Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds vaker in huizen geplaatst als hoofdverwarming. Door een gelijkmatige opwarming voelt het overal aangenaam warm en kun je altijd met blote voeten door je huis lopen. Alle informatie die je nodig hebt over vloerverwarming lees je hier.

 

Wat is vloerverwarming?

Met vloerverwarming wordt het soort verwarming bedoeld wat onder de vloer ligt, maar wat meer kan verwarmen dan alleen je vloer; deze vorm van verwarmen kan in je hele huis de temperatuur regelen. Door de efficiëntie wordt steeds vaker gekozen voor vloerverwarming.

 

Hoe werkt vloerverwarming?

Doordat de verwarmingsbuizen over de hele oppervlakte van de vloer liggen, wordt de ruimte overal gelijkmatig verwarmd. De temperatuur van de verwarming kan hierdoor een stuk lager en een warme vloer zorgt snel voor een aangenamer gevoel.

 

Verschillende soorten inbouwsystemen

Er zijn twee manieren waarop de vloerverwarming ingebouwd kan worden; door middel van een nat- of droogbouwsysteem.

Natbouwsysteem
Het meest voorkomende inbouwsysteem waarbij de verwarmingsbuizen in het cement worden geplaatst. Dit is de goedkoopste manier voor het aanleggen van vloerverwarming. Door het cement wordt de warmte echter minder goed geleid waardoor het opwarmen van je huis meer tijd kost. Daarnaast duurt het een aantal weken om het cement te laten drogen en kun je de verwarming dus niet direct gaan gebruiken.

Droogbouwsystemen

Dit inbouwsysteem kan snel worden geplaatst en in gebruik worden genomen. Het aanleggen is duurder dan een natbouwsysteem, maar door de goede geleiding en verspreiding van de warmte is het een zuinig systeem.

 

Verschillende verwarmingssystemen voor jouw woning

Vloerverwarming hoeft niet meer per definitie te worden verwarmd door een cv-ketel, ook elektrische verwarming is hiervoor geschikt. De verschillen tussen warm water en elektrische verwarming:

Warm water

Dit verwarmingssysteem is aangesloten op de cv-ketel en zorgt ervoor dat warm water door de leidingen van de vloerverwarming stroomt. De temperatuur van het water hoeft niet hoger te zijn dan 45 graden.

Elektrische vloerverwarming
Dit verwarmingssysteem werkt onafhankelijk van de cv-ketel en is tegenwoordig makkelijk zelf aan te leggen. Zo zijn er dunne matjes met verwarmingsbuizen die goed gebruikt kunnen worden voor kleine ruimtes zoals de badkamer of het toilet. Je hoeft de oude vloer niet open te breken maar legt de matjes over je oude vloer heen en plaatst hierop een laagje tegels. Elektrische verwarming is altijd in combinatie met een droogbouwsysteem en kan dicht onder de vloerbedekking geplaatst worden waardoor je huis sneller opwarmt.

 

Welke vloerbedekking is geschikt?

Als je besluit vloerverwarming te laten plaatsen dan is het belangrijk dat je stilstaat bij de vloerbedekking in huis. Wanneer je kiest voor een droogbouwsysteem zijn bijna alle soorten vloerbedekking geschikt om te zorgen voor een goede warmte afgifte omdat de verwarming vlak onder de vloerbedekking ligt. Bij een natbouwsysteem wordt de warmte al deels tegengehouden door het cement, wanneer je kiest voor een combinatie met dik tapijt zal de warmte afgifte nog meer worden beperkt. Om jouw huis snel te laten verwarmen zonder dat je hier extra voor hoeft te stoken is het verstandig om hier van tevoren over na te denken.

 

Wat voor cv heb ik bij vloerverwarming nodig?

Bij vloerverwarming heb je geen speciale cv-ketel nodig, je hebt juist meerdere opties, afhankelijk van het verwarmingssysteem. Zo hoeft een elektrisch verwarmingssysteem überhaupt niet op een cv-ketel te worden aangesloten. Daarnaast hoeft een vloerverwarming met een warm water systeem maar tot 45 graden verwarmd te worden, waardoor een zonneboiler ook heel geschikt is.

 

Een zonneboiler gebruiken voor duurzame energieopwekking

Een zonneboiler maakt gebruik van de warmte van de zon om water te verwarmen. De meeste zonneboilers verwarmen alleen het tapwater, maar een zonneboilercombi zorgt zowel voor het tapwater als de verwarming. Voor een radiator verwarming is alleen een zonneboiler meestal niet krachtig genoeg en werkt deze in combinatie met de cv-ketel. Voor lagetemperatuurverwarmingen zoals vloerverwarming is een zonneboiler daarentegen heel geschikt.

 

Vloerverwarming om te koelen

Naast het verwarmen van je huis kan een vloerverwarming ook zorgen voor verkoeling. Zo is het aangenaam warm in de winter en aangenaam koel in de zomer; het is een energiezuinige vervanger van de airco.

 

Hoe werkt dit?

Het verkoelen en verwarmen met één systeem werkt door middel van de zogenoemde Koude Warmte Opslag. Water dat in de winter wordt verkoeld wordt onder de grond bewaard tot de zomer en water dat in de zomer wordt verwarmd wordt onder de grond bewaard tot de winter. Door de verschillende aardlagen kan de temperatuur tot het volgende seizoen worden vastgehouden. Door middel van een warmtepomp kan gebruik gemaakt worden van deze manier van verwarmen en verkoelen.

 

Vloerverwarming zelf aanleggen: Wel of niet verstandig?

Een elektrische vloerverwarming zou je eventueel zelf kunnen plaatsen als je handig bent, bijvoorbeeld als je een kleine ruimte zoals een badkamer wilt voorzien van vloerverwarming. Als je niet zo handig bent, een groter oppervlak wil voorzien van verwarming of kiest voor een natbouwsysteem, kun je het best een specialist inschakelen.

 

Kosten van het aanleggen van een systeem

De kosten voor een natbouwsysteem liggen meestal iets lager dan voor een droogbouwsysteem. Hoe hoog de kosten van een vloerverwarming zijn is van een aantal zaken afhankelijk, onder andere het oppervlak van de ruimte, en kan daardoor flink verschillen. Vraag altijd meerdere offertes aan bij verschillende gespecialiseerde bedrijven. Zo krijg je een vakkundige inschatting en kun je vergelijken welk bedrijf het meest voordelig is. Laat een vloerverwarming altijd aanleggen door een gespecialiseerd bedrijf, meestal geldt namelijk: goedkoop is duurkoop.

 

Rendement en terugverdientijd

De terugverdientijd van een vloerverwarming wordt vaak grofweg geschat op 10 tot 15 jaar, dit is echter sterk afhankelijk van de mate van isolatie van je huis. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe hoger het rendement van de vloerverwarming zal zijn. Bij isolatie kun je denken aan vloer/kruipruimte isolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie. Zolang je een vloerverwarming hebt zal je sowieso minder gas verbruiken, waardoor jouw CO2 uitstoot daalt. Na de terugverdientijd blijf je natuurlijk geld besparen.

 

Warmteverlies tegengaan middels isolatie

Om warmteverlies van je vloerverwarming zoveel mogelijk tegen te gaan kun je onder de vloerverwarming isolatiemateriaal aanleggen, zo zorg je ervoor dat de warmte niet in de grond verdwijnt. De warmte kan ook via de muren of het dak naar buiten verdwijnen, een goede isolatie op deze plekken zorgt voor lagere stookkosten en een aangename binnentemperatuur.

Voordelen

  • Dalend energieverbruik;
  • Je hele huis is gelijkmatig en aangenaam verwarmd;
  • Radiatoren worden overbodig;
  • De waarde van je huis stijgt;
  • Verwarming in de winter, verkoeling in de zomer.

Nadelen

  • Het aanleggen kan veel tijd in beslag nemen;
  • Bij reparaties moet de vloer vaak worden opengebroken;
  • Het duurt langer voordat je huis is opgewarmd;
  • Niet alle soorten vloerbedekking zijn geschikt.

 

Isolatie speelt een grote rol bij de hoogte van de besparing

Een vloerverwarming kan een grote investering zijn, maar in de loop van de tijd verdient het zichzelf terug. Zo heeft een droogbouwsysteem hoge installatie kosten, maar zal het met lage stookkosten je hele huis kunnen verwarmen. Hoeveel je bespaart en hoe snel je vloerverwarming is terugverdiend hangt voornamelijk af van de isolatie van je huis. Hoe beter geïsoleerd, hoe meer je bespaart.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer