Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Kruipruimte isoleren

Vocht en kou vanuit de kruipruimte kunnen zorgen voor een koud en onaangenaam huis. Door relatief voordelig te investeren in het isoleren van jouw kruipruimte kun je snel weer met blote voeten door de woonkamer lopen en bespaar je tegelijk op de energierekening!

Wat is een kruipruimte?

Zoals de naam al doet vermoeden is een kruipruimte of kruipkelder een ruimte onder een huis die zo laag is dat er alleen doorheen gekropen kan worden. De ruimte bevindt zich onder de vloer van de begane grond. De meeste huizen hebben een kruipruimte omdat het een aantal handige functies heeft.

Drie functies van een kruipruimte

Een kruipruimte heeft een aantal belangrijke functies voor je huis, zodat je prettig kunt leven:

 • Toegang tot de leidingen. Jouw huis is aangesloten op verschillende netwerken van leidingen, denk aan water, gas, elektriciteit en afvoer. Deze netwerken van leidingen liggen onder de grond en moeten je huis binnenkomen, dit gaat het makkelijkst via de kruipruimte. Daarnaast kun je zo makkelijk bij de leidingen als er iets mis mee is.
 • Afscheiding van de grond. De kruipruimte dient als afscheiding tussen het huis en de grond onder het huis zodat een aantal ongewenste eigenschappen zoals grondwater en ongedierte niet direct de huiskamer binnenkomen.
 • Houdt kou tegen. De kruipruimte zorgt voor de ventilatie van je huis en houdt kou van buiten tegen, tenminste als de ruimte goed geïsoleerd is.

Waarom een vochtige kruipruimte voor problemen zorgt?

Als er een laagje water in je kruipruimte staat of het is er erg vochtig, dan kan deze koude vochtige lucht het huis in trekken. Dit zorgt voor een onaangename temperatuur die alleen kan worden weggehaald door de verwarming flink op te stoken. Daarnaast kan het vocht zorgen voor schimmelplekken in je woning, bijvoorbeeld achter banken of kasten.

Waarom moet ik de kruipruimte isoleren?

Een kruipruimte wordt niet verwarmd waardoor het er heel vochtig kan worden en het een bron voor schimmel vormt. Als de kruipruimte niet goed is afgesloten van de rest van het huis kan deze vochtige schimmelige lucht zich door het hele huis verspreiden. Daarnaast verdwijnt een deel van de warmte in huis door de vloer. Ongeveer 10 tot 15% van de warmte kan verloren gaan als je kruipruimte niet geïsoleerd is. Je kunt daarom een hoop besparen op je energiekosten als je jouw kruipruimte isoleert.

Hoeveel kost het?

De kosten voor het isoleren van je kruipruimte zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 • Hoe groot is het oppervlak dat geïsoleerd moet worden?
 • Hoe toegankelijk is de kruipruimte?
 • Hoe vochtig is je huis?
 • In wat voor huistype woont u?
 • Welk isolatiemateriaal wil je gebruiken?

Gemiddeld wordt een inschatting gemaakt van €20 per vierkante meter.

Welke isolatiematerialen zijn er?

Er worden vier soorten isolatiemateriaal onderscheiden. Het is afhankelijk van de hoogte en de vochtigheid van je kruipruimte welk materiaal je het best kunt kiezen:

 • Isolatieparels. Dit isolatiemateriaal bestaat uit piepschuim gemaakt van EPS. Het materiaal kan gebruikt worden als je kruipruimte laag is en daardoor slecht toegankelijk. Het materiaal wordt in de kruipruimte gestort. Het werkt goed in vochtige ruimtes en houdt geen vocht vast waardoor er geen schimmel in kan ontstaan.
 • Isolatieschelpen. Dit isolatiemateriaal is sterk isolerend en heel duurzaam. Het kan worden gebruikt bij een lage kruipruimte en wordt naar binnen geblazen met een speciale pomp.
 • Isolatiematrassen. Dit isolatiemateriaal wordt ook gebruikt voor het isoleren van vloeren. Je kruipruimte moet minimaal 50 cm hoog zijn als je gebruik wilt maken van isolatiematrassen.
 • Isolatiechips. Dit isolatiemateriaal is gemaakt van een combinatie van koolstof en waterstof. Het wordt in de kruipruimte geblazen of gestort. Isolatiechips kunnen goed gebruikt worden als je een vochtige kruipruimte heeft, het houdt namelijk geen vocht vast waardoor er geen schimmel ontstaat. Dit materiaal is heel duurzaam, maar heeft een matige isolerende werking.

Kan ik de isolatie zelf doen?

In veel gevallen kun je de kruipruimte zelf voorzien van isolatiemateriaal. Als de kruipruimte hoog genoeg is, 50 centimeter of hoger, kun je er zelf gemakkelijk bij. Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal goed op elkaar aansluit zodat er geen kieren ontstaan. Het kan geen kwaad om van tevoren informatie in te winnen, zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Bedenk wel of je last hebt van claustrofobie, dit kan in een kruipruimte snel opspelen.

Isolatie laten doen

Is jouw kruipruimte erg laag, heb je last van claustrofobie of wil je graag dat een specialist je kruipruimte isoleert? Schakel dan een gespecialiseerd isolatiebedrijf in om het isolatiemateriaal te laten plaatsen. Vooraf zal je kruipruimte worden opgemeten en wordt gekeken welk materiaal het meest geschikt is.

Waar moet ik rekening mee houden?

Het isoleren van je kruipruimte is een goede investering, maar voordat je begint moet je bij een aantal zaken stilstaan. Isolatiemateriaal zorgt ervoor dat het vocht uit de kruipruimte niet het huis in kan komen, maar het is belangrijk dat de kruipruimte wel geventileerd blijft, sluit het dus niet hermetisch af. Daarnaast dient de kruipruimte ook als mogelijkheid om bij de leidingen van je huis te kunnen. Zorg ervoor dat de leidingen bereikbaar blijven zodat je hier nog bij kunt op het moment dat er iets mis is.

Checklist voor de isolatie

Voordat je begint met het isoleren van de kruipruimte kun je deze checklist aflopen zodat je zeker weet dat je goed voorbereid begint.

 1. Heb je isolatiemateriaal gekozen, opgemeten en besteld?
 2. Is de hoogte van jouw kruipruimte geschikt voor het isolatiemateriaal dat je hebt gekozen?
 3. Huur een pomp als dit nodig is, bijvoorbeeld voor isolatieschelpen.
 4. Zorg dat de kruipruimte opgeruimd is en makkelijk toegankelijk.
 5. Zorg dat je een zaklamp bij de hand heeft.

Wat is de terugverdientijd?

Het isolatiemateriaal zorgt op den duur voor een besparing op je energierekening waardoor je de investering gaat terugverdienen. Gemiddeld wordt aangenomen dat de terugverdientijd tussen de 7 en 10 jaar is. Dit is ook afhankelijk van de isolatie van de rest van je huis en van wat voor verwarming je hebt. Een vloerverwarming verliest veel warmte via de vloer en is gebaat bij vloer- of kruipruimte isolatie, met een radiator is dit effect minder groot. Veel isolatiematerialen zoals parels en chips gaan in principe een leven lang mee zonder aan isolatiewaarde te verliezen, wat het een langdurige investering maakt.  

4 voordelen van kruipruimte isolatie

Het isoleren van je kruipruimte heeft een 4 voordelen:

 1. Voelbaar warmere vloer. Doordat de warmte niet meer via de vloer verdwijnt zal de vloer voelbaar warmer worden wat fijn voelt als je graag met blote voeten door je huis loopt.
 2. Lagere stookkosten. Door de isolatie verdwijnt er minder warmte waardoor de verwarming minder hoog hoeft. Als de vloer koud aanvoelt kun je eerder geneigd zijn om de verwarming een extra graden hoger te zetten, met isolatie zal deze neiging verdwijnen waardoor je energierekening lager wordt.
 3. Minder vocht in huis. Door de isolatie komt er minder vocht uit de kruipruimte naar boven. Vochtige ruimtes zijn moeilijker op te warmen.
 4. Voordelige investering. De investeringskosten zijn relatief laag en door de lange levensduur van het isolatiemateriaal verdien je de inleg weer terug.

Krijg ik subsidie voor het verduurzamen van mijn woning?

Tot juli 2015 gold er een landelijke subsidie op het verduurzamen van woningen. Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies meer beschikbaar, maar gemeentes stimuleren het verduurzamen van huizen vaak nog wel in de vorm van subsidies. Check daarom of je hiervoor in aanmerking komt, je investering is op deze manier sneller terugverdiend.

Meerdere offertes aanvragen

Als je het isoleren van je kruipruimte liever uitbesteedt, kun je veel geld besparen door meerdere installatiebedrijven met elkaar te vergelijken. Vraag daarom altijd meerdere vrijblijvende offertes aan. Vergelijk de prijzen en de voorwaarden en geniet zo snel mogelijk van een beter geïsoleerd huis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer