Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Stroom

Televisie kijken, je telefoon of iPad opladen; je gebruikt de hele dag door stroom. Vrijwel iedereen weet wat stroom is, en waar we het voor gebruiken. Maar hoe stroom precies werkt en hoe het ontstaat weten veel minder mensen. EasySwitch.nl legt het je graag uit.

Wat is stroom?

Elektrische stroom is het verplaatsen van ladingdragers (dit kunnen ionen, elektronengaten of elektronen zijn) door een geleider onder invloed van een potentiaalverschil. De sterkte van elektrische stroom wordt aangeduid met het symbool A van Ampère.

Is stroom hetzelfde als elektriciteit?

Stroom wordt door veel mensen ook wel elektriciteit genoemd. Elektriciteit is eigenlijk een natuurlijk verschijnsel, het bekendste hiervan is bliksem. Bliksem ontstaat door een potentiaalverschil in de atmosfeer. Ook bestaan er dieren die in staat zijn stroom op te wekken, zoals de sidderaal.

Stroomsterkte en bewegende elektronen

Elektriciteit of stroom bestaat uit bewegende elektronen. De hoeveelheid elektronen die iedere seconde door een draad heen bewegen bepalen de stroomsterkte. De stroomsterkte wordt gemeten in Ampère.

Stroom op een stopcontact

Vaak wordt er gesproken van stroom dat op een stopcontact zou staan. Dit klopt niet. Er staat geen stroom op een stopcontact, maar spanning. Zolang er geen stekker in het stopcontact zit, loopt er geen stroom doorheen. De spanning die er op zit, zorgt ervoor dat er wel stroom kán gaan lopen.

Spanning

De hoeveelheid energie die het voor elektronen kost om van een bepaald punt in de stroomkring naar een ander bepaald punt te bewegen, is de hoeveelheid elektrische spanning. De hoeveelheid elektrische spanning wordt gemeten in Volt (V), ofwel: Voltage. Een stopcontact levert bijvoorbeeld 230 volt.

Stroomprijzen

Stroomprijzen is een ander woord voor energieprijzen. De prijzen voor stroom verschillen per leverancier en kunnen in de loop der tijd veranderen. Twee keer per jaar worden de stroomprijzen opnieuw vastgesteld. Dit gebeurt op 1 januari en 1 juli. Met name wanneer je al jaren stroom afneemt bij dezelfde energieleverancier, is het de moeite waard om je energieaanbieder te vergelijken.

Vaste en variabele prijzen voor stroom

Bij het afnemen van stroom bij een energieleverancier kun je gebruik maken van twee soorten tarieven: de vaste of variabele tarieven. Kies je voor vast? Dan heb je gedurende de looptijd van je contract gelijke prijzen, ongeacht wat er met de prijs op de markt gebeurt. Kies je voor variabele stroomprijzen? Dan profiteer je van de actuele energieprijzen. De prijs die je dan betaalt voor energie tijdens je looptijd kan stijgen of dalen. De voor- en nadelen van vaste en variabele prijzen voor stroom voor je op een rijtje:

Vaste energietarievenVoordelenNadelen
gedurende de looptijd geen omkijken naar de energieprijzen van je contractNiet kunnen profiteren van een eventuele daling van de energieprijs
Je weet vooraf waar je aan toe bent qua kostenVaste kosten gelden alleen voor de leveringskosten, de andere kosten op je energierekening, zoals netwerkkosten en belasting kun je niet vastzetten.
Variabele energietarievenVoordelenNadelen
Je profiteert van eventueel dalende energietarievenWanneer de energieprijzen stijgen, en de looptijd van je contract is nog niet verlopen, kunnen de kosten voor energie oplopen.

 

Hoeveel stroom verbruik ik?

Iedere dag maak je gebruik van vele apparaten die afhankelijk zijn van stroom. Veel mensen weten niet precies hoeveel stroom deze apparaten nou eigen verbruiken.  Hoeveel stroom je alleen of met je gezin precies gebruikt, kun je checken via allerlei gadgets. In de laatste jaren zijn er meerdere technische apparaten ontwikkeld waarmee je jouw energieverbruik kunt bijhouden. Een voorbeeld hiervan is de slimme meter. Met een slimme meter kun je jouw energieverbruik bijhouden en bekijken waar je kunt besparen.

Stroometiket

Energieleveranciers zijn vanaf 2005 wettelijk verplicht om te tonen waar en hoe de geleverde energie wordt opgewekt. Deze informatie wordt bij iedere energieleverancier op dezelfde manier getoond, waardoor het makkelijk te vergelijken is. Het stroometiket toont hoeveel procent stroom uit aardgas, kolen, kernenergie of hernieuwbare bronnen komt.

Soorten stroom

Wanneer je een nieuw energiecontract gaat afsluiten, kun je kiezen uit  verschillende soorten energie. Grofweg zijn de typen energie te verdelen in niet-duurzame grijze energie en groene, duurzame energie. De manier van opwekking vormt hierin het verschil. Groene energie wordt opgewekt met behulp van de natuur, zoals door wind, zon en water. Grijze energie wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen.

Stroom opwekken

Tientallen jaren geleden was het moeilijk voor te stellen: zelf je energie opwekken. Nu voorzien steeds meer mensen in hun eigen energiebehoefte, en leveren ze zelfs stroom terug aan het energienet. Stroom kun je zelf opwekken, door bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen op je dak, maar je kunt ook gewoon groene energie afnemen bij je energieleverancier. De keuze voor een energiecontract bepaalt de keuze voor hoe de energie wordt opgewekt.

Zon

De energie van de zon kan worden omgezet in stroom. Stroom door zonne-energie kan worden opgewekt door middel van zonnepanelen. De energie die je opwekt door middel van de zon is afhankelijk van een aantal verschillende zaken:

  • De instralingsfactor van de zon (de kracht van de zon)
  • De stand en richting van de zonnepanelen t.o.v. de zon
  • Het rendement en vermogen van de zonnepanelen
  • De ventilatie rondom de zonnepanelen (beïnvloed het rendement)

Wind

Zelf windenergie opwekken is momenteel voor consumenten nog niet erg voordelig. In vergelijking met zonnepanelen zijn windturbines nog relatief duur in de aanschaf en als particulier nog niet rendabel. Energieleveranciers en de overheid investeren veel geld in windmolenparken waarmee groene energie grootschalig kan worden opgewekt.

Water

In Nederland wordt nog maar weinig gebruikgemaakt van energie uit waterkracht. Ook al is Nederland een waterland en is energie uit waterkracht duurzaam, er zijn wel enkele nadelen te noemen. Zo kunnen stuwdammen de plaatselijke ecosystemen aantasten en zijn er uitgebreide voorzieningen nodig om te kunnen voorkomen dat veel vissen sterven doordat ze niet langs de centrales kunnen zwemmen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer