Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

TenneT

TenneT is een netbeheerder met een hoogspanningsnet van 21.000 kilometer wat door Nederland en Duitsland loopt. Hiermee voorzien zij 41 miljoen aansluitingen van elektriciteit. Meer informatie over de werkzaamheden van TenneT lees je hier.

Wat is TenneT?

TenneT is de netbeheerder voor het hoogspanningsnetwerk in Nederland, wat wil zeggen dat zij ervoor moeten zorgen dat het elektriciteitsnetwerk wordt onderhouden. Ieder huis heeft een aansluiting voor gas en elektriciteit en deze is aangelegd door een netbeheerder en wordt hierdoor beheerd. Je kunt daarom niet zelf kiezen wie jouw netbeheerder is, een netbeheerder is vast verbonden aan de omgeving waar de aansluitingen van het bedrijf liggen.

Wat doet TenneT?

Als netbeheerder legt TenneT nieuwe hoogspanningsnetwerken aan, worden bestaande netwerken beheerd en worden nieuwe, efficiënte vormen van netwerkinfrastructuur ontwikkeld. Dit gebeurt in samenwerking met overheden, investeerders en belangenorganisaties, met als doel de elektriciteitsnetwerken van Noordwest-Europa met elkaar te kunnen verbinden.

Wat wil TenneT bereiken?

TenneT streeft naar één geïntegreerde elektriciteitsmarkt die grensoverschrijdend is. Op deze manier zal vraag en aanbod van energie beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Met aandelen in verschillende bedrijven onder andere op het gebied van de elektriciteitsverbinding tussen Groot-Brittannië en Nederland, probeert de netbeheerder de energiemarkten dichter bij elkaar te brengen.

Prioriteiten van TenneT

Een van de prioriteiten van TenneT is het zorgen voor een stabiele, zekere elektriciteitsvoorziening. Het uitvallen van de energievoorziening kan grote gevolgen met zich meebrengen. Door innovaties en ontwikkelingen in het elektriciteitsnetwerk probeert TenneT het risico van een black-out zo klein mogelijk te maken.

De taken van TenneT

TenneT heeft de verantwoordelijkheid over drie hoofdtaken:

Transport van energie: Door een hoogspanningsinfrastructuur aan te leggen welke op een veilige en efficiënte manier energie kan transporteren, zorgt TenneT voor een verbinding tussen producenten en afnemers van energie.

Vraag en aanbod van energie afstemmen: Ieder moment van de dag is TenneT verantwoordelijk voor het afstemmen van de vraag naar energie en het aanbod hiervan. Door middel van systeemdiensten zorgt TenneT ervoor dat alle aansluitingen van energie worden voorzien op het moment dat hier behoefte aan is.

In stand houden van de elektriciteitsmarkt: Een laatste taak van TenneT is ervoor zorgen dat de elektriciteitsmarkt stabiel en efficiënt functioneert.

Waar ligt het netwerk van TenneT?

Het hoogspanningsnetwerk ligt door heel Nederland in de vorm van ondergrondse kabels en bovengrondse lijnen. TenneT is volledig eigendom van de Nederlandse Staat en vanaf 2009 heeft TenneT alle netwerken boven de 110 kiloVolt opgekocht, zodat er één netbeheerder verantwoordelijk zou zijn voor het landelijke hoogspanningsnetwerk.

Waarom heb ik een andere netbeheerder?

TenneT is de netbeheerder van het hoogspanningsnetwerk wat elektriciteit boven de 110 kiloVolt transporteert. Netwerken die elektriciteit tot 110 kiloVolt transporteren zijn grotendeels in handen van de vier grote regionale netbeheerders; Delta Netwerkbedrijf, Enexis, Liander en Stedin. Dat zijn de netbeheerders die verantwoordelijk zijn voor de aansluitingen bij jouw thuis.

Slimme meter van TenneT

Ieder huishouden krijgt van de netbeheerder een gratis slimme meter aangeboden. Als netbeheerder van het landelijke hoogspanningsnetwerk is TenneT niet verantwoordelijk voor het plaatsen van de slimme meter bij huishoudens en kleinverbruikaansluitingen, hiervoor zijn de regionale netbeheerders verantwoordelijk.

Erkennen van meetbedrijven

In ieder huis is een gas- en/of elektriciteitsmeter geïnstalleerd door een meetbedrijf. Om de meterstanden te mogen opnemen of reparaties uit te mogen voeren aan je meter, moet een meetbedrijf hiervoor gecertificeerd zijn. TenneT controleert meetbedrijven aan de hand van vastgestelde eisen en geeft certificaten uit voor bedrijven die aan deze eisen voldoen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer