whatsapp
call-icon

Energierekening

Heb je een hoge energierekening ontvangen? Kom dan in actie. Door je energieverbruik terug te dringen, gaan je verbruikskosten omlaag. Spring je al zuinig met je energie om? Of zoek je een snellere weg naar een lage energierekening 2016? Vergelijk energie op EasySwitch.nl en stap over naar een goedkope leverancier.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Aantal bewoners
{{mini_verbruik}}
Stroom (dal)
{{addresscheck.errorMessage}}
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Liever direct telefonisch advies? Bel vrijblijvend met onze adviseurs op 020 531 7670.

Uitleg energierekening

Wij merken dat veel klanten behoefte hebben aan uitleg over de energierekening. Op welke kosten kan ik nu wel besparen? Waarom is mijn energierekening zo hoog? Heb ik nu vaste of variabele tarieven? De medewerkers van onze klantenservice geven je graag telefonisch antwoord op jouw vragen. Of lees onderstaande praktische uitleg energierekening.

Jaarlijkse energierekening

De meeste huishoudens ontvangen geen maandelijkse energierekening, maar betalen per maand een voorschotbedrag voor hun energiekosten. Als er gesproken wordt over de energierekening, wordt eigenlijk de jaarafrekening bedoeld. Elk jaar ontvangen alle huishoudens digitaal of per post de jaarafrekening, de eigenlijke energierekening.

Bijbetalen op de jaarafrekening

Op jouw jaarlijks energierekening/jaarafrekening zie je hoeveel je het afgelopen jaar hebt betaald aan gas en elektriciteit. Heb je meer energie verbruikt dan verwacht, dan moet je bijbetalen. Bij een lager verbruik krijg je geld terug. Aan de hand van je energieverbruik in het afgelopen jaar wordt het termijnbedrag op je energierekening aangepast.

 

Opbouw energierekening

Jouw verbruikskosten bepalen slechts voor een deel de hoogte van je energierekening. De opbouw van je energierekening bestaat uit:

  • Leveringskosten; het verbruik van gas en licht en vastrecht;
  • Energiebelasting; (inclusief opslag duurzame energie) over je verbruik;
  • Netwerkkosten; opgebouwd uit transportkosten, meterhuur en aansluitkosten.

Btw energierekening

Je betaalt 21% btw over je energiekosten. Vrijwel alle kostenposten op je energierekening, de levering, transport, huur van een meter en zelfs de energiebelasting, zijn belast met btw. Jouw energierekening toont de bedragen inclusief btw. Bij de ‘totale kosten op deze jaarnota’ zie je het bedrag aan btw op je energienota gespecificeerd.

Btw energierekening aftrekken

Ben jij een zakelijke klant? Dan kom je misschien in aanmerking voor het aftrekken van btw. Je energierekening toont het total btw-bedrag per jaar. Ook maandelijks btw aftrekken is soms mogelijk. Neem contact op met je energieleverancier over de mogelijkheden.

Je energierekening beïnvloeden

Zoals je hierboven ziet, kun je op sommige kostenposten geen of weinig invloed uitoefenen. Je netwerkkosten hangen volledig af van de netbeheerder in jouw regio. De energiebelasting en btw verlaag je door je energieverbruik terug te dringen. Energie-verbruikskosten is een kostenpost waar je goed op kunt besparen.

 

Je verbruikskosten terugdringen

Je verbruikskosten dalen door energiebesparende maatregelen. Ook de te betalen energiebelasting gaat hierdoor omlaag. De hoogte hiervan is namelijk afhankelijk is van je verbruik. Zoek je een snellere manier om te besparen? Stap dan over naar een leverancier met lage energietarieven en/of een hoge welkomstpremie.

Je energierekening omlaag?

Onafhankelijk energieprijzen vergelijken? Volgend jaar eens geen hoge energierekening? Vergelijk nu de aanbiedingen van energieleveranciers op EasySwitch.nl. Stap je over via EasySwitch.nl dan scheelt dit een paar honderd euro op je energierekening. Energiebedrijven willen goed uit de energievergelijking komen en pakken vaak bij ons uit met extra hoge welkomstpremies en actietarieven.

Wanneer overstappen?

Heb jij een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven? Dan ben je vrij om per direct over te stappen. Heb je nog een contract lopen? Stap dan 8 tot 6 weken voor de einddatum van je contract over. Overstappen een rompslomp? Niet dankzij de handige overstapservice waarbij je huidige leverancier voor je wordt opgezegd.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

Hoe groen is hout als biomassa?

Ruim 63% van de Nederlandse duurzame energie werd in 2016 opgewekt uit biomassa. Ondanks dat biomassa een vorm van groene energie is, zijn er twijfels over de...

Lees meer
Energie

Gasloos wonen… Hoe doe je dat?

Nederland wil in 2050 volledig aardgasloos zijn om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. De gaskraan wordt langzaam dichtgedraaid, zodat er steeds...

Lees meer
Energie

Barometer 2017 – Randstad kiest massaal voor duurzame energie

Voor het zesde jaar op rij hebben we onderzoek gedaan naar de energie overstapmarkt van het afgelopen jaar. We kunnen concluderen dat 2017 een jaar was waarin...

Lees meer