whatsapp
call-icon

Transporttarief

Het transporttarief is een onderdeel van de elektriciteitsrekening. De hoogte het transporttarief wordt bepaald door de regionale elektriciteitsnetbeheerders en de landelijke netbeheerder (TenneT). De Autoriteit Consument & Markt stelt de transporttarieven één keer per jaar vast. Het transporttarief wordt afzonderlijk berekend voor elektriciteit en gas. Je betaalt het transporttarief voor het gebruik van de gasleidingen en elektriciteitskabels, dus niet voor de hoeveelheid. Op EasySwitch.nl kun je het transporttarief terugvinden in de uitgebreide energiekosten nota.

 

Transportprognose

Transportprognose (ook wel T-prognose genoemd) is de prognose die producenten van elektriciteit en regionale netbeheerders doorgeven aan TenneT van het transport van elektriciteit. Deze Transportprognose houdt de planning precies bij van uur tot uur. De gevraagde transporten over de aansluitingen kunnen dus nauwkeurig worden weergegeven in de Transportprognose (T-Prognose) van TenneT.

 

Transportkosten

Voor de energie en gas die je verbruikt, gebruik je een netwerk. Dit netwerk bestaat uit buizen en koperen kabels voor het transporteren van gas en energie. Je betaalt een vergoeding voor de transportkosten: gebruik van het netwerk, onderhoud aan het netwerk en de aansluiting van jouw woning op het netwerk. De transportkosten worden door de netbeheerder van jouw regio in rekening gebracht.

 

Transportdienst

TenneT levert in de Nederland de transportdienst voor buitenlandtransporten. Dit houdt in dat zij de transportdienst regelt tussen producenten van elektriciteit naar de verbruiker over het landelijke transportnet. Verder zijn er nog andere bedrijven die ook een transportdienst leveren.

Dit zijn de regionale netbeheerders.

Deze transportdienst heeft betrekking op het volgende:

• Compenseren van netverliezen;

• Oplossen van transportbeperkingen;

• Afspraken met onze buurlanden en regionale netbeheerders;

• Beheer en onderhoud van het landelijke hoogspanningsnet;

• Instandhouden van spannings-en blindvermogenshuishouding;

De kwaliteit van de transportdienst voor elektriciteit wordt jaarlijks gerapporteerd aan de Energiekamer. Ook de kwaliteit van de transportdienst voor gas wordt hier gerapporteerd. Hieruit kan precies worden bekeken welk gebied, hoe lang zonder stroom of gas is komen te zitten in dat jaar.

 

Transportcapaciteit

Transportcapaciteit is de hoeveelheid gas of energie dat wordt getransporteerd kan worden van de bron naar een huishouden of bedrijf. De transportcapaciteit wordt voor energie in kWh gemeten en voor gas in m³.

Elektriciteit wordt getransporteerd door middel van koperen kabels, dit is omdat koper op duur zilver na de beste geleider voor elektriciteit is. Gas wordt door middel van buizen getransporteerd. Er wordt tegenwoordig veel geld uitgegeven aan de transportcapaciteit, dat is om de transportcapaciteit uit te breiden. Hierdoor kan er continu worden geleverd aan eindgebruikers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Willemijn

Duurzame energie in Nederland, zo staan we ervoor

We bevinden ons midden in de energietransitie en de klimaatdoelstellingen van 2020 komen dichterbij. Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust en willen...

Lees meer
Door: Willemijn

Energierekening voor kwetsbare groep onduidelijk en te hoog

Als je je geldzaken niet op orde hebt, kun je bij een nieuw energiecontract tegen een hoge waarborgsom aanlopen. Geef je een budgetbeheerder de...

Lees meer
Door: Sander de Wit

1 huis maar meerdere energieleveranciers, iets voor jou?

Vanaf 2018 kun je ervoor kiezen om stroom van meerdere energieleveranciers af te nemen. Via een tweede elektriciteitsmeter kun je zelf bepalen welke apparaten...

Lees meer

Gerelateerde pagina's

Transportkosten,