Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Pelletkachel

Wil jij een relatief zuinige kachel die je zelf kunt programmeren zodat je er niet constant op hoeft te letten? Dan is een pelletkachel misschien iets voor jou, met de gemakken van een centrale verwarming en de uitstraling van een houtkachel.

Wat is een pelletkachel?

Qua uiterlijk lijkt een pelletkachel op een houtkachel door de zichtbare vlammen achter het glas, maar het systeem van een pelletkachel verschilt heel erg van dat van een normale kachel. Deze kachel werkt automatisch en is erg zuinig waardoor je kunt besparen op je energierekening.

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets zijn kleine staafjes die worden gemaakt door houtsnippers en zaagsel onder hoge druk samen te persen. Deze houtstaafjes zijn vaak goed gedroogd wat zorgt voor een goede, volledige verbranding.

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel heeft een geautomatiseerde werking. De voorraadtank vul je met de pellets, door middel van een draaiende schroef worden deze vervolgens naar de verbrandingsbak verplaatst. De schroef zorgt ervoor dat het verbrandingsvak in een regelmatig interval wordt bijgevuld waardoor de kachel kan blijven branden en je hier zelf geen omkijken naar hebt. Onderin de kachel zit een brander die ervoor zorgt dat de pellets gaan branden. De warme lucht die ontstaat wordt via een ventilator de kamer in geblazen. De kachel is met een display bestuurbaar, je kunt hem aan- en uitzetten en de gewenste temperatuur instellen. Met een thermometer meet de kachel de warmte van de kamer en verwarmt deze tot de juiste temperatuur. Een pelletkachel heeft stroom nodig om geprogrammeerd te worden en het proces in gang te houden.

Drie soorten pelletkachels

Afhankelijk van de ruimte(s) die je wilt verwarmen met de kachel, kun je uit drie verschillende soorten pelletkachels kiezen:
Eén ruimte verwarmen. In dit geval kies je voor een normale pelletkachel die in je woonkamer wordt geplaatst en de woonkamer verwarmt.

Meerdere ruimtes verwarmen. Als jouw kachel meerdere ruimtes in je huis moet kunnen verwarmen kies je voor een pellet cv-ketel. De kachel staat in je huiskamer en er zit een cv-ketel ingebouwd die is aangesloten aan de radiatoren, via de leidingen wordt de warmte naar meerdere ruimtes in het huis verspreid.

Verwarming van het hele huis. Als de pelletkachel de hele centrale verwarming moet vervangen kies je voor een grote centrale ketel, deze staat vaak in een aparte ruimte zoals de garage. Deze kachel verwarmt het hele huis en kan ook voor de verwarming van het tapwater zorgen (als het een combiketel is).

Is een pelletkachel duurzaam?

Van de verschillende soorten kachels is de pelletkachel, samen met de tegel- en speksteenkachel, het minst slecht voor het milieu. Door de zuinige manier van verwarmen wordt er goed met de brandstof omgegaan en blijft de luchtvervuiling beperkt. Dit maakt de kachel echter niet per definitie duurzaam. Als je graag een verwarming wilt die op een milieuvriendelijke en duurzame manier verwarmt kun je het best kiezen voor een warmtepomp.

Zijn houtpellets duurzaam?

Als de pellets zijn gemaakt van resthout of van bomen uit duurzaam geplante bossen kan het in principe worden gezien als duurzame brandstof. De koolstofdioxide die vrijkomt bij de verbranding van het hout is namelijk gelijk aan de hoeveelheid CO2 die door diezelfde bomen is opgenomen tijdens de levensduur, er is dus geen toename van CO2 in de lucht. Er zijn echter maar weinig duurzame bossen en bij de verwerking van hout tot pellets wordt veel energie gebruikt die meestal wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Kortom, over de duurzaamheid valt te twisten.

Welke houtpellets moet ik kopen?

Als je er zeker van wilt zijn dat jouw kachel brandt op hout afkomstig uit het restafval van de houtindustrie of van duurzaam aangeplante bossen, dan zijn er een aantal keurmerken waar je op kunt letten. Als de pellets het keurmerk EN+ dragen wijst dit op de goede kwaliteit en garantie van de pellets, de keurmerken FSC en PEFC staan voor de garantie van duurzaam geplante bossen en als laatst staat het NTA 8080-certificaat voor de garantie dat de pellets bestaan uit afval of snoeihout uit duurzaam geplante bossen.

Wat is de beste manier van stoken?

Een pelletkachel is het zuinigst als je continu en op een laag vermogen stookt. Een pelletkachel kan op een vaste temperatuur worden ingesteld, je hoeft hier tussendoor niet naar om te kijken. Bij deze manier van stoken komt het minst fijnstof in de lucht terecht.

Wat is het rendement?

Door de droge samengeperste pellets heeft de kachel een hoog rendement. Afhankelijk van de kachel ligt dit rendement tussen de 80 en 95%, dit geeft aan welk percentage van de brandstof wordt omgezet in warmte.

Onderhoud
Maak de kachel regelmatig goed schoon, de lucht en rook die er dan uitkomt zal dan bijna kleurloos en onzichtbaar zijn. De gaslade kun je schoonmaken met een aszuiger, dit zul je ongeveer eens per week moeten doen, afhankelijk van hoeveel je stookt. Daarnaast is het verstandig om eens per jaar een grondig onderhoud te laten uitvoeren, bijvoorbeeld door je installateur.

Waar moet ik rekening mee houden?
Om de pelletkachel zo goed mogelijk te gebruiken en zo lang mogelijk mee te laten gaan, moet je met een aantal zaken rekening houden:
– De houtpellets moeten op een droge plek bewaard kunnen worden;
– De kachel moet regelmatig goed branden;
– Je moet de kachel goed schoon houden en regelmatig de aslade legen.

Doel van de kachel
Een pelletkachel kan worden aangesloten aan radiatoren of aan de vloerverwarming en hierdoor verschillende ruimtes in uw huis verwarmen. Voordat je een pelletkachel aanschaft kun je nagaan wat precies het doel is van de kachel, is het voornamelijk voor de sfeer, moet je huiskamer erdoor verwarmd worden of dient de kachel als vervanging van de hele cv-ketel en moet ook het tapwater ermee verwarmd worden? Denk hier goed over na zodat je de beste keus maakt voor je investering in een van de verschillende pelletkachels.

Wat kost een pelletkachel?

De prijzen voor pelletkachels liggen ver uit elkaar en zijn afhankelijk van het vermogen en de grootte van de ruimte die je ermee wilt verwarmen. Als je wilt investeren in een relatief geluidloze kachel dan kun je rekening houden met prijzen tussen de 1500 en 3500 euro, maar er zijn ook goedkopere varianten rond de 700 euro. Pelletkachels die zijn bedoeld als vervanging van de hele centrale verwarming kosten rond de 5000 euro. Daarnaast moet je rekening houden met installatiekosten van ongeveer 500 euro.

Is een de kachel voordelige oplossing?

Met een pelletkachel gaat de gasrekening naar beneden omdat de centrale verwarming minder wordt gebruikt. Hoe voordelig een pelletkachel voor jouw huishouden is ligt aan de isolatie van je huis en hoeveel je stookt. Het laten branden van de pelletkachel is goedkoper dan de verwarming, dus hoe meer je de kachel moet gebruiken, hoe voordeliger het is vergeleken met de centrale verwarming.

Is een pelletkachel gevaarlijk?

Een pelletkachel is een gesloten systeem waardoor de kans heel klein is dat er ongezonde stoffen in de lucht terecht komen. Het vuur kan goed gecontroleerd worden en wordt automatisch aangepast aan de temperatuur waardoor het een relatief ongevaarlijke manier van stoken is.

Welke pelletkachel kiezen?

  1. Denk goed na wat het doel is van de kachel
    2. Bedenk hoeveel je wilt investeren
    3. Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven en vergelijk welke kachel past bij jouw wensen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer