Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

HR glas

Je wilt je energiekosten laag houden maar het wel warm genoeg hebben in huis. Om geen onnodige kosten te maken is het belangrijk dat je huis voldoende geïsoleerd is. Zo kan de gestookte warmte niet zomaar ontsnappen.

 

Vergelijk energie »

Isoleren met dubbel glas of HR-glas

Bekende vormen van glasisolatie zijn dubbel glas of hoogrendementsglas (HR glas). Dubbel glas voorkomt het wegvloeien van warmte en beperkt daarnaast geluidsoverlast van buitenaf.

 

Hoe weet ik om welk soort glas het gaat?

Er bestaan verschillende soorten isolerend glas. De aanduiding in de rand van de glasplaten geeft weer om welk soort het gaat: HR, HR+ of HR++. Mocht je geen beschrijving van het glas kunnen vinden gaat het meestal om gewoon dubbelglas.

 

Kosten van het plaatsen

Het plaatsen van HR++ glas kost rond de 80 euro per vierkante meter. Dit is inclusief de plaatsing en exclusief de kosten voor de kozijnen. Wil je bestaand enkelglas vervangen? Dan kost dit rond de 160 euro per vierkante meter. De hogere kosten hebben te maken met het geschikt maken van de kozijnen voor dubbelglas.

 

Oude ramen in tact houden: de keuze voor voorzetramen

Heb jij ramen die nog helemaal intact zijn, maar wil je wel op stookkosten besparen? Dan is het een optie om voorzetramen te (laten) plaatsen. Deze worden aan de binnen- of buitenkant van je woning bevestigd. Het rendement dat je hiermee behaald is een stuk lager maar je behoudt wel je oude glazen.

 

Vergelijk offertes van glaszetters

De prijzen voor het plaatsen van glas verschillen per glaszetter en type glas. Maak daarom een goede vergelijking en vraag meerdere offertes aan.

 

Meer rendement met HR++ glas

Volgens een berekening van Milieu Centraal is het rendement van HR++ isolatieglas te vergelijken met een rendement van 7% op een spaarrekening. Overweeg je om (het goedkopere) dubbelglas te nemen? Dit scheelt je wat betreft het plaatsen ongeveer 15 euro per vierkante meter. Je bespaart echter een stuk minder op de stookkosten dus ben je uiteindelijk duurder uit.

 

Hoe meer plussen, hoe meer rendement

Hoe meer plussen je HR-glas heeft, hoe meer rendement. Dit merk je aan een lagere energierekening.

 

Voorkom condensvorming in huis

Ventilatieroosters of condensroosters boven het raam voorkomen condensvorming op koude vlakken in huis.

 

Wat zit er tussen de twee glasplaten?

Tussen de twee glasplaten zit bij gewoon dubbelglas droge lucht. Bij HR++ en triple glas zit een edelgas zoals argon. De reden dat hier edelgassen voor worden gebruikt is omdat dit beter isoleert dan droge lucht.

 

Dalende gasprijs betekent minder rendement

Het rendement dat je kunt behalen is onder andere afhankelijk van de gasprijs. De gasprijs bepaalt hoeveel rendement je hebt. Is gas heel goedkoop? Dan scheelt de aanschaf van dubbelglas niet heel veel op je energierekening. Is de gasprijs heel hoog, dan bespaar je door goede isolatie dus veel geld.

 

Kies je voor een kozijn van hout, aluminium of kunststof?

Qua milieubelasting bestaat er weinig verschil tussen hout, aluminium of kunststof. Wel is het belangrijk voor een lange levensduur om te kiezen voor kozijnen van een hoge kwaliteit. Keurmerken helpen je te kiezen voor goede, kwalitatieve kozijnen.

 

De hoeveelheid warmte die het glas doorlaat: U-waarde

De U-waarde geeft aan hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe hoger deze waarde, hoe slechter de isolerende werking van het glas is.

 

HR++: 50% betere isolatie dan gewoon dubbelglas

De eerste generatie dubbelglas isoleert voor de helft minder goed dan HR++ glas. De U-waarde van HR++ glas is circa 1,1. Dubbelglas heeft een U-waarde van 2,8 en enkelglas heeft een waarde van maar liefst 5,8.

 

Vergelijk energie »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer