Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

De energiemarkt is aan het veranderen. Steeds minder mensen houden vast aan hun traditionele energieleverancier en stappen over naar een groene energieleverancier. Van de 5 energieleveranciers die dit jaar per saldo de meeste nieuwe klanten konden verwelkomen, vallen 3 leveranciers onder de voorlopers op het gebied van groene energie. Een duidelijke boodschap dat groen en goedkoop goed samengaan.

Gevestigde nieuwkomers winnen steeds meer terrein

Voor het vijfde jaar op rij heeft vergelijkingswebsite EasySwitch.nl onder ruim 70.000 huishoudens onderzocht welke energieleveranciers het afgelopen jaar de meeste nieuwe klanten mochten verwelkomen en welke de meeste klanten hebben verloren. Uit het onderzoek is gebleken dat de tweede generatie energieleveranciers die de energiemarkt betraden na de liberalisering in 2004 langzamerhand de markt overnemen. Over het jaar 2016 komen Oxxio en Greenchoice als winnaars naar voren. Na aftrek van het aantal vertrekkende klanten verwelkomende zij het grootste aantal nieuwe klanten. Eneco is de enige van de ‘grote 4’ traditionele energieleveranciers die in de top 3 van winnaars verschijnt. De opvolgers zijn Pure Energie en Energieflex, twee nieuwkomers die veel nieuwe klanten naar zich toetrekken en profiteren van een laag aantal vertrekkende klanten.

De onderstaande html-code kan gebruikt worden om de afbeelding over te nemen:

<a href="/" target="_blank"><img src="https://www.easyswitch.nl/assets/Overstapmarkt-energie-2016-1024x901.jpg"></a>

Nederland wordt groener

Ten opzichte van 2015 zijn in 2016 meer consumenten overgestapt naar een groene energieleverancier. In 2015 sloot 23,52% van de overstappers een energiecontract af bij een van de groenste energieleveranciers, dit is afgelopen jaar toegenomen tot 28,46%. Dat groene energie niet langer duurder is dan grijze energie was al bekend, in 2016 waren consumenten in onze vergelijker vaak zelfs het meest voordelig uit met groene energie.

Actiekorting voor groene energie levert klanten op

In 2016 heeft de trend van het groeiend aantal groene energieleveranciers en nieuwkomers zich voortgezet. Nieuwe spelers kunnen groene energie tegen een lage prijs aanbieden waardoor zij kunnen concurreren met de grote 4 energieleveranciers. Lage prijzen en groene energie voerden in 2016 de boventoon en zorgen voor een verdergaande verschuiving van traditionele energieleveranciers naar de tweede generatie energieleveranciers en de nieuwkomers.

Overijsselaars stappen het meest over, Zeeuwen het minst

Percentueel gezien komen de meeste overstappers uit Overijssel. Hierna volgen Noord-Brabant en Limburg. In Zeeland wordt het minst overgestapt van energieleverancier. Veel consumenten uit Zeeland zijn na het liberaliseren van de energiemarkt bij hun traditionele energieleverancier gebleven.

Nuon blijft inzetten op kortingsacties

In totaal heeft Nuon in 2016 verreweg het meeste nieuwe klanten binnengehaald door hoge welkomstkortingen aan te bieden. Tegelijkertijd neemt het aantal overstappers ieder jaar toe en een groot deel van deze nieuwe overstappers komt bij Nuon vandaan. Hierdoor ziet de leverancier ook veel klanten vertrekken. Toch blijken de kortingsacties te werken: Nuon sluit het jaar af met een positief saldo. Met oog op de toekomst zullen minder consumenten bij hun traditionele leverancier vandaan komen waardoor het effect van deze kortingsacties steeds groter zal worden.

Regionale energiebarometer

De overstapmarkt van energie is ook per provincie bekeken. Voor iedere provincie is een energieleverancier aangewezen als de winnaar, is bepaald hoe grijs of groen de provincie is en is het aantal overstappers vastgesteld.

De onderstaande html-code kan gebruikt worden om de afbeelding over te nemen:

<a href="/" target="_blank"><img src="https://www.easyswitch.nl/assets/Barometer-737x1024.jpg"></a>

Drenthe: Nuon opnieuw populairste energieleverancier

In 2016 kozen opnieuw de meeste Drentse huishoudens voor een energiecontract van Nuon. Ruim 27 procent van de huishoudens stapte over naar deze leverancier. Nuon raakte ook veel klanten kwijt, maar door een strategie gericht op contracten met hoge welkomstkortingen viel het saldo in 2016 toch positief uit.

Flevoland: Oxxio neemt stokje over van Nuon

Prijsvechter Oxxio was de favoriete keus onder inwoners van Flevoland en nam hiermee de plaats over van Nuon. Greenchoice volgde op de voet. Onder andere door te kiezen voor duurzame energie van Greenchoice was Flevoland in 2016 een van de groenste provincies van Nederland. Bijna eenderde van de overstappers (32,11 procent) koos voor een groene energieleverancier.

