Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Krachtstroom (draaistroom)

Sommige apparaten hebben zo veel stroom nodig om te functioneren, dat de standaard 230 Volt niet genoeg is. Om deze apparaten toch te laten werken is krachtstroom nodig. Vooral bij apparaten die meer stroom gebruiken helpt het om over te stappen naar het energiecontract met de laagste energietarieven. Zo zorg je ervoor dat je energiekosten zo laag mogelijk zijn.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom (ook wel draaistroom genoemd) is de benaming voor een type aansluiting met meer vermogen dan een standaard aansluiting. Zware elektrische apparaten kunnen worden aangesloten op aansluitingen met krachtstroom. Deze aansluitingen worden met name gebruikt door grote bedrijven.

Hogere stroomsterkte

Krachtstroom is gewone stroom, net als groene of grijze stroom, maar met een hogere stroomsterkte. Een elektriciteitsaansluiting tussen een drie fase aansluiting en een nul aansluiting wordt krachtstroom genoemd. Het spanningsniveau voor krachtstroom is 400 Volt. Een standaard aansluiting is 230 volt.

Normale stroomsterkte

Op een normale stroomaansluiting kunnen geen zware apparaten worden aangesloten. Een normale stroomaansluiting biedt genoeg stroom voor een stofzuiger, wasmachine of lamp. Wil je gebruikmaken van zwaardere apparaten zoals lasapparaten of grote compressoren zoals gebruikt worden in werkplaatsen, is daar krachtstroom voor nodig.

Groene of grijze krachtstroom

Energiecentrales wekken alleen maar krachtstroom op. Dit kan gaan om zowel groene als grijze stroom. Welke stroom er wordt opgewekt is afhankelijk van de centrale. Het verschil met normale stroom komt pas aan de orde met het leveren. Normale stopcontacten wordt stroom aangeleverd via twee draden. Een van de draden is de normale draad en de ander is de stroomdraad. Deze draad, die onder spanning staat, wordt ook wel de ‘fase’ genoemd. Bij krachtstroom wordt er echter gebruik gemaakt van vier draden. Eén nul draad en drie draden onder spanning. Hierdoor lijkt het alsof het apparaat op drie stroombronnen tegelijk is aangesloten.

Wanneer krachtstroom nodig?

Krachtstroom heb je alleen nodig wanneer je apparatuur in huis hebt met een grote energiebehoefte. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan jacuzzi’s, sauna’s, elektrisch koken (op een inductieplaat) of een elektrische waterpomp.

Wél een inductieplaat, geen grote aansluiting

Wanneer je gebruikmaakt van een inductieplaat voor elektrisch koken, gebruikt u veel elektrisch vermogen. Woont u in een oud huis, dan heeft u vaak een oude aansluiting in huis, van 1 x 35A of 1 x 40A. Dit is een te laag vermogen om een inductieplaat op te laten werken. Uw netbeheerder kan deze 1-fase aansluiting ombouwen tot een 3-fase aansluiting.

Aanleggen

In vrijwel ieder huis komt krachtstroom binnen in de meterkast. Wil je een krachtstroom stopcontact hebben dan kan dat bijna altijd. Alleen moet er dan vaak door een installateur een extra aansluiting worden gemaakt.

Zakelijke energie vergelijken?

Ook als zakelijk afnemer van energie kun je energiecontracten met elkaar vergelijken. EasySwitch.nl heeft een speciale energievergelijker voor grote aansluitingen. Het is belangrijk dat je energiecontracten voor zakelijke stroom vergelijkt, omdat dit je veel geld kan schelen.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Energie

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Energie

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer