Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Tros Radar

Het tv-programma Tros Radar onderzoekt wekelijks onderwerpen waar consumenten mee te maken krijgen. Zo hebben ze ook een kritische blik geworpen op energievergelijkingssites. Ze keken naar de onafhankelijkheid, het verdienmodel en onderzochten of vergelijkingssites daadwerkelijk wat opleveren. Het antwoord?

 

Je kunt als consument veel geld besparen door jaarlijks over te stappen van energiecontract.

Aandachtspunten

Hoewel energievergelijkingssites volgens het consumentenprogramma Radar kunnen zorgen voor een goedkope aanbieding, zijn er wel een paar punten waar je als consument op moet letten. Het gaat om de volgende aandachtspunten:

  • Bij de aanbieding moeten alle kosten worden genoemd, de leveringskosten, de vaste lasten, de belastingen en de totaalprijs. Zo weet je precies waar de prijs vandaan komt en zijn er achteraf geen verrassingen over een prijs die plotseling hoger uitvalt. Wanneer niet alle kosten worden genoemd is het ook lastig om de aanbieding te vergelijken met andere aanbiedingen of je huidige contract.
  • Controleer de hoeveelheid energieleveranciers in de vergelijker. Volgens Radar nemen veel vergelijkingssites maar een beperkt aantal leveranciers mee, waardoor de vergelijking geen volledig beeld geeft. Als een vergelijkingssite rond de 20 tot 30 energieleveranciers met elkaar vergelijkt, zit je goed.
  • Kijk goed naar de voorwaarden die worden gesteld aan de kortingsacties of de welkomstcadeaus. Bij meerjarige contracten zorgen deze aanbiedingen vaak voor een korting in het eerste jaar, maar niet voor de jaren erna. Bekijk ook of de welkomstkorting nog van de aangegeven prijs wordt afgetrokken of dat deze al in de prijs is verwerkt.
  • Let op of de contracten die met elkaar worden vergeleken wel hetzelfde zijn. Zo zijn er contracten die vrij opzegbaar zijn en contracten met een looptijd tot 5 jaar. Ieder contract heeft andere voor- en nadelen.
  • Om een vergelijking te kunnen maken zijn maar een aantal gegevens nodig; postcode, huisnummer, samenstelling van het huishouden en eventueel het verwachte energieverbruik. Persoonlijke gegevens zijn hiervoor niet nodig en deze zou je pas hoeven in te vullen wanneer jij besluit het contract af te sluiten.

Meer helderheid bij vergelijkingssites

Radar heeft onderzoek gedaan onder meerdere vergelijkingssites en kwam bij een aantal tot de conclusie dat het niet duidelijk was hoe het verdienmodel eruit zag. Dit maakt het voor consumenten lastig om te beoordelen of een vergelijkingssite wel onafhankelijk is. Als reactie hierop hebben veel websites ondertussen uitleg gegeven over hun verdienmodel.

Kortingen op vergelijkingssites

Energievergelijkingssites bieden vaak exclusieve kortingen aan, maar hoe kan dit? Energieleveranciers hebben op energievergelijkingssites veel concurrentie van andere leveranciers. Door een contract aan te bieden met een hoge korting, worden zij goedkoper, komen zij hoger in de vergelijker te staan en zullen zij door meer mensen worden gekozen. Deze kortingen zijn vaak niet te vinden op de website van de energieleverancier zelf, maar Radar heeft geconstateerd dat hier een logische verklaring voor is, op de eigen website hoeven de leveranciers immers niet te concurreren en op de vergelijkingswebsite wel.

 

Hoe krijgen vergelijkingssites betaald?

Wanneer een consument een energiecontract afsluit via een vergelijkingssite, betaalt de energieleverancier hiervoor een klein bedrag aan de vergelijkingssite voor het aanleveren van een nieuwe klant. EasySwitch.nl werkt ook op deze manier. De consument profiteert van het scherpe aanbod en de gratis overstapservice en hoeft hier zelf niets extra’s voor te betalen.

 

Onafhankelijkheid van vergelijkingssites

Door aan alle energieleveranciers een kleine vergoeding te vragen voor iedere klant, kunnen vergelijkingssites onafhankelijk blijven. Voor EasySwitch.nl maakt het niet uit voor welke energieleverancier wordt gekozen door de consument, dit zorgt ervoor dat de vergelijker onafhankelijk is en blijft.

 

Waarom is vaak overstappen voordelig?

Veel energieleveranciers bieden een welkomstkorting aan om nieuwe klanten te werven. Wanneer het contract afloopt, wordt dit vaak stilzwijgend omgezet in een contract voor onbepaalde tijd, maar voor dit verlengde contract geldt geen korting meer waardoor de kosten een stuk hoger liggen. Door regelmatig over te stappen profiteer je iedere keer van een nieuwe korting. Let er wel op dat je niet overstapt voordat jouw oude contract is afgelopen. Als je het contract voortijdig opzegt, kan de energieleverancier een opzegboete in rekening brengen.

 

Voordelen van energie vergelijken

Het vergelijken van verschillende energieleveranciers heeft een aantal voordelen:

  • Meteen een duidelijk overzicht van de beste deals op één pagina.
  • Hogere kortingen via EasySwitch.nl dan direct bij de leverancier.
  • Gratis overstapservice; zo is je nieuwe energiecontract snel geregeld en heb je er geen omkijken meer naar.
  • Je krijgt na een jaar een herinnering van EasySwitch.nl om opnieuw over te stappen, zodat je ieder jaar profiteert van de hoogste korting.

 

Zelf energie vergelijken?

Weet je waar je op moet letten bij het vergelijken van energiecontracten en wil je weten welke energieleverancier het goedkoopste contract aanbiedt voor jouw huishouden? Via de energievergelijker van EasySwitch.nl krijg je een duidelijk overzicht van alle kosten. Maak een weloverwogen keuze en sluit via de overstapservice gratis en gemakkelijk een nieuw contract af.

 

Vergelijk energie »

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer