Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Houtkachel

Een houtkachel kan naast warmte ook sfeer brengen in je huis, wat een reden kan zijn om een houtkachel aan te schaffen. Het kan een goede verwarmingsbron zijn en hoeft zelfs niet belastend te zijn voor het milieu. Dit is wel sterk afhankelijk van het soort kachel en hoe je ermee omgaat.

Wat is een houtkachel?

Een houtkachel verwarmt je huis door het uitstralen van de warmte die vrijkomt bij het verbranden van hout. Meestal staat een houtkachel in de woonkamer. De houtkachel zorgt voor sfeer en fungeert vaak als extra verwarming naast de centrale verwarming.

Welke soorten houtkachels zijn er?

Houtkachels bestaan niet alleen in verschillende vormen en maten maar ook uit verschillende materialen. Zo kun je kiezen uit gietijzer, staal, speksteen, tegels en pelletkachels. Welke kachel het best bij je past is afhankelijk van de ruimte die je ermee wilt verwarmen en hoe vaak je de kachel gaat gebruiken. Zo is een (goedkopere) gietijzeren houtkachel het meest geschikt als je eens in de zoveel tijd wilt stoken in je woonkamer. Je kunt het best kiezen voor een pelletkachel als je hiermee grote ruimtes zoals een schuur of werkplaats wilt verwarmen.

Welke kachel heeft het hoogste rendement?

Er zijn meerdere soorten houtkachels die sterk kunnen verschillen in rendement. Er zijn twee soorten houtkachels waar het grootste verschil  in rendement tussen zit: open en gesloten kachels.. Een open houtkachel wordt meestal open haard genoemd en heeft een laag rendement. Tegelkachels en speksteenkachels hebben over het algemeen het hoogste rendement, van de warmte die wordt opgewekt wordt tot wel 90 procent nuttig gebruikt.

Zijn houtkachels duurzaam?

In principe zijn houtkachels duurzamer dan een gasgestookte kachel of centrale verwarming. Hout is namelijk geen fossiele brandstof en de verbranding ervan draagt niet bij aan een toename van CO2. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het hout hiervoor wel van duurzaam aangelegde bossen vandaan moet komen en op de goede manier moet worden verbrand.

Hoe houd ik mijn houtkachel milieuvriendelijk?

Door te zorgen voor een goede verbranding van het hout in je kachel kun je ervoor zorgen dat je op een milieuvriendelijke manier stookt. Drie manieren waarop je kunt zorgen dat je kachel milieuvriendelijk blijft:

 1. Gebruik geen vervuild hout. Bij de verbranding hiervan kunnen zware metalen vrijkomen.
 2. Zorg voor een goede zuurstoftoevoer. Als de zuurstoftoevoer van je kachel niet goed is kan er geen volledige verbranding plaatsvinden waardoor de (gevaarlijke) stof koolstofmonoxide vrijkomt.
 3. Zorg dat je goed gedroogd hout gebruikt voor je houtkachel. Het verbranden van droog hout zorgt voor een hoge temperatuur en de optimale warmteafgifte waardoor je niet méér hout hoeft te verbranden dan nodig is.

Welk hout moet ik kiezen?

 • Kies voor hout dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Deze bomen hebben dezelfde hoeveelheid CO2 opgenomen als er vrijkomt bij de verbranding van het hout, er is daarom geen toename van CO2. De nieuw aangeplante bomen zullen op hun beurt voor hetzelfde proces zorgen.
 • Het transporteren van hout kan wel weer zorgen voor een uitstoot van CO2, kies daarom voor hout uit de regio zodat de transportafstand zoveel mogelijk wordt beperkt.
 • Kies als laatst voor hout wat goed gedroogd is of droog het zelf thuis voordat je het gebruikt in je houtkachel.

Hoe kan ik hout het best drogen?

Als je het hout voor je houtkachel thuis gaat drogen let dan op een aantal dingen; het hout moet beschut zijn tegen regen, het moet niet direct op de grond liggen en het moet toegankelijk zijn voor wind. Door het hout iets boven de grond te leggen, bijvoorbeeld op een pallet voorkom je dat vocht vanaf de grond in het hout trekt. Met een afdakje bescherm je het hout tegen regen, sluit hout juist niet hermetisch af van de buitenlucht (bijvoorbeeld in een schuur) want dan gaat het schimmelen. Als laatst is de toegang van wind heel belangrijk om het hout goed te laten drogen.

Hoelang moet hout drogen?

Het is afhankelijk van de houtsoort hoelang het moet drogen voordat het kan worden gebruikt in de houtkachel. Voordat hout goed droog is moet het minstens 1 jaar drogen, maar sommige houtsoorten zoals eikenhout moet 2,5 jaar drogen.

Gevaar

Houtkachels die open zijn zoals een open haard, maar ook kachels met deurtjes naar de kamer toe, halen zuurstof uit de kamer. Als je besluit een houtkachel aan te schaffen, zorg er dan voor dat je een goede ventilatie in huis hebt. Als er niet genoeg zuurstof in de kamer is wanneer je de houtkachel aan hebt, kan er geen volledige verbranding plaatsvinden en kan er koolstofmonoxide ontstaan. Dit gevaarlijke gas kan vervolgens in je kamer terechtkomen.

Nadelen van een houtkachel

Een houtkachel verwarmt in principe alleen de ruimte waarin deze staat en het is afhankelijk van het rendement of de houtkachel daadwerkelijk verwarmt of voornamelijk voor de sfeer is. Daarnaast kan de rookuitstoot zorgen voor overlast in je buurt.

Overlast in de buurt

De rooklucht van een kachel kan door omwonenden worden ervaren als vervelend. Meestal is de oorzaak hiervan een vervuilde schoorsteen of vervuild, nat hout. Als het hout wordt gestookt terwijl het nog vochtig is ontstaat er veel rook, daarnaast zorgt een vervuilde schoorsteen ervoor dat er roetdeeltjes in de lucht terechtkomen. Gebruik de onderstaande tips om zelf te kunnen genieten van je houtkachel zonder dat je buren hier last van hebben.

7 Tips voor het gebruiken van een houtkachel

 1. Vraag advies bij het aanschaffen van een kachel. De kachel moet passen bij de ruimte om zo efficiënt mogelijk te stoken.
 2. Als je een houtkachel gebruikt als vorm van verwarming, kies er dan één met een hoog rendement. Kies alleen voor een open haard wanneer het bedoeld is voor sfeer en niet zozeer als verwarmingsbron.
 3. Zorg dat het hout goed droog is voordat je het gebruikt in de houtkachel. Droog hout zorgt voor meer warmte en een betere verbranding zodat er geen schadelijke gassen vrijkomen.
 4. Zorg voor een goede ventilatie. Sommige kachels halen de benodigde zuurstof uit de kamer waar zij in staan. Bij een gebrek aan ventilatie en toevoer van zuurstof is er geen volledige verbranding waardoor koolstofmonoxide vrijkomt. Dit gas kan heel gevaarlijk zijn.
 5. Voorkom rookoverlast voor je buren door gebruik te maken van schoon, droog hout.
 6. Laat je schoorsteen regelmatig reinigen, één à twee keer per jaar.
 7. Hang een rook- en koolstofmonoxide melder op in de kamer waar de kachel staat, zo kun je veilig stoken.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer