whatsapp
call-icon

Groene stroom

Wat is groene stroom precies? Komt er ook echt groene stroom uit mijn stopcontact als ik hiervoor betaal? Je bent niet de enige die rondloopt met dit soort vragen. Lees hier wat groene stroom is, hoe het wordt opgewekt en welke energieleveranciers groene energie leveren.

Wat is groene stroom?

Stroom wordt groen genoemd als het is opgewekt uit duurzame energiebronnen, bronnen die onuitputtelijk zijn en niet vervuilend voor het milieu. Deze energiebronnen zouden in principe voor altijd stroom op kunnen wekken.

Welke soorten stroom zijn groen?

Er bestaan vier soorten groene stroom, allemaal opgewekt uit natuurlijke bronnen, dit zijn: Zonne-energie, windenergie, waterkracht en biomassa.

Zonne-energie

Door middel van zonnepanelen worden zonnestralen opgevangen en omgezet in wisselstroom. Deze manier van groene stroom opwekken is de meest toegankelijke. Particulieren en bedrijven kunnen ook zonnepanelen aanschaffen en zelf groene stroom gaan opwekken. Als jij zelf geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen kun je je aansluiten bij een collectief, je investeert dan in een zonnepanelenproject en wekt zo groene stroom op.

Windenergie

Windkracht brengt de wieken van de windmolens in beweging, deze beweging wordt omgezet in energie. Tegenwoordig ontstaan er steeds meer mogelijkheden om een deel van een windmolen te kopen. Samen met andere deelnemers investeer je in een windmolen, waardoor deze vorm van groene stroom ook steeds beter beschikbaar wordt voor particulieren.

Waterkracht

Stromend water kan door een waterkrachtcentrale worden omgezet in energie. In Nederland zijn er een aantal waterkrachtcentrales, maar er wordt nog niet op grote schaal groene stroom opgewekt uit waterkracht. Bij het plaatsen van waterkrachtcentrales moet dan ook met meerdere factoren rekening worden gehouden; zoals het verstoren van ecosystemen en met mogelijke vissterfte.

Biomassa

Plantaardig en dierlijk afval kan bij verbranding, vergisting of vergassing zorgen voor energie. Bij de verbranding van biomassa komt CO2 vrij, dit is dezelfde hoeveelheid als de planten tijdens hun levensduur hebben opgenomen uit de lucht. De CO2-uitstoot is daarom constant: er komt niets bij en gaat niets af. Daarnaast zal biomassa nooit op zijn, waardoor het als duurzaam gezien mag worden.

Komt er groene stroom uit mijn stopcontact?

Nee, in principe niet. Alle stroom die door energieproducenten in Nederland wordt opgewekt komt op één grote hoop op het elektriciteitsnet terecht, bij alle huishoudens komt dus dezelfde mix van groene en grijze stroom uit het stopcontact, ongeacht je energiecontract. Alleen wanneer jij zelf zonnepanelen op je dak hebt en je stroom gebruikt terwijl de zon schijnt, zal deze groene stroom op die momenten uit je stopcontact komen. Voor de momenten dat de zon niet genoeg schijnt om zelf aan je energiebehoefte te voldoen, zul je weer gebruik moeten maken van de energie van je leverancier. In de toekomst is het wellicht mogelijk jouw zelf-opgewekte energie op te slaan met behulp van accu’s.

Waarom zou ik dan groene stroom afsluiten?

Door een contract af te sluiten bij een energieleverancier die groene energie levert, investeer je in de productie van groene energie. Hoe meer er wordt geïnvesteerd in groene energie, hoe meer groene energie er op het elektriciteitsnet terechtkomt. Als uiteindelijk iedereen voor groene energie kiest zal er alleen nog groene stroom uit je stopcontact komen.

Is groene stroom duurder dan grijze stroom?

Nee, groene stroom hoeft niet duurder te zijn dan grijze stroom, meer betalen voor groene stroom is dus helemaal niet nodig. Het opwekken van duurzame energie was lange tijd duurder dan energie uit kolencentrales, maar steeds meer energieleveranciers kunnen groene stroom aanbieden voor dezelfde prijs als grijze energie, mede dankzij subsidies.

Wat zijn Garanties van Oorsprong?

Voor iedere Mwh (Megawatt-hour) groene stroom die wordt opgewekt, wordt één Garantie van Oorsprong (GvO) uitgegeven. Hiermee kan een energieproducent aantonen dat zijn opgewekte energie gekeurd is als groene energie.

Misverstand rondom GvO’s (Garanties van Oorsprong)

GvO’s worden uitgegeven aan bedrijven die de groene energie opwekken, maar deze garanties zijn vrij verhandelbaar. Bedrijven die zelf geen groene energie opwekken kunnen hun energie ‘vergroenen’ door deze certificaten op te kopen, omdat het aanbod van deze certificaten groter is dan de vraag kunnen grijze energieleveranciers tegen lage kosten hun energie ‘vergroenen’.

Hoe werkt het opkopen van GvO’s?

Onder andere in Noorwegen wordt meer groene stroom opgewekt dan wordt verbruikt. Hierdoor houden energieleveranciers in Noorwergen Garanties van Oorsprong over, deze verkopen zij aan Nederlandse energieleveranciers. De groene stroom die in Noorwegen wordt opgewekt komt echter niet op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk terecht, waardoor deze vorm van ‘vergroende stroom’ niet kan worden gezien als echte groene stroom.

De Nederlandse energiemarkt wordt grijzer

Ieder jaar onderzoekt de Consumentenbond samen met Greenpeace, WISE, Hivos, Natuur & Milieu en het Wereld Natuur Fonds hoe groen de energie is die de Nederlandse energieleveranciers leveren. Het gemiddelde cijfer van alle energieleveranciers samen is dit jaar gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Er is in 2014 meer geïnvesteerd in kolencentrales waardoor de stroom die uit ons stopcontact komt grijzer is geworden.

Groenste energieleveranciers

Het onderzoek van de Consumentenbond is gebaseerd op cijfers van 2014 en drie energieleveranciers werden bestempeld als de groenste energieleveranciers met als eindcijfer een 10, dit zijn:

Ik wil groene stroom

Veel energieleveranciers claimen groene stroom te leveren terwijl zij dit in werkelijkheid niet doen. Voor consumenten is het lastig te bepalen welke energieleveranciers nou echte Nederlandse groene stroom opwekken. Als jij er zeker van wilt zijn dat je een contract afsluit bij een energieleverancier die groene stroom levert kun je kijken welke energieleveranciers in het onderzoek van de Consumentenbond het hoogst scoorden. In onze energievergelijker kun je groene energieleveranciers selecteren door de filter ‘extra groen’ aan te zetten. Meer lezen over groene energie? Lees het hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Duurzame energie in Nederland, zo staan we ervoor

We bevinden ons midden in de energietransitie en de klimaatdoelstellingen van 2020 komen dichterbij. Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust en willen...

Lees meer
Door: Willemijn

Energierekening voor kwetsbare groep onduidelijk en te hoog

Als je je geldzaken niet op orde hebt, kun je bij een nieuw energiecontract tegen een hoge waarborgsom aanlopen. Geef je een budgetbeheerder de...

Lees meer
Door: Sander de Wit

1 huis maar meerdere energieleveranciers, iets voor jou?

Vanaf 2018 kun je ervoor kiezen om stroom van meerdere energieleveranciers af te nemen. Via een tweede elektriciteitsmeter kun je zelf bepalen welke apparaten...

Lees meer