Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Vanaf wanneer kan ik overstappen?

Je wilt overstappen naar een andere energieleverancier, maar weet niet vanaf wanneer dit kan. Ons advies: bekijk de contractvoorwaarden. Kan je deze niet meer vinden? Informeer dan bij je energieleverancier naar de looptijd van je contract. Wij beschrijven je hieronder met welke contracten je te maken kunt hebben en hoe en wanneer je overstapt.

Contract voor onbepaalde tijd

Je hebt een contract voor onbepaalde tijd.  Vaak wordt dit contract in combinatie met variabele tarieven aangeboden. Overstappen van energieleverancier is bij deze contractvorm erg makkelijk. Het contract is voor onbepaalde tijd, dus er is geen contractduur die je moet uitzitten. Je kunt altijd opzeggen. In de meeste gevallen geldt de wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Bij sommige leveranciers is dit zelfs korter. Er wordt geen opzegvergoeding in rekening gebracht.

Verlopen contract: De stilzwijgende verlenging

Is je energiecontract inmiddels verlopen? Als je niet akkoord bent gegaan met een nieuw voorstel van de aanbieder, betekent dit dat je contract stilzwijgend is verlengd. De meeste leveranciers hanteren bij de stilzwijgende verlening een contract met variabele tarieven. Net als bij een contract voor onbepaalde tijd kun je per direct opzeggen. Houd alleen rekening met de wettelijke opzegtermijn van 30 dagen.

Contract voor bepaalde tijd

Bij een contract voor bepaalde tijd staat er een looptijd in het contract vermeld. Meestal is de contractduur 1, 2 of 3 jaar. In dit geval is het vaak verstandig om de contractduur uit te zitten bij je huidige energieleverancier. Kies je ervoor om eerder over te stappen, dan zal je waarschijnlijk een opzegvergoeding moeten betalen.

De Autoriteit Consument & Markt heeft het maximale bedrag van deze opzegvergoeding bepaald. Dit kan oplopen tot € 125,- euro per product. Dat is € 250,- als je gas én stroom afneemt onder hetzelfde contract. Heb je gebruikgemaakt van een speciale welkomstkorting? Vaak wordt deze niet uitbetaald als je vroegtijdig opzegt. De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende contractduur. Een overstap heeft in dit geval alleen zin als je verwacht (veel) meer te besparen dan de verschuldigde opzegvergoeding. In de tabel hieronder zie je de verschillende opzegvergoedingen.

Resterende contractduurOpzegvergoeding per contract
1 tot 18 maanden€50,-
18 tot 24 maanden€75,-
24 tot 30 maanden€100,-
30 of meer maanden€125,-
alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Loopt jouw energiecontract binnenkort af?

Plan je overstap zo’n 6 tot 8 weken voor het einde van je contract. Zo gun je de energieleverancier voldoende tijd om de overstap naadloos te laten verlopen. Als je twijfelt of een overstap zin heeft vanwege een eventuele opzegvergoeding, neem dan contact op met onze experts van de klantenservice. Wij kunnen voor je berekenen of op basis van jouw persoonlijke situatie en verbruik een overstap zinvol is.

Dubbele kosten?

Maak je geen zorgen over overlappende energiecontracten. De leveranciers zullen je geen dubbele kosten in rekening brengen. Alle lopende energiecontracten worden geregistreerd in het Contract Einde Register (CER). Als je 6 tot 8 weken voor het einde van je contract overstapt, zal jouw nieuwe energieleverancier dit register raadplegen. De nieuwe energieleverancier draagt er zorg voor dat je nieuwe contract naadloos aansluit. Kanttekening: het kan in een enkel geval voorkomen dat je oude energieleverancier op een ander moment in de maand de energierekening incasseert. De incasso kan vooraf óf juist achteraf plaatsvinden. Als dit niet gelijk is kan het voorkomen dat je eenmalig twee energierekeningen moet betalen. Je kunt bij je energieleverancier in zo’n geval vaak een gespreide betaling aanvragen.

Type contractOpzegtermijnWanneer overstappen?
Onbepaalde tijd30 dagenPer direct
Stilzwijgende verlenging30 dagenPer direct
Bepaalde tijd30 dagen voor einde contract6 tot 8 weken voor het contracteinde

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Energie

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Energie

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer