Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Stroomstoring

EasySwitch.nl biedt een handige energievergelijker voor als je wilt overstappen. Daarnaast informeren wij je graag over belangrijke energiezaken. Lees onderstaande informatie als je te maken hebt met een stroomstoring.

Heb je een stroomstoring?

Wist je dat je een schadevergoeding krijgt van je netbeheerder als de stroomstoring langer dan 4 uur duurt? Je krijgt dan € 35. Voor elke 4 uur die erbij komt krijg je € 20 extra. De netbeheerder betaalt de compensatie automatisch aan je uit of het wordt verrekend op je jaarafrekening.

Duur stroomstoring afgenomen

In 2013 is de gemiddelde duur van een stroomstoring afgenomen ten opzichte van 2012. Verder was het elektriciteitsnet in 2013 12% betrouwbaarder dan het gemiddelde over 5 jaar. Dit liet brancheorganisatie Netbeheer Nederland in april 2014 weten.

Stroomstoring gemiddeld 23 minuten

In 2013 duurde een stroomstoring gemiddeld 23 minuten. Stroomstoringen duren langer dan gasstoringen. De gemiddelde gasstoring was in 2013 1 minuut en 1 seconde.

Oorzaken stroomstoring

Graafwerkzaamheden zijn meestal de oorzaak van storingen in het elektriciteits- en gasnet. Ook graafschades uit het verleden kunnen voor sluimerende storingen zorgen. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de afname van stroomstoringen in 2013. Het kan zijn dat er meer aandacht werd besteed aan het voorkomen van graafschades. Of er werd minder gegraven door de economische crisis.

Stroomstoring voorkomen

De Nederlandse netbeheerders doen er alles aan om het aantal stroom- en gasstoringen te verminderen. Hiertoe investeren zij jaarlijks meer dan € 2 miljard in het gas en elektriciteitsnet. Er worden nieuwe technologieën toegepast, zoals storingsensoren voor het sneller opsporen van stroomstoringen.

Bekende stroomstoringen in Nederland

Storingen worden niet alleen veroorzaakt door graafwerkzaamheden zoals je leest in onderstaande 2 bekende stroomstoringen met veel impact.

  • In november 2006 had energieleverancier E.On 2 hoogspanningsleidingen over de rivier de Eems in Duitsland uitgeschakeld. Dit was nodig om een cruiseschip te laten passeren. Als gevolg van het uitschakelen traden er in meerdere Europese landen stroomstoringen op. Miljoenen huishoudens werden door de stroomuitval getroffen en het treinverkeer werd massaal ontregeld.
  • Stroomstoring in Gelderland in 2007 door een Apache helikopter die tijdens een trainingsvlucht hoogspanningskabels raakte en beschadigde. Dit zorgde voor een stroomstoring van 50 uur in omgeving Bommelerwaard en Tielerwaard. Tienduizenden huishoudens waren gedupeerd en zaten meer dan twee dagen zonder elektriciteit.

Noodhulp bij grote stroomstoring

De autoriteiten hebben draaiboeken voor rampbestrijding en crisisbeheersing. Ook bij een grote stroomstoring wordt er actie ondernomen. De autoriteiten hebben verschillende methodes om burgers op de hoogte te houden van een stroomstoring. Zo kan de politie geluidswagens inzetten. Verder moet er direct actie ondernomen worden om kwetsbare groepen in de samenleving te beschermen tegen de gevolgen van een stroomstoring. Zo kunnen hulpdiensten noodaggregaten plaatsen in kwetsbare instellingen als bejaardenhuizen. Er is ook een Regionaal Operationeel Team actief. Dit is een team met functionarissen van diverse hulpdiensten. Burgers kunnen aan het ROT vragen stellen over bijvoorbeeld praktische zaken. Of de scholen bijvoorbeeld open zijn of niet.

Ziekenhuizen noodvoorziening

Ziekenhuizen en luchthavens hebben in de regel noodvoorzieningen in eigen beheer. Zij kunnen hier bij een stroomstoring op terugvallen. Een bedrijf met een noodvoorziening in eigen beheer moet deze regelmatig testen. Bedrijven kunnen afhankelijk van de risico’s die zij lopen bij een stroomstoring aggregaten huren. Het best maken zij hier alvast afspraken over zodat zij dit niet hoeven te doen als er een stroomstoring is.

Storing bij energiebedrijf

Ook een energiebedrijf kan te maken hebben met een storing. Dit wil zeggen dat het elektriciteitsvoorzieningssysteem, een productie-eenheid of een ander element uitvalt. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld een generatorstoring, powerbusstoring, controlecomputerstoring, referentiestoring of een thrusterstoring. Een energiebedrijf kan storingen voorkomen via ‘storing reserves’. Het bedrijf treft een herstelmaatregel zodat de storing niet leidt tot onderbreking van het elektriciteitstransport en een stroomstoring.

Energie vergelijken op EasySwitch.nl

Last van een stroomstoring? Hopelijk heb je baat gehad bij bovenstaande informatie over stroomstoringen. Ook voor het vergelijken van energieleveranciers ben je bij ons aan het juiste adres. Vergelijk energie op EasySwitch.nl en stap over naar de goedkoopste energieleverancier. Energieleveranciers pakken in onze energievergelijker extra uit met hoge overstapkortingen.

Vergelijk energie »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer