Vocht en kou vanuit de kruipruimte kunnen zorgen voor een koud en onaangenaam huis. Door relatief voordelig te investeren in het isoleren van jouw kruipruimte kun je snel weer met blote voeten door de woonkamer lopen en bespaar je tegelijk op de energierekening!
Zoals de naam al doet vermoeden is een kruipruimte of kruipkelder een ruimte onder een huis die zo laag is dat er alleen doorheen gekropen kan worden. De ruimte bevindt zich onder de vloer van de begane grond. De meeste huizen hebben een kruipruimte omdat het een aantal handige functies heeft.
Een kruipruimte heeft een aantal belangrijke functies voor je huis, zodat je prettig kunt leven:
Als er een laagje water in je kruipruimte staat of het is er erg vochtig, dan kan deze koude vochtige lucht het huis in trekken. Dit zorgt voor een onaangename temperatuur die alleen kan worden weggehaald door de verwarming flink op te stoken. Daarnaast kan het vocht zorgen voor schimmelplekken in je woning, bijvoorbeeld achter banken of kasten.
Een kruipruimte wordt niet verwarmd waardoor het er heel vochtig kan worden en het een bron voor schimmel vormt. Als de kruipruimte niet goed is afgesloten van de rest van het huis kan deze vochtige schimmelige lucht zich door het hele huis verspreiden. Daarnaast verdwijnt een deel van de warmte in huis door de vloer. Ongeveer 10 tot 15% van de warmte kan verloren gaan als je kruipruimte niet geïsoleerd is. Je kunt daarom een hoop besparen op je energiekosten als je jouw kruipruimte isoleert.
De kosten voor het isoleren van je kruipruimte zijn afhankelijk van een aantal factoren:
Gemiddeld wordt een inschatting gemaakt van €20 per vierkante meter.
Er worden vier soorten isolatiemateriaal onderscheiden. Het is afhankelijk van de hoogte en de vochtigheid van je kruipruimte welk materiaal je het best kunt kiezen:
In veel gevallen kun je de kruipruimte zelf voorzien van isolatiemateriaal. Als de kruipruimte hoog genoeg is, 50 centimeter of hoger, kun je er zelf gemakkelijk bij. Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal goed op elkaar aansluit zodat er geen kieren ontstaan. Het kan geen kwaad om van tevoren informatie in te winnen, zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Bedenk wel of je last hebt van claustrofobie, dit kan in een kruipruimte snel opspelen.
Is jouw kruipruimte erg laag, heb je last van claustrofobie of wil je graag dat een specialist je kruipruimte isoleert? Schakel dan een gespecialiseerd isolatiebedrijf in om het isolatiemateriaal te laten plaatsen. Vooraf zal je kruipruimte worden opgemeten en wordt gekeken welk materiaal het meest geschikt is.
Het isoleren van je kruipruimte is een goede investering, maar voordat je begint moet je bij een aantal zaken stilstaan. Isolatiemateriaal zorgt ervoor dat het vocht uit de kruipruimte niet het huis in kan komen, maar het is belangrijk dat de kruipruimte wel geventileerd blijft, sluit het dus niet hermetisch af. Daarnaast dient de kruipruimte ook als mogelijkheid om bij de leidingen van je huis te kunnen. Zorg ervoor dat de leidingen bereikbaar blijven zodat je hier nog bij kunt op het moment dat er iets mis is.
Voordat je begint met het isoleren van de kruipruimte kun je deze checklist aflopen zodat je zeker weet dat je goed voorbereid begint.
Het isolatiemateriaal zorgt op den duur voor een besparing op je energierekening waardoor je de investering gaat terugverdienen. Gemiddeld wordt aangenomen dat de terugverdientijd tussen de 7 en 10 jaar is. Dit is ook afhankelijk van de isolatie van de rest van je huis en van wat voor verwarming je hebt. Een vloerverwarming verliest veel warmte via de vloer en is gebaat bij vloer- of kruipruimte isolatie, met een radiator is dit effect minder groot. Veel isolatiematerialen zoals parels en chips gaan in principe een leven lang mee zonder aan isolatiewaarde te verliezen, wat het een langdurige investering maakt.
Het isoleren van je kruipruimte heeft een 4 voordelen:
Tot juli 2015 gold er een landelijke subsidie op het verduurzamen van woningen. Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies meer beschikbaar, maar gemeentes stimuleren het verduurzamen van huizen vaak nog wel in de vorm van subsidies. Check daarom of je hiervoor in aanmerking komt, je investering is op deze manier sneller terugverdiend.
Als je het isoleren van je kruipruimte liever uitbesteedt, kun je veel geld besparen door meerdere installatiebedrijven met elkaar te vergelijken. Vraag daarom altijd meerdere vrijblijvende offertes aan. Vergelijk de prijzen en de voorwaarden en geniet zo snel mogelijk van een beter geïsoleerd huis.
Het Zweedse moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, heeft energieleverancier Delta overgenomen. Dit werd gisteren bekendgemaakt. Ondanks de overname, blijft Delta...
Lees meerOnlangs is bekend geworden dat Innova Energie de klanten van EnergieFlex overneemt. Dit houdt in dat Innova Energie vanaf 1 november je nieuwe...
Lees meerSinds kort worden consumenten uit naam van Easyswitch.nl benaderd voor een nieuw energiecontract. Het gaat hierbij om deur tot deur en telefonische verkoop....
Lees meer