Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Warmtepomp energie

De warmtepomp is een nieuwe manier van je huis verwarmen. In Scandinavische landen wordt deze methode al regelmatig toegepast en het komt in Nederland ook steeds vaker voor. Deze alternatieve manier van verwarmen vraagt echter om een flinke verbouwing waardoor het installeren van een warmtepomp nog een dure investering is.

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp kan worden vergeleken met een omgekeerde koelkast. Waar bij een koelkast de warmte uit de koelkast wordt weggehaald, haalt een warmtepomp de warmte uit de lucht, de grond of het water. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om het huis mee te verwarmen. Doordat de warmtepomp gebruikmaakt van onuitputtelijke energiebronnen zoals warmte van de zon en het grondwater, is het een duurzame manier van verwarmen.

 

Hoe werkt een warmtepomp?

De meeste warmtepompen werken op basis van de compressietechniek. Door het verhogen en verlagen van de druk kunnen verschillende temperaturen worden bereikt, dit proces wordt in een aantal stappen bereikt:

 1. Warmte uit natuurlijke energiebronnen halen. De waterpompbuizen die in aanraking komen met de warmte uit de lucht, grond of het water bevatten een vloeistof die gaat koken op het moment dat het door deze bronnen wordt verwarmd. Hierdoor verdampt de vloeistof, dit gebeurt in de ‘verdamper’.
 2. Compressietechniek. De verdampte vloeistof wordt van de verdamper overgebracht naar de condensor door het samen te drukken, waardoor de temperatuur oploopt.
 3. Verwarmen van de boiler. De warmte in de condensor wordt afgegeven aan een boiler, deze kan het huis verwarmen. Doordat de warmte is afgegeven aan de boiler, neemt de temperatuur in de condensor af en verandert de damp weer in vloeistof.
 4. Druk verlagen. De vloeistof in de condensor wordt vervolgens weer naar de verdamper gebracht door de druk te verlagen. Hierdoor wordt de temperatuur ook verlaagd en kan het verwarmingsproces opnieuw beginnen.

Een warmtepomp kan het huis ook een aantal graden verkoelen als de buitenlucht warmer is dan de binnenlucht.

 

Warmtewisselaar

Om te warmtepomp te voorzien van warmte, wordt gebruikgemaakt van warmtewisselaars. Dit zijn de buizen die bijvoorbeeld in de grond worden geplaatst om de warmte uit de grond of het grondwater op te nemen. Door de buizen stroomt een vloeistof die een lagere temperatuur heeft dan de temperatuur van de grond of het water, waardoor de vloeistof de warmte van de grond of het water kan overnemen en de temperatuur in de buizen warmer wordt. Als de vloeistof het hele proces van de waterpomp heeft doorlopen, is het weer afgekoeld tot de oorspronkelijke lage temperatuur en kan het weer opnieuw worden verwarmd.

 

Energiebesparing door warmtepomp

Een warmtepomp maakt gebruik van gas of elektriciteit om de warmte rond te pompen. De hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het huis te verwarmen met een warmtepomp is echter veel kleiner dan bij het verwarmen van het huis door een centrale verwarming. Op deze manier kun je veel energie besparen.

 

Hoog rendement voor warmtepompen

Warmtepompen hebben over het algemeen een hoog rendement. Dit rendement kan worden uitgedrukt in eenheden; wanneer 1 eenheid elektriciteit nodig is om de waterpomp te laten werken, levert dit 5 eenheden nieuwe elektriciteit op. 1 Eenheid gekochte energie levert zo 5 gratis eenheden energie op. Dit rendement wordt vaak aangeduid met de COP: coëfficiënt of performance. Bij het produceren kan echter ook elektriciteit verloren gaan waardoor het uiteindelijke rendement lager ligt. Ditis te voorkomen door de warmtepomp goed te laten installeren en te zorgen voor een goede isolatie van je huis.

 

Gelijkmatige verwarming

Warmtepomp energie kan zorgen voor een constante verwarming van je huis. In dit geval is het rendement van je warmtepomp het hoogst. Houdt er daarom rekening mee dat een snelle verandering van temperatuur samengaat met een verlies aan rendement. Wanneer je de temperatuur in korte tijd flink wilt verhogen, zal de warmtepomp harder moeten pompen waarvoor meer elektriciteit nodig is. Hierdoor gaat het rendement omlaag.

 

Lage temperatuur verwarming

Een warmtepomp werkt het best in combinatie met een lage temperatuur verwarming. Dit houdt in dat het verschil tussen de lage- en de hoge temperatuurbron zo klein mogelijk is. Voorbeelden van lage temperatuur verwarmingen zijn vloer- en wandverwarming. Door deze grote oppervlakten te verwarmen is er een lagere temperatuur nodig om toch een gelijkmatige comfortabele temperatuur in huis te krijgen.

 

Verschillende soorten warmtepompen

De verschillen tussen de warmtepompen hebben te maken met de bron waar de warmte vandaan komt en het verwarmingssysteem van de warmtepomp.

Warmtebron

Zo kunnen de bronnen verschillen tussen grondwarmte, luchtwarmte en waterwarmte. Grond- en waterwarmte zijn twee betrouwbare bronnen, omdat deze een constante warmte bieden. Het rendement uit luchtwarmte kan sterk variëren, omdat de temperatuur van de lucht sterk kan verschillen.

Verwarmingssysteem

Er kunnen 4 soorten verwarmingssystemen worden onderscheiden;

 1. Een warmtepomp voor de verwarming van het huis;
 2. Een warmtepompboiler voor het verwarmen van water;
 3. Een combinatiewarmtepomp voor zowel verwarming als warm water;
 4. Een hybride warmtepomp die zorgt voor de verwarming en voor warm water. De hybride warmtepomp wordt ondersteunt door de gasketel als het gebruik plotseling omhoog gaat.

 

Hoe duur is een warmtepomp?

De aanschafkosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van de warmtebron en de grootte van de installatie en kunnen wisselen tussen € 7500 en € 40.000. De kosten  kunnen voornamelijk hoog oplopen door de installatie, bijvoorbeeld als je huis opnieuw geïsoleerd moet worden. In dit geval wegen de kosten niet meer op tegen het rendement, waardoor het niet altijd financieel rendabel is om een warmtepomp aan te schaffen. Met name bij nieuwbouw of een geplande verbouwing is het plaatsen van een warmtebron daarom een interessante investering.

 

Subsidie

De landelijke subsidies voor het aanschaffen van duurzame energieapparatuur zijn afgeschaft, maar regionaal zijn er nog wel mogelijkheden om in aanmerking te komen voor een subsidie. Op de website van energiesubsidiewijzer kijk je of je voor de aanschaf een subsidie kunt ontvangen.

 

De voorwaarden voor het aanleggen van een warmtepomp

Aangezien het aanschaffen en installeren van een warmtepomp een grote investering kan zijn, is het handig om van tevoren te controleren of jouw huis voldoet aan de voorwaarden voor het aanleggen van een warmtepomp. Ten eerste moet er in het huis voldoende ruimte zijn om de warmtepomp neer te kunnen zetten. Daarnaast moet er op of rond het huis ruimte beschikbaar zijn om de warmtewisselaar te plaatsen, denk aan een tuin voor grondwarmte of een vijver voor waterwarmte. Verder speelt de isolatie van je huis een rol; wanneer je huis niet goed geïsoleerd is zal de warmtepomp niet rendabel zijn of zal je veel moeten verbouwen zodat de warmte niet verloren gaat.

 

Stappenplan voor het aanleggen van een warmtepomp

Wanneer je hebt besloten om een warmtepomp te gaan aanschaffen, zijn er een aantal stappen die je moet ondernemen om er zeker van te zijn dat je op lange termijn kunt profiteren van je investering:

 1. Laat je informeren en adviseren. Een specialist op het gebied van duurzame energie kan je het best vertellen welke warmtepomp en lage temperatuur verwarming het meest geschikt zijn voor jouw huis.
 2. Controleer of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een warmtepomp. Je kunt dit uitzoeken met behulp van de vergunningscheck.
 3. Vraag een offerte aan voor het aanschaffen en plaatsen van een warmtepomp bij installateurs, fabrikanten en importeurs van warmtepompen.
 4. Besluit met wie je in zee gaat en laat alles door dezelfde partij ontwerpen. Zorg ervoor dat je een uitgebreide beschrijving ontvangt van het systeem met alle eigenschappen, zodat je zelf weet hoe het werkt.
 5. Zorg ervoor dat de warmtepomp wordt aangesloten op een aparte elektriciteitsmeter. Op deze manier kun je bijhouden hoeveel energie de warmtepomp gebruikt en zal het opvallen wanneer de warmtepomp meer energie gebruikt dan vooraf is berekend. Als dit het geval is, wordt het snel duidelijk en kan je de installateur laten onderzoeken hoe dit mogelijk is.
 6. Maak afspraken over de garantie en het onderhoud van de warmtepomp. Kies bij voorkeur een installateur die is aangesloten bij de Stichting Kwaliteit Voor Installaties Nederland (KVINL).
 7. Laat na plaatsing het hele systeem testen.

 

Wel of geen warmtepomp?

Er komt een hoop kijken bij de overweging voor het laten plaatsen van een warmtepomp. Zo is het een duurzame rendabele vorm van energie, maar is er vaak een flinke verbouwing nodig om de plaatsing van een warmtepomp te realiseren. Neem daarom de tijd om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer