Menu

De energieleveranciers die groen gas aanbieden

Groen gas, het bestaat, maar wat is het precies en welke energieleveranciers bieden jou groen gas aan? Wij leggen je uit wat er wordt bedoeld met groen gas en bij welke energieleveranciers je groen gas kunt afnemen.

Gecompenseerd gas en biogas

Groen gas is in twee groepen te onderscheiden: biogas en gecompenseerd gas. Het grootste verschil tussen deze twee is dat biogas zelf groen is omdat het gas wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Een paar voorbeelden van deze bronnen zijn mest, tuinafval of rioolslib. Door deze natuurlijke bronnen te vergisten ontstaat er biogas. Dit kan worden opgewaardeerd tot dezelfde kwaliteit als aardgas en kan het het gasnet op. Gecompenseerd gas is aardgas, maar de CO2 uitstoot die vrijkomt bij de verbranding wordt gecompenseerd door het aanplanten van bomen of het investeren in andere duurzame bronnen. De aangeplante bomen nemen de CO2 weer op uit de lucht waardoor de uitstoot gelijk blijft en je kunt spreken van CO2 neutraal (gecompenseerd) gas.

Aanbod van groen gas onduidelijk

Een aantal Nederlandse energieleveranciers biedt groen gas aan, maar het is vaak niet duidelijk hoe dit gas precies wordt geproduceerd of gecompenseerd. Energieleveranciers krijgen een certificaat voor investeringen in duurzame projecten, maar het is moeilijk om te achterhalen welke leveranciers over welke certificaten beschikken. Om hier meer duidelijkheid over te geven heeft HIER Klimaatbureau onderzoek gedaan naar de herkomst van het groene gas. In het onderstaande overzicht kun je vinden bij welke energieleveranciers je terecht kunt voor groen gas en lees je hoe zij hun groene gas maken of compenseren:

Certificaat Soort gas InvesteringsprojectenHeading-4
DE UNIE Verified Carbon Standard (VCS) Gecompenseerd gas Waterkrachtenergie in China
Eneco Gold Standard Gecompenseerd gas Onduidelijk in welk van de Gold Standard projecten Eneco investeert
Essent Gold Standard Gecompenseerd gas Biogasprojecten in Vietnam, kooktoestellen in Tanzania, windenergie in Turkije en boslandbouw in Peru.
Greenchoice Verified Carbon Standard (VCS) Gecompenseerd gas en biogas Bosprojecten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.
Huismerk Energie Onduidelijk Gecompenseerd gas Bos-, wind- en waterkracht projecten. Het is onduidelijk welk certificaat deze projecten hebben.
Nuon Clean Development Mechanism (CDM) Gecompenseerd gas Wind in India en waterkracht op de Filipijnen.
Powerpeers Gold Standard Gecompenseerd gas Waterzuivering en biogas in Thailand en windenergie op Aruba.
Pure Energie Gold Standard Gecompenseerd gas Onduidelijk in welk van de Gold Standard projecten Pure Energie investeert.
Qurrent Gold Standard Gecompenseerd gas Bosbescherming in Peru en Zimbabwe en schone kooktoestellen in Ghana.
Vandebron Gold Standard Gecompenseerd gas Bosbehoud in Uganda, kooktoestellen in Mali, windenergie in China, biogas in Vietnam of cacaobos in Ecuador. Je mag als klant zelf uit een van deze projecten kiezen.
Vrijopnaam Gold Standard Gecompenseerd gas Onduidelijk in welk van de Gold Standard projecten Vrijopnaam investeert.

Meer dan alleen groen gas

Door gecompenseerd gas af te nemen investeer je indirect in duurzame projecten in kansarme delen van de wereld. Je helpt hiermee niet alleen om de CO2 uitstoot te verminderen, projecten die zijn gecertificeerd met een Gold Standard zorgen ook voor extra inkomsten voor de plaatselijke bevolking. Dit geldt ook voor een aantal projecten met een Verified Carbon Standard (VCS) certificaat. De overige projecten met een VCS certificaat en een Clean Development Mechanism certificaat zijn andere betrouwbare standaarden voor gas gecompenseerde projecten.

Wil jij ook groen gas?

Om het jou makkelijker te maken kun je in onze vergelijker gebruikmaken van de energie filter en kiezen voor grijze energie, groene energie of groene energie uit Nederland. Als je kiest voor groene energie uit Nederland dan vergelijk je alleen de energieleveranciers die groen gas én stroom leveren wat is opgewekt in Nederland. Als je geen voorkeur hebt dan hoef je geen filter te gebruiken. Je ziet dan achter ieder energiecontract staan of het grijze of groene energie is. Zo weet je precies wat je in huis haalt!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je mist nooit meer de beste energiedeals!

Laatste nieuws

Blijf up-to-date van het laatste energie nieuws

Barometer 2016: Nederland gaat voor groene stunters

De energiemarkt is aan het veranderen. Steeds minder mensen houden vast aan hun traditionele energieleverancier en stappen over naar een groene...

Lees meer

Windenergie. Ook als het niet waait

Netbeheerder Tennet is deze week begonnen met de aanleg van de COBRAcable. De onderzeese stroomkabel verbindt het Deense Endrup met de Eemshaven in Groningen....

Lees meer

De energieleveranciers die groen gas aanbieden

Groen gas, het bestaat, maar wat is het precies en welke energieleveranciers bieden jou groen gas aan? Wij leggen je uit wat er wordt bedoeld met groen gas en...

Lees meer