Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Transporttarief

Het transporttarief is een onderdeel van de elektriciteitsrekening. De hoogte het transporttarief wordt bepaald door de regionale elektriciteitsnetbeheerders en de landelijke netbeheerder (TenneT). De Autoriteit Consument & Markt stelt de transporttarieven één keer per jaar vast. Het transporttarief wordt afzonderlijk berekend voor elektriciteit en gas. Je betaalt het transporttarief voor het gebruik van de gasleidingen en elektriciteitskabels, dus niet voor de hoeveelheid. Op EasySwitch.nl kun je het transporttarief terugvinden in de uitgebreide energiekosten nota.

 

Transportprognose

Transportprognose (ook wel T-prognose genoemd) is de prognose die producenten van elektriciteit en regionale netbeheerders doorgeven aan TenneT van het transport van elektriciteit. Deze Transportprognose houdt de planning precies bij van uur tot uur. De gevraagde transporten over de aansluitingen kunnen dus nauwkeurig worden weergegeven in de Transportprognose (T-Prognose) van TenneT.

 

Transportkosten

Voor de energie en gas die je verbruikt, gebruik je een netwerk. Dit netwerk bestaat uit buizen en koperen kabels voor het transporteren van gas en energie. Je betaalt een vergoeding voor de transportkosten: gebruik van het netwerk, onderhoud aan het netwerk en de aansluiting van jouw woning op het netwerk. De transportkosten worden door de netbeheerder van jouw regio in rekening gebracht.

 

Transportdienst

TenneT levert in de Nederland de transportdienst voor buitenlandtransporten. Dit houdt in dat zij de transportdienst regelt tussen producenten van elektriciteit naar de verbruiker over het landelijke transportnet. Verder zijn er nog andere bedrijven die ook een transportdienst leveren.

Dit zijn de regionale netbeheerders.

Deze transportdienst heeft betrekking op het volgende:

• Compenseren van netverliezen;

• Oplossen van transportbeperkingen;

• Afspraken met onze buurlanden en regionale netbeheerders;

• Beheer en onderhoud van het landelijke hoogspanningsnet;

• Instandhouden van spannings-en blindvermogenshuishouding;

De kwaliteit van de transportdienst voor elektriciteit wordt jaarlijks gerapporteerd aan de Energiekamer. Ook de kwaliteit van de transportdienst voor gas wordt hier gerapporteerd. Hieruit kan precies worden bekeken welk gebied, hoe lang zonder stroom of gas is komen te zitten in dat jaar.

 

Transportcapaciteit

Transportcapaciteit is de hoeveelheid gas of energie dat wordt getransporteerd kan worden van de bron naar een huishouden of bedrijf. De transportcapaciteit wordt voor energie in kWh gemeten en voor gas in m³.

Elektriciteit wordt getransporteerd door middel van koperen kabels, dit is omdat koper op duur zilver na de beste geleider voor elektriciteit is. Gas wordt door middel van buizen getransporteerd. Er wordt tegenwoordig veel geld uitgegeven aan de transportcapaciteit, dat is om de transportcapaciteit uit te breiden. Hierdoor kan er continu worden geleverd aan eindgebruikers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws
Door: Joyce Spierenburg

Dalende variabele tarieven niet goedkoper!

Het is volop in het nieuws: de dalende variabele energietarieven. Daardoor lijkt het alsof je goedkoper uit bent. Maar helaas zit er toch een addertje...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Wat houdt de informatieplicht in?

Bedrijven hebben per 1 juli 2019 een informatieplicht energiebesparing. Dit houdt in dat bedrijven hun energiebesparende maatregelen moeten doorgeven aan de...

Lees meer
Door: Natasja Rohof

Zzp’ers moeten meer betalen met zakelijk energiecontract

De Autoriteit Consument & Markt wil dat energiebedrijven stoppen met het aanbieden van zakelijke contracten voor woonhuizen van zzp’ers. De ondernemers...

Lees meer