Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Energieprijzen eurocrisis

Heeft de eurocrisis invloed op de energieprijzen? Zo ja, gaan ze dalen of stijgen? Je zou verwachten dat door een economische crisis producten en diensten, zoals gas en licht, duurder worden. De energieprijzen zijn echter de afgelopen jaren gedaald.

Krimpende economie

Als de economie krimpt hebben bedrijven minder vraag naar energie. Er ontstaat een overschot aan elektriciteit en gas. Is het aanbod hoger dan de vraag, dan heeft dit een verlagend effect op de prijs.

Energieprijzen dalen

Met name in 2009 en 2010 zijn de energieprijzen sterk gedaald. In juli 2012 was er een lichte stijging gevolgd door een lichte daling in 2013, 2014 en 2015. In 2016 stijgen de energieprijzen weer door de verhoogde energiebelasting.

  • Elektriciteit: Nederland profiteert van de import van wind- en zonne-energie uit Duitsland. Daarnaast wordt er in Nederland natuurlijk ook elektriciteit opgewekt via windmolens. Er is veel aanbod, terwijl er door de crisis minder vraag is.
  • Gas: afgelopen jaren kwam de lage olieprijs door de eurocrisis en slechte economische vooruitzichten geregeld in het nieuws. Er is een lichte samenhang tussen olie- en gasprijs. Lage olieprijzen dempen de gasprijs. Verder zijn er wereldwijd gasvoorraden omdat er door bedrijven minder gas wordt gebruikt. Dit overschot zorgt ook voor een prijsverlaging. Tot slot heeft de grootschalige productie van schaliegas in de Verenigde Staten een dempend effect op de gasprijs.

Over de eurocrisis

De eurocrisis begon eind 2009. De financiële huishouding van Europese overheden verslechterde door de kredietcrisis. De staatschulden van landen liepen op waardoor ze een hogere rente moesten betalen en de staatschuld steeds groter werd. Overheden reageerden op de crisis door grote bezuinigingsmaatregelen door te voeren.

Economisch herstel

In het derde kwartaal van 2013 was er sinds tijden weer een zeer kleine groei van de Nederlandse economie. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat pas in 2015 het economisch herstel wordt ingezet. Het is afwachten hoe dit verloopt en of er meer vraag naar energie komt. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de energieprijzen weer omhoog gaan.

Energie vergelijken

Op EasySwitch.nl blijft u op de hoogte van het laatste nieuws over de energiemarkt en de ontwikkeling van de energieprijzen. Wilt u alle aanbieders van energie vergelijken? Dan kunt u hiervoor terecht in onze handige vergelijker. Op basis van uw verbruik tonen wij de beste deals. Fijne extra: via onze vergelijker bieden we vaak extra korting aan die u niet direct bij de leverancier krijgt.

[esos-chat]

 

Vergelijk Energie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Lisa Park

Vragen en antwoorden m.b.t. de overname van EnergieFlex door Innova Energie

Onlangs is bekend geworden dat Innova Energie de klanten van EnergieFlex overneemt. Dit houdt in dat Innova Energie vanaf 1 november je nieuwe...

Lees meer
Door: Lisa Park

Pas op: valse telefonische werving en deur tot deur verkoop uit naam van Easyswitch.nl

Sinds kort worden consumenten uit naam van Easyswitch.nl benaderd voor een nieuw energiecontract. Het gaat hierbij om deur tot deur en telefonische verkoop....

Lees meer
Door: Lisa Park

Easyswitch is genomineerd voor Website van het Jaar 2018!

Hiep, hiep, hoera! We kunnen geweldig nieuws met je delen: Easyswitch.nl is genomineerd voor Website van het Jaar. Wat een eer! Daar willen we je natuurlijk...

Lees meer