Friesland: Meeste huishoudens stappen over naar Oxxio

Ook in Friesland kozen de meeste huishoudens voor Oxxio, ten koste van Nuon. Nuon haalde nog steeds het grootste aantal nieuwe klanten binnen, maar verloor tegelijkertijd ook verreweg het grootste aantal klanten. Dit is deels te wijten aan het feit dat Nuon voor de liberalisering in 2004 de energieleverancier was in dit gebied. Alle consumenten die voor het eerst overstappen komen bij deze leverancier vandaan.

Gelderland: Oxxio boekt ruime overwinning

Oxxio haalde met afstand het grootste aantal nieuwe klanten binnen in Gelderland. In 2016 steeg het aantal klanten per saldo met 12 procent. Moederbedrijf Eneco kwam op de tweede plek met een toename van 6,8 procent. In 2015 scoorde Greenchoice het best in deze provincie, maar na de terugkomst van Eneco en Oxxio in de vergelijker is de duurzame leverancier naar de derde plek gezakt.

Groningen: Huishoudens kiezen massaal voor groene stroom

Groningen maakte in 2016 de grootste stap richting duurzame energie. In 2015 koos nog 17 procent voor een groen energiecontract, afgelopen jaar steeg dit naar ruim 28 procent. Dit is opvallend aangezien de twee energieleveranciers die per saldo het meeste klanten binnenhaalden in Groningen (Nuon en Oxxio) geen duurzame energieleveranciers zijn. Consumenten die kozen voor groene energie sloten een contract af bij Greenchoice, Eneco Pure Energie of Qurrent, allemaal leveranciers die door WISE Nederland zijn beoordeeld als voorlopers op de duurzame energiemarkt.

Limburg: Greenchoice winnaar in zuidelijkste provincies

Nuon heeft in 2016 plaats moeten maken voor energieleverancier Greenchoice die afgelopen jaar per saldo het grootste aantal klanten mocht verwelkomen. Door deze duurzame keus kwam Limburg in 2016 op de tweede plaats van groenste provincies van Nederland. Essent ziet als traditionele leverancier van de provincie het grootste aantal klanten vertrekken.

Noord-Brabant: Nek aan nek race tussen Oxxio en Greenchoice

Met een kleine voorsprong nam Oxxio de eerste plek in ten koste van Greenchoice. Ondanks het grotere aantal klanten dat Greenchoice wist binnen te halen, raakte de leverancier ook meer klanten kwijt in vergelijking met Oxxio.

Noord-Holland: Meest grijze provincie van Nederland

Noord-Holland is niet alleen de meest grijze provincie maar ook de enige provincie die ten opzichte van 2015 grijzer is geworden. Met een daling van 2 procent koos nog maar 20 procent van de overstappers in 2016 voor een duurzame energieleverancier. In 2015 was duurzame leverancier Greenchoice nog de populairste keuze. Deze plek is in 2016 overgenomen door prijsvechter Oxxio die zich focust op goedkope contracten en geen voorloper is op het gebied van duurzaamheid.

Overijssel: Grootste aantal overstappers in 2016

In Overijssel stapte het grootste aantal consumenten over als percentage van het aantal inwoners. Overstappers uit Overijssel kozen net als in 2015 het vaakst voor een energiecontract van energiereus Nuon. De leverancier haalde verreweg het meest nieuwe klanten binnen, ruim twee keer meer dan concurrent Oxxio.

Utrecht : Groenste provincie van Nederland

In 2016 koos meer dan eenderde van de overstappers uit Utrecht voor groene energie waardoor deze provincie zich met recht de groenste provincie van Nederland mag noemen. Verrassend genoeg komt prijsvechter en grijze energieleverancier Oxxio als winnaar naar voren. Greenchoice moest in deze provincie genoegen nemen met een tweede plaats doordat de leverancier iets meer klanten zag vertrekken dan Oxxio. Kleine duurzame energieleveranciers Qurrent en Pure Energie hebben in 2016 een goed jaar gedraaid en trekken een groter aandeel van de energiemarkt naar zich toe.

Zeeland: Zeeland blijft behouden met overstappen

In Zeeland stapten in 2016 procentueel gezien nog steeds weinig huishoudens over naar een nieuwe energieleverancier. Energieleverancier Delta verloor veel klanten. Dit is van oudsher de energieleverancier in Zeeland. Alle consumenten uit de provincie die voor het eerst overstappen komen bij deze leverancier vandaan, vandaar het hoge aantal vertrekkende klanten. Greenchoice heeft per saldo de meeste nieuwe klanten mogen verwelkomen.

Zuid-Holland: Huishoudens kiezen voor prijsvechter Oxxio

Een groot deel van de Zuid-Hollandse overstappers koos in 2016 voor een energiecontract van Oxxio. De prijsvechter haalde door middel van scherpe tarieven veel klanten binnen terwijl relatief weinig klanten hun contract beëindigden. Op het gebied van groene energie heeft Zuid-Holland ook een stap gemaakt. In 2016 koos 30 procent van de overstappers voor een duurzaam energiecontract ten opzichte van 21 procent in 2015.

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: