whatsapp
call-icon

Energiecontract

Ieder huishouden heeft een energiecontract voor de levering van gas en elektriciteit. Wil jij een energiecontract afsluiten voor je nieuwe woning? Vergelijk energie op EasySwitch.nl. Onze energievergelijker toont op basis van jouw verbruik en voorkeuren de beste energiedeals. Ook als je wilt overstappen van energieleverancier ben je bij ons aan het juiste adres.

Soorten energiecontracten

Er zijn 2 soorten energiecontracten: voor bepaalde of onbepaalde tijd.

Energiecontract onbepaalde tijd

‘Onbepaalde tijd’ wil zeggen dat je elk moment kunt opzeggen met 1 maand opzegtermijn. Je zit nergens aan vast. Veel mensen die al jaren bij dezelfde leverancier klant zijn, hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Variabele tarieven wijzigen meestal 2 keer per jaar.

Energiecontract bepaalde tijd

‘Bepaalde tijd’ houdt in dat je een energiecontract van 1 tot 5 jaar hebt. De leverancier heeft de zekerheid dat je gedurende de contractperiode klant blijft. Je krijgt daarom extra scherpe energietarieven. Een contract voor bepaalde tijd gaat meestal samen met vaste tarieven die gedurende de looptijd van het energiecontract vastliggen. Een contract voor bepaalde tijd bestaat ook, maar is vaak minder gunstig omdat de energietarieven tussentijds verhoogd kunnen worden.

Heb je nog een oud energiecontract?

Is je huidige energieleverancier nog steeds de beste keuze? Veel mensen hebben nog een oud variabel energiecontract. Zij zijn sinds het vrijgeven van de energiemarkt in 2004 nog niet overgestapt. Als je jarenlang een energiecontract aanhoudt is dit erg prettig voor jouw energieleverancier. Voor je eigen financiën is het echter minder gunstig omdat je allerlei overstapkortingen voor nieuwe klanten misloopt.

Een nieuw energiecontract afsluiten

Sinds de energieliberalisering in 2004 kwamen er meerdere prijsvechters op de energiemarkt. Zij stunten met de energieprijzen of bieden hoge welkomstpremies aan om nieuwe klanten te werven. Gun jezelf een meevaller op je energierekening. Deze kan al snel oplopen tot honderden euro’s op jaarbasis. Een energiecontract afsluiten regel je eenvoudig via onze energievergelijker.

Vergelijker van energiecontracten

Vul in de energievergelijker je verbruik in. Wil je groene energie? Vink deze optie dan ook aan. Vervolgens tonen wij een overzicht van alle energiecontracten van energieleveranciers. Het goedkoopste energiecontract staat bovenaan. Het vergelijkingsresultaat kun je desgewenst filteren op soort contract (bepaalde of onbepaalde tijd, looptijd, variabele of vaste tarieven).

Energiecontract afsluiten

Als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier kun je gebruikmaken van onze handige overstapservice. Hierbij zegt de nieuwe energieleverancier het energiecontract bij je huidige leverancier op. Als je nu een contract voor bepaalde tijd hebt kun je pas overstappen als je energiecontract binnen 2 maanden afloopt. Stap je te vroeg over, dan moet je een opzegboete betalen omdat je het energiecontract niet volledig uitzit.

Bespaar tijd en moeite

Je kunt natuurlijk zelf alle energietarieven opzoeken en lijstjes bijhouden. Dit kost veel tijd. Bovendien is het energietarief niet de enige factor die bepaalt of een leverancier de goedkoopste is. Ook de hoogte van de vastrechtkosten en de overstapkorting die je krijgt tellen mee. Op EasySwitch.nl zijn al deze baten en lasten meegenomen. Je vergelijkt de energiecontracten op totaalprijs per jaar.

Unieke overstapkortingen

Bijkomend voordeel van onze vergelijker is dat je profiteert van unieke kortingen, die je niet direct bij de leverancier zelf terugvindt. Leveranciers zetten hun beste beentje voor om hoog te eindigen in onze vergelijker en zo veel mogelijk klanten te werven.

Tip: je kunt een energiecontract afsluiten voor 1 jaar en het jaar erop opnieuw overstappen. Zo profiteert je ieder jaar opnieuw van overstapkortingen voor nieuwe klanten.

Vergelijk energie »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Duurzame energie in Nederland, zo staan we ervoor

We bevinden ons midden in de energietransitie en de klimaatdoelstellingen van 2020 komen dichterbij. Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust en willen...

Lees meer
Door: Willemijn

Energierekening voor kwetsbare groep onduidelijk en te hoog

Als je je geldzaken niet op orde hebt, kun je bij een nieuw energiecontract tegen een hoge waarborgsom aanlopen. Geef je een budgetbeheerder de...

Lees meer
Door: Sander de Wit

1 huis maar meerdere energieleveranciers, iets voor jou?

Vanaf 2018 kun je ervoor kiezen om stroom van meerdere energieleveranciers af te nemen. Via een tweede elektriciteitsmeter kun je zelf bepalen welke apparaten...

Lees meer