Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Netwerkkosten 2016

De netwerkkosten 2016 gaan omlaag. De Autoriteit Consument & Markt heeft de maximumtarieven die netbeheerders mogen rekenen voor hun netwerkkosten 2016 verlaagd. Je kunt geen invloed uitoefenen op de netwerkkosten 2016 die bij jou in rekening worden gebracht. Wel kun je op EasySwitch.nl de leveringskosten van energie vergelijken. Stap over en bespaar al snel honderden euro’s op jaarbasis.

Uitleg energierekening

De energierekening bestaat in feite uit 3 hoofdonderdelen:

  • Leveringskosten
  • Energiebelasting
  • Netwerkkosten

De leveringskosten hebben betrekking op je verbruik en de energietarieven die je energieleverancier hanteert.

Energiebelasting is een heffing die in het leven is geroepen door de overheid. Deze belasting heeft als doel om consumenten meer bewust te maken van hun energieverbruik en de impact hiervan op het milieu.

Netwerkkosten zijn kosten die namens de netbeheerder in rekening worden gebracht door je energieleverancier.

Opbouw netwerkkosten

Netwerkkosten bestaan doorgaans uit de volgende aspecten:

  • Aansluitkosten;
  • Transportkosten (capaciteitstarief en vastrecht);
  • Meettarief;
  • Systeemdienstentarief.

Aansluitkosten

Zoals de naam doet vermoeden, hebben deze kosten betrekking op het in stand houden van je aansluiting op het netwerk van je lokale netbeheerder. Dit is een vast bedrag dat verschilt per netbeheerder. De maximale hoogte van de aansluitkosten wordt door de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) vastgesteld.

Transportkosten

Deze kosten worden in rekening gebracht voor het transporteren van energie via het netwerk van de netbeheerder. Deze kostenpost bestaat uit:

  • capaciteitstarief;
  • vastrecht.

Het capaciteitstarief is direct gerelateerd aan het overbrengen van energie via het netwerk. Dit bedrag was vroeger afhankelijk van je energieverbruik. Nu wordt echter een vast bedrag in rekening gebracht, dat is gebaseerd op het gemiddelde verbruik van consumenten met dezelfde aansluiting.

Het vastrecht is ook een bedrag dat je per maand betaalt. Hierin zijn de overige kosten van de netbeheerder, zoals administratiekosten, meegenomen. Het maximale transporttarief wordt ook vastgesteld door de ACM.

Meettarief

De kosten van de meetdienst hebben betrekking op het gebruik en beheer van je energiemeter. Deze kosten zijn dus direct gerelateerd aan de meterhuur. Vaak huren huishoudens de energiemeter van de netbeheerder. Indien je de meter van een ander energiebedrijf huurt, dan vallen deze kosten niet onder de netwerkkosten maar onder de vaste kosten van je levering. Je vindt deze kostenpost dan terug onder de leveringskosten op jouw factuur.

Systeemdienstentarief

Dit bedrag wordt alleen in rekening gebracht bij afname van elektriciteit. De inkomsten hiervan gebruikt de netbeheerder om de onderhoudskosten van het hoogspanningsnet te dekken. Zo help je als consument en als afnemer mee aan het voorkomen van stroomonderbrekingen.

Netwerkkosten 2016

De definitieve netwerkkosten 2016 zijn nog niet bekend. Wel maakte de ACM onlangs bekend dat de netwerkkosten de komende 2 jaar dalen. Dit komt voornamelijk door een daling van de maximale transportkosten die netbeheerders in rekening mogen brengen.

Vergelijk energie »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer