Radongas en thoron

Bij het aanbieden van energie- en gascontracten willen wij jou ook voorzien van de nodige informatie over de gaslevering aan huis. Een belangrijk begrip om te weten is radongas, staat ook bekend om de naam thoron. Aangezien radon voor kan komen in aardgas, en daarmee ook in je woning leggen wij je graag uit wat het is en hoe je het vrijkomen van radon en thoron thuis kan voorkomen.

Wat is radongas?

Het is een radioactief gas dat van nature vrijkomt uit de bodem. Maar zo hebben wij ook bouwmaterialen zoals beton, baksteen en natuursteen waar deze gas uit kan komen. Over het algemeen zien we radon vrijkomen als gevolg van verval. Een kanttekening hierbij is dat de kans op vrijkoming van radon en thoron hoger is bij huizen gebouwd op een steenachtige bodem dan op zand of veengrond. In woningen die na 1984 zijn gebouwd komt radon voor 70 procent vrij uit bouwmaterialen, de rest komt uit de bodem en buitenlucht. Bij woningen die gebouwd zijn in 2013-2014 is de gemiddelde radonconcentratie 10% hoger in huizen met een natuurlijke ventilatie dan in huizen met een andere vorm van ventilatie.

Wat is het verschil tussen radon en thoron?

In scheikundige termen hebben wij het over radioactieve radonisotopen. Dit zijn verschillende versies van de gevonden stof radon (naam: isotoop Rn-222). Eén van de andere isotopen is thoron en heeft de naam Rn-220. Deze twee zijn in de praktijk lastig uit elkaar te halen, daarom zie je ze vaak in combinatie met elkaar. Vandaag de dag is er nog steeds weinig bekend over thoron. Het is namelijk moeilijker te meten en heeft het een snellere vervaltijd.

radongas en thoron

 

Waarom vertellen wij je dit?
Radongas ruik je niet, omdat het geurloos is. Ondanks dat het gas in de buitenlucht snel vervliegt, is het bij een ophoping in jouw huis, zoals in de kruipruimte, heel belangrijk om op tijd te ventileren voordat het schadelijk wordt voor je gezondheid.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Radongas is inderdaad radioactief. Toch is het gas zelf niet schadelijk. We ademen het in en weer uit voordat het schade kan veroorzaken. Radongas vervalt en hecht zich aan zwevende stofdeeltjes. Als we deze stofdeeltjes inademen, komen deze gevonden radioactieve stoffen in de luchtwegen terecht. Het probleem is de straling die op dat moment afgegeven kunnen worden. Die straling zorgt op de lange termijn voor een kansvergroting op longkanker. Naar de meest recente schatting zijn er gemiddeld 280 van de 12.000 jaarlijkse longkankergevallen in Nederland te wijden aan radon en thoron.

Roken, haard stoken en radon

Uit het Nationaal Actieprogramma Radon (maart 2021) geïnitieerd vanuit de Rijksoverheid blijkt wederom dat de negatieve gezondheidseffecten van radon versterkt kan worden door het roken van tabaksproducten. Zo is er bij een radonblootstelling 25 keer hogere kans op gezondheidsproblemen bij rokers dan bij niet-rokers. En daarom gaan de bewustzijn-campagnes van radon en het stoppen met roken hand in hand. Ook een open haard kan meer fijne stof in huis verspreiden. Lees verder in onze onderstaande tips hoe je veilig haard kunt blijven stoken.

Tips om radongas en thoron thuis te voorkomen

Het is niet mogelijk radongas compleet uit de lucht in je woning te houden. We hebben wel een paar tips voor je om de concentratie in je woning zo laag mogelijk te houden.

1 – Regelmatig ventileren

De meest voor de hand liggende oplossing is het regelmatig ventileren van je woning. Door voldoende de ramen, deuren en andere ventilatiekanalen open te doen (en houden) blijft de concentratie radongas in jouw huis zo laag mogelijk. Bijkomend voordeel: Als je regelmatig ventileert daalt de luchtvochtigheid in je woning, waardoor je ook efficiënter stookt. Dus het scheelt ook op je energierekening!

2 – Zelf radon meten

Je kunt zelf radon meten. De beste tijd om radon te meten is in de winter, rond die tijd van het jaar is de gemiddelde radonconcentratie namelijk hoger dan in de zomer. Er worden verschillende radonmeters verkocht, wat door het RIVM wordt aanbevolen is de gesloten variant van de ‘alfa track detector’. Let op dat de radonmeter de volgende certificering heeft: ‘NEN-EN-ISO 11665-4’. Meest gebruikelijke eerste plekken om te meten is in de woon- en slaapkamer. Is uit de meting gebleken dat de concentratie boven de referentiewaarde komt, dan kan je over op het actief ventileren en kan je eventueel contact opnemen met een isolatiespecialist die jou verder zal helpen bij het voorkomen van verdere verspreiding van radon en thoron.

3 – De kruipruimte inspecteren

Radongas uit de bodem kan via de kruipruimte je woning binnen komen. Volgens de regels van het Bouwbesluit moet de kruipruimte goed worden geventileerd. Controleer of er openingen zijn aan de voor- en achtergevel. Dit voorkomt dat de concentratie radon in je kruipruimte ophoopt.

Dek je kruipruimte af met folie: dit voorkomt dat radongas uit de bodem erbij kan komen. Op deze manier voorkom je zoveel mogelijk dat er radongas uit de bodem in je woning komt. Houd hierbij wel in de gaten dat je jouw leidingdoorvoeren en aansluitingen op de muren goed afdicht.

Zet het kruipluik niet onnodig open: deze tip geldt voor mensen met een open haard. Bij het aanzetten ervan, zet dan het kruipluik niet open. Doe je dat wel? Dan kan er extra radongas aangezogen worden. Probeer daarom ook de onderkant van de begane grondvloer/het kruipluik luchtdicht te laten sluiten.

3 – Kies de juiste materialen

De grootste boosdoener bij radongas is het gebruik van bouwmaterialen in de woning. Als je een nieuwbouw woning laat bouwen, kun je de concentratie radongas in je huis zo laag mogelijk houden door verstandig en zorgvuldig je bouwmaterialen uit te kiezen. Materialen die relatief minder radongas afgeven zijn: glas, staal, natuur- of RO-gips, kalksteen en hout.

Meer lezen

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer