Menu
Hulp nodig? Bel 020 - 531 76 70 of chat

Gasprijs


Wat u jaarlijks betaalt voor uw energie wordt voor een groot deel bepaald door de gasprijs en de olieprijs. Lees hier hoe dit precies werkt.

 

Hoe zit het met de kosten van gas van 2009 tot 2016?

Veel Nederlanders klaagden dat de gasprijs in 2009 met 9% tot 15% steeg. Gelukkig is de prijs gas per m3 in de tweede helft van 2009 en in 2010 gedaald vanwege de flinke daling van de olieprijs. Dit zorgde bij een aantal leveranciers voor een forse daling van energietarieven.

 

De gasprijs per m3 is vanaf de tweede helft van 2010 langzaam omhoog gekropen en daalde weer in de tweede helft van 2012. In 2016 zal de gasprijs weer stijgen door de verhoogde energiebelasting op gas.

 

Waarom stijgt de gasprijs?

De prijs voor gas hing vroeger samen met de olieprijs. Tegenwoordig wordt gas op de beurs verkocht tegen dagprijzen. Toch hangt de prijs voor gas nog gedeeltelijk samen met de prijs voor olie. Dit komt omdat gas wordt ingekocht op basis van lange termijncontracten, die voor een gedeelte gekoppeld zijn aan de olieprijs.

Toch hangt de prijs voor gas nog gedeeltelijk samen met de prijs voor olie.

Wanneer het contract afloopt, blijkt pas of de gasprijs daalt of stijgt. Consumenten merken dit pas een half jaar later. Door de relatief zachte winters van de afgelopen jaren zijn de gasvoorraden toegenomen, deze toename in voorraad heeft een aantal jaar de gasprijs kunnen drukken.

 

Wat kost gas per m3?

Het is een actuele vraag: wat kost een m3 gas in de toekomst? De gemiddelde reguliere gasprijs (prijspeil 15 januari 2016) ligt op 65 eurocent. Dit is de prijs die u voor gas betaalt wanneer u al jaren gas afneemt bij dezelfde energieleverancier.

 

Wanneer u overstapt van energieleverancier en een actiecontract afsluit, betaalt u momenteel slechts 53 eurocent per m3 gas. Wanneer u overstapt van energieleverancier maakt u niet alleen gebruik van de meest actuele gasprijzen, u profiteert daarnaast van hoge welkomstkortingen.

 

Gasprijzen vergelijken

Gasprijzen verschillen per leverancier. Wilt u een scherpe prijs voor gas betalen? Vergelijk de prijzen die energieleveranciers voor gas rekenen via de energievergelijker. Wij bieden een constant actueel en volledig aanbod van de scherpste gasprijzen.

 

STAP 1 – Ga naar de vergelijker
STAP 2 – Vul uw gegevens in
STAP 3 – Bekijk het overzicht
STAP 4 – Bekijk de opbouw van de prijs
STAP 5 – Gevonden?
Overstappen is binnen 5 minuten geregeld

Vergelijk energie »

 

Liever telefonische ondersteuning? Tijdens kantoortijden zijn onze gas- en elektriciteitsexperts beschikbaar, hiervoor belt u met: 020 – 53 17 670

 

Meer informatie over gasprijzen

De gasprijs 2016 per m3 kan erg verschillen per energieleverancier. Stookkosten bepalen voor een groot deel uw verbruikskosten. Stapt u over naar een leverancier met een lage gasprijs? Dan kan dit voordelig voor u uitpakken. Zelf gasprijzen vergelijken?

 

Gebruik liever onze handige vergelijker van energieleveranciers. In onze energievergelijker zijn ook factoren als vastrecht en overstapkortingen meegenomen, voor een betrouwbare vergelijking.

 

Opbouw gasprijs

– verbruikskosten;
– energiebelasting
– heffing opslag duurzame energie (ODE)
– btw
– vastrecht (administratiekosten);

 

U kunt geen invloed uitoefenen op de hoogte van energiebelasting, ODE, btw en vastrecht. Wel kunt u gastarieven vergelijken voor zo laag mogelijke verbruikskosten.

 

Vergelijk gasprijs 2016

Gasprijzen vergelijken is de manier om uw stookkosten volgend jaar laag te houden. Vergelijk de gasprijs per m3 in uw contract met de prijs kuub gas van andere energieleveranciers. U kunt hiervoor de gastarieven 2016 van verschillende leveranciers opzoeken.

 

Vergelijk energie »

 

Vergelijk beter via onze vergelijker

Wat u beter kunt doen is gasprijzen vergelijken op EasySwitch.nl. De gasprijs is niet de enige factor om de goedkoopste aanbieder vast te stellen. Ook de overstapkortingen, en de hoogte van het vastrecht (administratieve kosten) tellen mee.

 

Op EasySwitch.nl vergelijkt u de totaalbedragen van leveranciers met elkaar. Dit is de makkelijkste manier.

 

Stap over en bespaar!

Overstapkortingen, vastrecht en gasprijzen vergelijken is stap 1. Om te besparen is een switch nodig. En hier helpen wij u graag bij. Via de overstapservice wordt uw huidige leverancier voor u opgezegd.

 

Overstappen is slechts een administratief proces. U komt nooit zonder gas en licht te zitten. U kunt dus met een gerust gevoel de besparing op uw energierekening tegemoet zien.

 

Uw prijs gas vastleggen vanwege Rusland?

Wat kost een m3 gas in de nabije toekomst? De gasprijs per m3 kan licht stijgen als Rusland de toevoer van gas naar Nederland staakt en er een koude winter komt.

Het voordeel is dat Nederland veel gas verbruikt uit Groningen, de Noordzee of Scandinavië. Wij zijn minder afhankelijk van Russisch gas.

 

Andere ontwikkelingen op prijs gas

De vraag ‘wat kost gas’ is vooralsnog lastig te beantwoorden. Ook omdat de ontwikkeling van de olieprijs een zekere mate van invloed heeft op de gasprijs. Stijgt de prijs van olie, dan stijgt de prijs van gas. Dus ook politieke ontwikkelingen in de landen in het midden oosten kunnen invloed hebben op de hoogte van de gasprijs.

Bij politieke onrust wordt er minder olie geproduceerd en stijgt zowel de prijs van olie als de prijs gas.

Uw kosten gas gaan dan omhoog. Naast onrust kan in de toekomst ook de geopolitieke rust toenemen nu Amerika steeds meer olie en gas zelf produceert.

 

 

Vergelijk energie »

In 6 simpele stappen tot €450 besparen? Vraag nu gratis de ultieme energiechecklist aan.
Aanmelden
Ruim 200.000 anderen gingen u voor