Elke gas- en elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft een eigen EAN-code. Dit is een uniek nummer waarmee de aansluiting kan worden herkend. Via onze vergelijker kun je energie vergelijken en overstappen naar een nieuw energiecontract zonder dat je EAN-code veranderd. Omdat de EAN-code gekoppeld is aan de aansluiting verandert de code wel als er sprake is van een verhuizing.
De EAN-code is het nummer waarmee je gas- en/of elektriciteitsaansluiting kan worden herkend door je netbeheerder. Op deze pagina lees je hoe deze EAN code werkt, en waar je jouw eigen code kunt vinden.
Iedere gas- en/of elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft een unieke code. Dit getal van 18 cijfers (en soms letters) wordt de EAN-code genoemd. EAN staat voor Europees Artikel Nummer. De EAN-code gebruikt je netbeheerder om je energieaansluiting te kunnen identificeren.
De EAN-code staat in de administratie van je netbeheerder, het zogenaamde aansluitingsregister. Wanneer je netbeheerder wilt weten om welke aansluiting het gaat en bij welke energieleverancier energie wordt afgenomen, is dit af te lezen aan de EAN-code.
Vanwege het unieke karakter van de EAN-code bestaan er twee aparte codes voor gas en elektriciteit.
Om verwarring te voorkomen: De EAN-code is géén klantnummer. De codes van je gas- en elektriciteitsaansluiting zijn gekoppeld aan de leveringspunten op een specifiek adres. Wanneer je verhuist, neem je de EAN-codes niet mee.
De EAN-code dient voor het identificeren van een leveringspunt, terwijl met het meternummer het toestel wordt geïdentificeerd.
Je vindt je EAN-code terug op de jaarafrekening van je energieleverancier. Kun je de jaarafrekening zo gauw niet vinden, vind je code dan via internet. Via EAN-codeboek verschijnt je code, zodra je je adres hebt ingevuld.
Op de website eancodeboek.nl kun je de code opzoeken van een aansluiting op het elektriciteitsnet en gasnet. De informatie die je op deze pagina vindt is eigendom van- en aangeleverd door netbeheerders. Aan de informatie die je op deze website te zien krijgt kunnen geen rechten worden ontleend en de informatie kan geheel voor eigen risico worden gebruikt.
Omdat de EAN-codes gekoppeld zijn aan je aansluiting, zal de gas- en elektriciteitsaansluiting in je nieuwe huis andere codes hebben. Het is belangrijk dat je contact opneemt met je netbeheerder, of via de website EAN-codeboek opzoekt welke codes je aansluitingen hebben. Deze dien je door te geven aan je energieleverancier in geval van verhuizing.
Als je overstapt naar een nieuw energiecontract en energie gaat afnemen bij een andere energieleverancier, kan je nieuwe energieleverancier de EAN-code(s) van je aansluitingen opvragen via je netbeheerder.
Een EAN-code van een afgesloten aansluiting wordt niet opnieuw gebruikt, maar komt te vervallen.
EAN-codes worden niet alleen gebruikt voor energieaansluitingen. De codes worden ook gebruikt voor producten of productie-eenheden. Je vindt de EAN-code van producten onder de streepjescode van het product. Het Europees Artikel Nummer is een uitbreiding van de UPC-code. Vrijwel alle producten die in Nederland en België in de schappen liggen, beschikken over een EAN-code van 13 cijfers.
Je vindt de EAN-code van je gas- en elektriciteitsaansluiting op je energierekening. Zijn er meer begrippen op je energierekening die niet duidelijk voor je zijn? EasySwitch.nl helpt je graag je energierekening beter te begrijpen. Lees hier een korte uitleg van je energierekening.
Kort de feiten over de EAN-code op een rij:
Het Zweedse moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, heeft energieleverancier Delta overgenomen. Dit werd gisteren bekendgemaakt. Ondanks de overname, blijft Delta...
Lees meerOnlangs is bekend geworden dat Innova Energie de klanten van EnergieFlex overneemt. Dit houdt in dat Innova Energie vanaf 1 november je nieuwe...
Lees meerSinds kort worden consumenten uit naam van Easyswitch.nl benaderd voor een nieuw energiecontract. Het gaat hierbij om deur tot deur en telefonische verkoop....
Lees meer