Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Wifi thermostaat

Een nieuw product op de energiemarkt is de wifi thermostaat. Tegenwoordig wordt alles gedigitaliseerd, waaronder dus ook de thermostaat. De wifi thermostaat, ook wel de slimme thermostaat genoemd, bied je veel voordelen.

Wat is een wifi thermostaat?

De wifi thermostaat werkt op je wifi netwerk. De thermostaat is te bedienen via een app op je smartphone, tablet en/of laptop. Wat een wifi thermostaat doet? Je kunt er de temperatuur mee bepalen in je huis, ook als je niet thuis bent.

De slimme thermostaat

De wifi thermostaat wordt ook wel de ‘slimme thermostaat’ genoemd. De thermostaat is zelflerend: de thermostaat leert namelijk je woning en cv-ketel kennen en kiest zelf het gunstigste stookgedrag op basis van gegevens uit het verleden. Sommige wifi thermostaten beschikken over een bewegings- of lichtdetector, die ervoor zorgt dat de verwarming uit gaat als je niet langer in de ruimte bent. Heb jij huisdieren? Er zijn thermostaten die bewegingen van mensen kunnen onderscheiden van huisdieren.

Zo bespaar je geld

(Sluip)verbruik

Met de wifi thermostaat heb je veel meer inzicht in je verbruik en kun je dus makkelijker geld besparen op je stookkosten. De thermostaat laat je verbruik zien en laat ook zien welke apparaten de meeste energie verbruiken. Op basis van die informatie kun je dus stappen ondernemen om je energiekosten te verminderen.

Temperatuur op afstand aanpassen

De thermostaat is van een afstand te bedienen en dat zorgt ervoor dat jouw huis niet langer onnodig verwarmd wordt. Je zet je verwarming pas aan op het moment dat je naar huis gaat en je bent dus niet afhankelijk van vooraf ingestelde kloktijden.

Programma instellen

Veel wifi thermostaten beschikken over verschillende programma’s waarmee je je verbruik zo laag mogelijk kan houden. Zo bestaat er een vakantieprogramma, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over je verwarming als je op vakantie bent.

Het is wel van belang dat je zelf de thermostaat slim instelt, anders kun je niet besparen. Als je nog meer wil besparen op energie, ga dan aan de slag met energie vergelijken. Via onze energievergelijker zie je meteen welke energieleverancier de laagste tarieven biedt!

Kosten van de wifi thermostaat

De wifi thermostaat is niet geheel gratis. Je betaalt het aanschafbedrag, maandelijkse abonnementskosten of een combinatie hiervan. Dit ligt aan de duur van het contract dat je afsluit bij de thermostaat. Bij een contract met een lange looptijd krijg je de thermostaat vaak gratis en betaal je alleen de maandelijkse abonnementskosten. Let wel op: Als je overstapt naar een meerjarig energiecontract met een wifi thermostaat word je beperkt in je vrijheid om over te stappen van energieleverancier. Het is daarom voordeliger om een losse thermostaat aan te schaffen.

Het aanbod van wifi thermostaten groeit, dus is het slim om de thermostaten goed met elkaar te vergelijken voordat je er eentje aanschaft. Een paar voorbeelden zijn:

Is jouw huis geschikt?

De meeste huizen zijn geschikt voor een wifi thermostaat. Er zijn wel een aantal voorwaarden:

  • Je moet beschikken over een draadloze internetverbinding. Zonder een internetverbinding kan de wifi thermostaat geen verbinding maken.
  • Woningen met stadsverwarming, vloerverwarming of een warmtepomp kunnen niet gebruik maken van alle wifi thermostaten.
  • Als je een verouderde cv-ketel hebt, is het mogelijk dat niet alle thermostaten werken.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Door: Willemijn

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer