Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Zonnecollector

Een zonnecollector is een onderdeel van de zonneboiler. Deze techniek gebruikt de warmte van de zon om water te verwarmen, waardoor je bespaart op je gasrekening. Voor particulieren is de terugverdientijd van zonnecollectoren nog dusdanig lang dat het niet heel rendabel is. Wel is het een milieuvriendelijke en duurzame manier van energie opwekken. Vergelijk nu alle energieleveranciers op duurzame energie via onze vergelijker.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Wat is een zonnecollector?

Een zonnecollector komt altijd in combinatie met een zonneboiler. De zonnecollector vangt de warmte van de zon op en verwarmt hiermee het water in de zonneboiler. Deze zonneboiler bestaat uit een voorraadvat en een naverwarmer. In het voorraadvat zit het leidingwater dat door de zonnecollector wordt verwarmd. De naverwarmer werkt op gas en wordt ingeschakeld als er niet genoeg zon is om het voorraadvat te verwarmen, de naverwarmer zorgt ervoor dat het water alsnog op de juiste temperatuur wordt gebracht.

Hoe werken zonnecollectoren?

Zonnecollectoren bevatten buizen waar een vloeistof met een laag kookpunt doorheen loopt. Deze vloeistof wordt door de zon verwarmd en stroomt door naar de zonneboiler om deze te verwarmen. Dit verwarmde water kun je gebruiken voor de verwarming of als warm tapwater voor bijvoorbeeld de douche.

Verschillende soorten zonnecollectoren

Er zijn twee soorten zonnecollectoren die op een verschillende manier werken:

Vlakke plaat collector: Deze zonnecollector bestaat uit een ondiepe bak die wordt afgedekt door een glazen plaat. Deze glazen plaat sluit de bak helemaal af, zodat er geen warmte verloren kan gaan. In de bak ligt een zwarte plaat die het zonlicht absorbeert. Onder de zwarte plaat liggen buizen waar een vloeistof doorheen loopt. De warmte van de zwarte plaat wordt doorgegeven aan deze buizen waardoor de vloeistof wordt verwarmd. Deze verwarmde vloeistof wordt vervolgens gebruikt om het water in de boiler te verwarmen.

Vacuümbuis (heat-pipe) collector: Dit is de nieuwste versie zonnecollector. Deze werken niet alleen met zonlicht maar ook met infrarood. De zonnecollector bestaat uit meerdere ronde buizen naast elkaar, iedere buis bestaat uit een binnenste en een buitenste glazen buis. Tussen de twee glazen buizen is een vacuüm, wat ervoor zorgt dat de warmte in de buizen minder snel verloren gaat. In de binnenste buis stroomt een vloeistof met een laag kookpunt waardoor het bij een lage temperatuur al snel opwarmt. De buizen van de zonnecollector vangen aan alle kanten licht op door hun ronde vorm en verwarmen zo de vloeistof, deze vloeistof wordt gebruikt om de boiler op te warmen. Doordat deze zonnecollectoren meer licht opvangen en het beter vast kunnen houden, werken ze ook op bewolkte dagen en bij een lage temperatuur.

Hoeveel kost een zonnecollector?

Bij de aanschaf van een zonnecollector en een boiler moet je rekening houden met de hoeveelheid water dat je gebruikt voor je huishouden. Meestal wordt dit geschat op 50 liter per persoon. Aan de hand van deze inschatting kun je een boiler kiezen. Daarnaast kun je kiezen hoeveel zonnecollectoren je wilt aanschaffen, waarbij de ruimte op je dak een rol speelt. De kosten van de aanschaf en installatie kunnen hoog oplopen, maar ook flink verschillen per installatiebedrijf. Het kan daarom verstandig zijn om meerdere offertes aan te vragen. In de tabel staat een prijsindicatie voor verschillende boilers in combinatie met zonnecollectoren:

Zonneboiler en zonnecollectorGemiddelde prijs inclusief installatie
1 collector, 100 liter boiler€ 2200
2 collectoren, 100 liter boiler€ 3000
2 collectoren, 200 liter boiler€ 3500
3 collectoren, 300 liter boiler€ 5000

Wat is de levensduur van een zonnecollector?

De meeste zonnecollectoren gaan ongeveer 25 jaar mee, het is hierdoor een langetermijninvestering.

Wat is de terugverdientijd van een zonnecollector?

De terugverdientijd van een zonnecollector is afhankelijk van een aantal factoren; hoeveel gas je normaal gebruikt, hoeveel je bespaart en de hoogte van de gasprijs. Zo wisselen de prijzen van gas sterk en wordt er verwacht dat deze de komende jaren zullen gaan stijgen, hierdoor wordt besparen op gas steeds voordeliger en zal de terugverdientijd worden verkort. Daarnaast geldt, dat hoe meer gas je normaal gebruikt, hoe meer je bespaart door een zonnecollector, waardoor de terugverdientijd korter wordt. De terugverdientijd voor een gemiddeld huishouden wordt geschat op 15 tot 21 jaar.

Is een zonnecollector rendabel?

Door de lange terugverdientijd van 15 tot 21 jaar, duurt het lang voordat de investering daadwerkelijk iets gaat opleveren. Dankzij de lange levensduur van de zonnecollectoren zal je na de terugverdientijd nog een aantal jaren kunnen profiteren van de investering.

Zonnecollector installeren

Bij het installeren van een zonneboiler en bijbehorende zonnecollectoren komt technische kennis kijken, het wordt daarom afgeraden om de installatie zelf te doen. Daarnaast vindt een deel van de installatie plaats op het dak, waarbij een veiligheidsrisico komt kijken. Voor het nauwkeurig installeren van de zonnecollectoren kun je daarom het best een gespecialiseerd bedrijf inhuren. In dit geval weet je zeker dat de installatie goed wordt gedaan en kun je een garantieperiode overeenkomen met het bedrijf.

Wat is IAM?

IAM (Incidence Angle Modifier) is de correctiefactor die aangeeft wat de invalshoek van de zonnestraling voor invloed heeft op de prestaties van een zonnecollector of zonnepaneel. Omdat de zonnecollector ook straling opneemt aan de zijkant, leveren ze een veel constantere energie gedurende de dag dan vlakke plaat collectoren en zonnepanelen. Tussen een invalshoek van 20 en 70 graden zijn de prestaties het best. Daarnaast zijn zonnecollectoren het meest winstgevend op schuine daken richting het zuid-oosten en zuid-westen of op platte daken, aangezien de collectoren in het laatste geval in iedere richting kunnen worden neergezet.

Subsidie

Voor het aanschaffen en installeren kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor een subsidie. Tegenwoordig kunnen provincies en gemeentes zelf bepalen wat zij willen subsidiëren. Op energiesubsidiewijzer.nl kun je vinden hoeveel subsidie je kunt ontvangen. Een subsidie kan de terugverdientijd van een zonnecollector sterk verkorten, waardoor het een winstgevende investering wordt.

Groene leningen

Sommige banken bieden een lagere rente op leningen die worden gebruikt om je huis te verduurzamen. Vooral bedrijven kunnen gebruikmaken van deze groene leningen, maar voor particulieren is er soms een ‘voordelige’ lening.

Duurzame warmte

Door een zonnecollector te gebruiken, wordt het leidingwater door de zon verwarmd en hoeft de gasketel hier minder aan te pas te komen. Bij verbranding van gas komt CO2 vrij en door de hoeveelheid gasverbranding terug te brengen draag je bij aan een schoner milieu. Zonnecollectoren maken gebruik van een onuitputtelijke warmtebron, in tegenstelling tot energie die geproduceerd wordt uit fossiele brandstof. Daarom is het gebruikmaken van zonnecollectoren een duurzame manier van verwarmen.

Het verschil tussen zonnecollectoren en zonnepanelen

Het grootste verschil tussen zonnecollectoren en zonnepanelen is dat zonnecollectoren de warmte van de zon gebruiken om het leidingwater te verwarmen en dat zonnepanelen het licht van de zon omzetten in elektriciteit. Verschillende kenmerken van de zon zorgen voor verschillende soorten energie. Met een zonnecollector kun je de gasrekening terugbrengen en met een zonnepaneel de stroomrekening. Een tweede verschil is dat zonnepanelen altijd rendabel zijn, op het moment dat de zonnepanelen stroom opwekken wat je niet gebruikt, dan gaat dit terug het elektriciteitsnetwerk op. Het bedrag van deze teruggeleverde stroom gaat wel van je energierekening af. Als de zonnecollectoren je boiler maximaal hebben verwarmd wordt de zonnecollector automatisch uitgeschakeld. De extra warmt zou nergens kunnen worden opgeslagen waardoor je niet kunt besparen voor een ander moment. Om deze reden zijn zonnepanelen op dit moment nog rendabeler dan zonnecollectoren.

Voordelen van het verduurzamen van je woning

Als je twijfelt of de zonnecollectoren zichzelf binnen een bepaalde tijd zullen terugverdienen, dan zijn er nog een aantal andere redenen waarom het kiezen voor zonnecollectoren een goede investering kan zijn:

  • Je huis krijgt een beter energielabel als je het verduurzaamt;
  • Het verhoogt de waarde van je huis;
  • Duurzame energie is goed voor het milieu.

Kiezen voor zonnecollectoren

Wanneer je besluit om zonnecollectoren aan te schaffen en te laten installeren, houd dan rekening met een aantal zaken: Vraag bij meerdere bedrijven offertes aan zodat je niet teveel geld betaalt, laat de installatie doen door een gespecialiseerd bedrijf zodat je bent verzekerd van een goed resultaat en informeer bij je gemeente of je in aanmerking komt voor een subsidie.

Vergelijk Energie

 

Laatste nieuws

Energie

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Energie

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Energie

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer