaam opgewekte elektriciteit. Het verlaagde tarief geldt alleen wanneer een coöperatie of een vereniging van eigenaren energie levert die duurzaam en door henzelf is opgewekt. Een voorwaarde is wel dat de vereniging of coöperatie een aanwijzing van de Belastingdienst heeft. Een aanwijzing kan bij de Belastingdienst aan worden gevraagd.

De andere kosten op je energierekening

Naast de heffingskorting op de energiebelasting bestaat de energierekening ook uit andere onderdelen. Je kunt hier meer over lezen door op de link te klikken:

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Energie

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Energie

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer