Energie vergelijken volgens Radar & Kassa

Wekelijks worden in deze twee consumentenprogramma’s, Radar van AVROTROS en Kassa van BNNVARA, consumentenzaken aan de kaak gesteld, waaronder ook jouw energierekening. Naast het bespreken van hun scherpe analyses, consumentenklachten en uitleg, publiceren zij ook handige tips, klantbeoordelingen en het laatste nieuws. De tv-programma’s worden allebei uitgezonden op NPO 1 en zijn 100% in het belang van de burgers.

Tom Schlagwein bij Kassa

‘Wat zijn de veranderingen van de energierekening in 2024?’

Ondanks dat de kosten van gas en licht voor huishoudens over de afgelopen 5 jaar al meer dan verdubbeld waren, steeg de energierekening nog meer. De belasting- en netbeheerkosten stegen flink per 1 januari 2024, en het prijsplafond werd afgeschaft. Tom Schlagwein, onze energie-expert, werd uitgenodigd bij Kassa om dit toe te lichten en gaf advies over wat je het beste kon doen.

De netbeheerkosten zijn per 1 januari 2024 tussen de 5,50 en 8 euro per maand gestegen. Dit is ongeacht wat je als klant verbruikte. De belastingstijging van 11 cent op het gastarief heeft bij veel mensen de grootste impact op de energierekening. De vermindering van de energiebelasting, ook wel heffingskorting genoemd, is wel iets in het voordeel van de klant: dit bedrag werd 34,49 euro hoger in 2024. Ook is de belasting op stroom verlaagd met 2,1 cent per kWh. Volgens Tom blijft hierdoor de impact van het afschaffen van het prijsplafond beperkt.

Zo lichtte Tom toe; ‘Op dat moment waren bij bijna alle aanbieders de tarieven onder het niveau van het prijsplafond. Als dat zo blijft, zal de impact beperkt blijven. Dit is allemaal sterk afhankelijk van de gasprijs en hoe deze zich zou ontwikkelen in de komende maanden.’

Daarbij adviseerde Tom om te kijken naar jouw tarieven en ervoor te zorgen dat deze onder het prijsplafond vallen. Voor mensen die graag zekerheid willen, is het aan te raden een vast contract te nemen. Je kan ook kiezen voor een dynamisch contract, waarbij je direct profiteert als de prijzen dalen, maar andersom geld dit ook: je kosten kunnen ook ineens stijgen als de markt er ongunstig voor staat. Voor iedere klant is het wensenpakket anders. Tom adviseerde daarom om na te gaan welk type contract het meest bij jou paste als consument.

Vergelijk energie

Vergelijk nu of je kan besparen op je energiekosten
Het aanbod in onzevergelijker is weer volledig terug! Maak dus nu een vergelijking en kijk of je kan besparen op je energierekening. Zeker nu het prijsplafond is weggevallen loont het om een vergelijking te maken.

Op welke site kun je energie vergelijken?

Met je vaste lasten valt niet te sollen. Daarom begrijpen wij het als je in eerste instantie niet zeker weet of je je energiecontract online wil afsluiten. In het verleden heeft Radar verschillende criteria opgesteld voor het herkennen van een betrouwbare energievergelijkingssite. Het advies luidde als volgt:

  1. Is de vergelijkingssite aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg; hét kwaliteitskeurmerk voor online winkelen? Dan kun je er als klant vanuit gaan dat de website is goedgekeurd en te vertrouwen is. Het zal je daarom ook niet verbazen dat wij van EasySwitch.nl hier ook bij zijn aangesloten.
  2. Is het aanbod uitgebreid of bestaat het slechts uit een handjevol energieleveranciers? Dan zijn de energievergelijkingssites met een volledig overzicht van leveranciers beter dan de partij met minder leveranciers. Bovenal is de onafhankelijkheid van de partij het belangrijkst.

Kassa zet aan tot actie met #IKREDHETNIETMEER

Kassa van BNNVARA geeft met deze actie een gezicht aan de ruim één miljoen Nederlanders die er alles aan doen om rond te komen, maar niet meer op kunnen boksen tegen de inflatie, energieprijzen en de hoge prijs van de boodschappen. Presentatrice Amber Kortzorg heeft aangegeven dat de redactie in september 2022 al honderden verhalen van mensen heeft ontvangen die het bijna tot niet meer redden. Door deze actie hopen de programmamakers van Kassa dat ze het onderwerp bespreekbaar houden. Naar hun mening hoeft hier namelijk geen schaamte voor te zijn. Met de mensen die nu al in hun afleveringen hun verhaal hebben gedeeld, onderzoekt de redactie ook hoe ze deze mensen direct kunnen helpen of aan welke behulpzame instanties ze eventueel gekoppeld kunnen worden. Hiermee opent Kortzorg ook actief het dialoog met diverse politici om te hameren op concrete oplossingen. Dus heb jij of ken jij iemand die ook zo’n verhaal heeft, dan kan jij of die persoon terecht op dit platform: IKREDHETNIETMEER.

Hoe onafhankelijk zijn vergelijkingssites?

Voor alles wat je online kan aanschaffen, kan je tegenwoordig gebruik maken van een vergelijkingssite. Denk bijvoorbeeld aan vergelijkingssites voor boeken, films én energiecontracten. Zo kun je zelfs een vergelijking maken voor het vinden van de beste advocaat of de beste vastgoedadviseur.

Vergelijkingssites zoals die van ons verdienen geld door bezoekers naar aanbieders of leveranciers door te sturen. Hoe wij onafhankelijk blijven? Door simpelweg geen voorkeursbehandeling te geven aan de grote spelers. Echter verbaast het ons niet dat consumenten en journalisten van Radar en Kassa de onafhankelijkheid van vergelijkingssites in twijfel hebben getrokken. Om deze reden kiezen wij ervoor transparant te zijn over ons verdienmodel.

Onafhankelijk_Vergelijken

Waarom verschillen de prijzen per vergelijkingssite?

Wanneer je via een vergelijkingssite op zoek gaat naar het goedkoopste product, gaan wij ervan uit dat je dan ook echt het goedkoopste voor jou gaat vinden. Toch kan je hetzelfde product op een andere vergelijkingssite misschien wel goedkoper geprijsd vinden. Er zijn verschillende redenen waarom de prijzen per vergelijkingssite kunnen verschillen:

  1. Vanwege het aanbod. Op vergelijkingssites met een breder aanbod kan je meer leveranciers vergelijken. De kans op het vinden van een goedkopere deal is groter. (Kijk je naar de vijf grootste vergelijkingssites dan is het aanbod gelijk aan elkaar.)
  2. Energietarieven die op een ander moment op de dag worden ingeladen. Stel, Eneco wijzigt de tarieven en stuurt deze naar alle prijsvergelijkers door om 14:00. Als wij van EasySwitch.nl dit dan supersnel hebben doorgevoerd, dan is de deal eerder bij ons te zien dan op een andere vergelijkingssite. De snelste zijn, is eigenlijk ons doel! Daarom kun je er bij Easyswitch.nl vanuit gaan dat je vergelijkt met de meest actuele tarieven. Het is een ongeschreven regel dat een vergelijkingssite de tarieven binnen 30 minuten wijzigt en doorvoert in de vergelijker.


Radar: Waar let je op tijdens het overstappen via vergelijkingssites?

Zowel Radar als wij van EasySwitch.nl hebben speciaal voor jou wat aandachtspunten opgesteld, waar je op kunt letten als je start met je energievergelijking.

De Switch-checklist

  • Ben je er al over uit of je een vast of variabel energiecontract wil? Een vast tarief biedt zekerheid, maar wanneer de energieprijzen dalen, betaal je te veel. In tijden van stabiele energieprijzen ben je als consument vaak goedkoper uit met een vast dan een variabel contract.
  • Hoelang wil je gebonden zijn aan het energiecontract? De keuzes zijn voor een onbepaalde of bepaalde tijd. Zo ben je met de ene vorm in een flexibele positie en kan je kosteloos opzeggen wanneer jij wil. Terwijl er met de andere vorm aan je gevraagd wordt bij de energieleverancier te blijven tot het contract afloopt. (Overstappen is dan alleen een optie als je een eenmalige opzegboete betaalt.)
  • Krijg je een welkomstkorting en ben je daarmee echt voordeliger uit? Het kan geen kwaad die extra check te doen. Hulp nodig? Bel met onze klantenservice.
  • Let op de hoogte van de enkele en dubbele tarieven. Zijn ze goedkoper dan bij de rest van het aanbod, dan is het een goede deal. Deze gegevens zijn makkelijk in te zien in de productinformatie van onze energievergelijker.
  • Met oog op een duurzame leefomgeving kun je er ook op letten of de leverancier groene of grijze energie levert.

Energieleverancier kiezen

Wat is het verdienmodel van een vergelijkingssite?

Vergelijkingssites bieden hun services gratis aan, EasySwitch.nl ook. Maar hoe verdienen vergelijkingssites eraan? Radar heeft dat uitgezocht en wij hebben er geen problemen mee om daar transparant over te zijn. Het zit zo: om onze dienst gratis aan te bieden bekostigen we onze website, vergelijker en personeel van de vergoeding die we krijgen van energieleveranciers. Dit is een vast bedrag per leverancier. Daarnaast verkrijgen wij als vergelijkingssite onze inkomsten door ook advertenties weer te geven. In het verleden heeft Radar consumenten gewaarschuwd voor extra verdiensten door persoonsgegevens aan andere firma’s te verkopen, maar de nieuwe GDPR (de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)) en de vereiste transparantie zorgen ervoor dat hier geen sprake is, en bij ons is hier overigens nooit sprake van geweest.

Welke energievergelijkingssites zijn actief in 2024?

Er bestaan dus vergelijkingssites voor verschillende producten en diensten. Wat Radar is opgevallen is dat vooral vergelijkingssites van financiële producten (energiecontracten) en verzekeringen een groot marktaandeel hebben. En wij kunnen dat bevestigen. Het gaat namelijk om het op orde hebben van de financiële zaken thuis die ons dagelijks leven sterk beïnvloeden. De consument is tegenwoordig veel zelfstandiger en in het algemeen veel beter geworden in het besparen op de vaste lasten door zelf te vergelijken en af te sluiten.

Top 6 grootste energievergelijkingssites

Easyswitch.nl, Overstappen.nl, Kizi, Pricewise, Gaslicht en Independer.

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer