Een houtkachel kan naast warmte ook sfeer brengen in je huis, wat een reden kan zijn om een houtkachel aan te schaffen. Het kan een goede verwarmingsbron zijn en hoeft zelfs niet belastend te zijn voor het milieu. Dit is wel sterk afhankelijk van het soort kachel en hoe je ermee omgaat.
Een houtkachel verwarmt je huis door het uitstralen van de warmte die vrijkomt bij het verbranden van hout. Meestal staat een houtkachel in de woonkamer. De houtkachel zorgt voor sfeer en fungeert vaak als extra verwarming naast de centrale verwarming.
Houtkachels bestaan niet alleen in verschillende vormen en maten maar ook uit verschillende materialen. Zo kun je kiezen uit gietijzer, staal, speksteen, tegels en pelletkachels. Welke kachel het best bij je past is afhankelijk van de ruimte die je ermee wilt verwarmen en hoe vaak je de kachel gaat gebruiken. Zo is een (goedkopere) gietijzeren houtkachel het meest geschikt als je eens in de zoveel tijd wilt stoken in je woonkamer. Je kunt het best kiezen voor een pelletkachel als je hiermee grote ruimtes zoals een schuur of werkplaats wilt verwarmen.
Er zijn meerdere soorten houtkachels die sterk kunnen verschillen in rendement. Er zijn twee soorten houtkachels waar het grootste verschil in rendement tussen zit: open en gesloten kachels.. Een open houtkachel wordt meestal open haard genoemd en heeft een laag rendement. Tegelkachels en speksteenkachels hebben over het algemeen het hoogste rendement, van de warmte die wordt opgewekt wordt tot wel 90 procent nuttig gebruikt.
In principe zijn houtkachels duurzamer dan een gasgestookte kachel of centrale verwarming. Hout is namelijk geen fossiele brandstof en de verbranding ervan draagt niet bij aan een toename van CO2. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het hout hiervoor wel van duurzaam aangelegde bossen vandaan moet komen en op de goede manier moet worden verbrand.
Door te zorgen voor een goede verbranding van het hout in je kachel kun je ervoor zorgen dat je op een milieuvriendelijke manier stookt. Drie manieren waarop je kunt zorgen dat je kachel milieuvriendelijk blijft:
Als je het hout voor je houtkachel thuis gaat drogen let dan op een aantal dingen; het hout moet beschut zijn tegen regen, het moet niet direct op de grond liggen en het moet toegankelijk zijn voor wind. Door het hout iets boven de grond te leggen, bijvoorbeeld op een pallet voorkom je dat vocht vanaf de grond in het hout trekt. Met een afdakje bescherm je het hout tegen regen, sluit hout juist niet hermetisch af van de buitenlucht (bijvoorbeeld in een schuur) want dan gaat het schimmelen. Als laatst is de toegang van wind heel belangrijk om het hout goed te laten drogen.
Het is afhankelijk van de houtsoort hoelang het moet drogen voordat het kan worden gebruikt in de houtkachel. Voordat hout goed droog is moet het minstens 1 jaar drogen, maar sommige houtsoorten zoals eikenhout moet 2,5 jaar drogen.
Houtkachels die open zijn zoals een open haard, maar ook kachels met deurtjes naar de kamer toe, halen zuurstof uit de kamer. Als je besluit een houtkachel aan te schaffen, zorg er dan voor dat je een goede ventilatie in huis hebt. Als er niet genoeg zuurstof in de kamer is wanneer je de houtkachel aan hebt, kan er geen volledige verbranding plaatsvinden en kan er koolstofmonoxide ontstaan. Dit gevaarlijke gas kan vervolgens in je kamer terechtkomen.
Een houtkachel verwarmt in principe alleen de ruimte waarin deze staat en het is afhankelijk van het rendement of de houtkachel daadwerkelijk verwarmt of voornamelijk voor de sfeer is. Daarnaast kan de rookuitstoot zorgen voor overlast in je buurt.
De rooklucht van een kachel kan door omwonenden worden ervaren als vervelend. Meestal is de oorzaak hiervan een vervuilde schoorsteen of vervuild, nat hout. Als het hout wordt gestookt terwijl het nog vochtig is ontstaat er veel rook, daarnaast zorgt een vervuilde schoorsteen ervoor dat er roetdeeltjes in de lucht terechtkomen. Gebruik de onderstaande tips om zelf te kunnen genieten van je houtkachel zonder dat je buren hier last van hebben.
Het Zweedse moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, heeft energieleverancier Delta overgenomen. Dit werd gisteren bekendgemaakt. Ondanks de overname, blijft Delta...
Lees meerOnlangs is bekend geworden dat Innova Energie de klanten van EnergieFlex overneemt. Dit houdt in dat Innova Energie vanaf 1 november je nieuwe...
Lees meerSinds kort worden consumenten uit naam van Easyswitch.nl benaderd voor een nieuw energiecontract. Het gaat hierbij om deur tot deur en telefonische verkoop....
Lees meer