Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon
energieslurpers

Benieuwd welke apparaten de grootste boosdoeners zijn op uw energierekening? Wij hebben de 10 meest energieslurpende apparaten op een rijtje gezet. Nummer 7 had je nooit verwacht!

 

Nummer 1. Oude koelkast

Een oude koelkast kan om verschillende redenen veel energie verbruiken, bijvoorbeeld omdat de deur niet meer goed sluit of omdat het koelsysteem niet meer goed werkt. Een oude koelkast van iemand overnemen voor een vriendenprijs kan in eerste instantie een goede deal lijken, maar deze prijs betaalt u terug via de energierekening.

 

Nummer 2. De vriezer

In veel huishoudens staat de vriezer op de tweede plek van grootste energieslurpers. Door het openen en sluiten van de vriezer ontstaat er constant een laagje water wat vervolgens weer bevriest. Op deze manier ontstaat er langzamerhand een ijslaag in de vriezer. Deze laag houdt de vriezer niet extra koel maar zorgt er juist voor dat deze nog harder moet werken. Laat uw vriezer eens in de zoveel tijd helemaal ontdooien zodat u de ijslaag kunt verwijderen. Past er gelijk ook weer meer in!

 

Nummer 3. Elektrische boiler

Een energieslurper waar u niet snel aan zou denken is de elektrische boiler. Deze staat niet in het zicht, maar een boiler is constant bezig om het tapwater op temperatuur te houden. Heeft u een boiler van meer dan 20 liter, dan wordt er constant gas verbrandt om dit water te verwarmen. Bij de nieuwste en zuinigste cv-installaties ligt het gasverbruik een stuk lager. Een andere duurzame oplossing is het aanschaffen van een zonne-boiler, in dit geval is alleen de zon nodig om het water warm te houden.

 

Nummer 4. Lampen

Even een lichtje aanhouden voor als er nog iemand thuiskomt, vergeten de lichten uit te doen als u weggaat of gewoon ‘s avonds gezellige sfeerlichten aandoen, dit kost meer energie dan u zou denken. Lampen die overbodig aanstaan zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de energiekosten. Laat lichten dus niet overbodig aanstaan en vervang uw oude lampen voor zuinige lampen, zoals LED- of spaarlampen.

 

Nummer 5. Airconditioning

Nederland staat niet bekend als een land met het meest warme klimaat, maar in de zomer kan de temperatuur in huis toch aardig oplopen, zeker als uw slaapkamer op de zolder is of als de zon de hele dag op het platte dak heeft staan branden. Een airco systeem kan in dit geval een uitkomst bieden. Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan moet u wel rekening houden met een hoog energieverbruik. Daarnaast is het niet heel goed voor uzelf om te slapen met de airco aan. Kies liever voor een ventilator, die kan de lucht niet kouder maken maar zorgt wel voor een verkoelend briesje. Daarnaast verbruikt een ventilator amper energie.

 

Nummer 6. Elektrische kachel

Is uw huis lang geleden gebouwd en heeft u niet overal centrale verwarming, dan kunt u een elektrisch kacheltje gebruiken om de koude ruimtes in uw huis te verwarmen. Wees ervan bewust dat een elektrische kachel veel stroom nodig heeft. Zet de kachel vlak voordat u gaat slapen aan en zet deze niet te hoog, het is vaak helemaal niet prettig als uw slaapkamer te warm is.

 

Nummer 7. Waterbed verwarmen

Heeft u thuis een waterbed? Dan weet u dat dit verwarmd moet worden voor een goede nachtrust; van een koud waterbed kunt u onderkoeld raken. Het is afhankelijk van de grootte van uw waterbed hoeveel energie het kost om het water op de juiste temperatuur te houden, maar een gemiddeld waterbed behoort al snel tot de grootste energieslurpers in een huishouden.

 

Nummer 8. De droger

In de meeste huishoudens valt de droger niet onder de grootste energieverbruikers, in tegenstelling tot de verwachting van veel mensen. Toch is het gemakkelijk om dit verbruik nog verder naar beneden te brengen. Hang uw was buiten op als de zon schijnt of schaf een wasrek aan zodat u de was ook binnen kunt ophangen.

 

Nummer 9. De vaatwasser

Een vaatwasser is op zich niet de grootste energieverbruiker in een huishouden, maar de grootte van de vaatwasser moet wel passen bij de samenstelling van uw huishouden. In de meeste gerenoveerde keukens zit standaard een vaatwasser en wanneer deze er is wordt hij gebruikt. Heeft u een normale vaatwasser en woont u met twee mensen in een huis, dan zit de vaatwasser waarschijnlijk niet iedere dag vol. Laat de vaatwasser dan niet standaard iedere dag draaien maar wacht tot deze helemaal vol zit. Zet u de vaatwasser 1 à 2 keer per week minder aan, dan loopt dit snel op tot 100 keer per jaar.

 

Nummer 10. Een plasma tv

De oude beeldbuizen zijn in veel huizen vervangen door nieuwe plasmaschermen welke een stuk energiezuiniger zijn. Deze schermen worden echter steeds groter gemaakt waarvoor meer elektriciteit nodig is om het goede beeld te kunnen tonen.

 

Besparen op energie in een handomdraai

Energie besparen doet u natuurlijk door gewoon minder te verbruiken; kies voor energiezuinige apparaten, laat lichten niet onnodig aanstaan en hang de was buiten op. Maar de gemakkelijkste manier waarop u geld kunt besparen op uw energierekening is door ieder jaar het goedkoopste energiecontract af te sluiten. U hoeft hier maar één keer per jaar over na te denken en de besparing is hoger dan de kosten van uw meest energieslurpende apparaten. 

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: