Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Wij helpen u stressloos verhuizen met deze 17 tips

 

U gaat binnenkort verhuizen maar schiet bij het idee alleen al in de stress. U bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat een verhuizing één van de meest stressvolle levensgebeurtenissen is. Hoe u hiermee omgaat? Wat uw moeder u waarschijnlijk altijd al vertelde: een goed begin is het halve werk. En om u op gang te helpen staan wij u bij met deze ultieme verhuischecklist.

 

Tip 1: Begin op tijd met voorbereiden

Maak al ruim van tevoren een lijst met wat er allemaal moet gebeuren. Verdeel dit vervolgens in een planning logisch over de dagen waarin u dit wilt doen. Zelfs de grootste klus wordt goed uitvoerbaar met een duidelijke planning.

 

Tip 2: Notitieblokje of Spreadsheet

Een verhuizing is meestal een hectische onderneming. Er zullen u constant dingen te binnen schieten. Het regelen van gereedschap, uw verhuizing doorgeve
n aan de gemeente en bij allerlei instanties uw adres wijzigen. Uw hersenen draaien overuren. Ontzorg ze daarom door het bijhouden van lijstjes. Dit kunt u doen op een ouderwets notitieblokje of in een Excelsheet op
Google Drive, zodat u overal waar u bent maar hoeft in te loggen en de spreadsheet opnieuw kunt bekijken.

 

Tip 3: Verspreid het nieuws

Voor wie is het allemaal belangrijk om uw nieuwe adres te weten? Stel een lijst samen van personen, organisaties en instellingen waarbij u bent ingeschreven of waar u een contract heeft. Neem uw bankafschriften onder de loep en noteer alle bedrijven waar u maandelijks geld naar overmaakt. U kunt ook (tegen betaling) gebruik maken van de verhuisservice van PostNL.

Instanties waar u aan kunt denken wat betreft de adreswijziging:

 • Verhuurder van uw oude woning
 • Familie en vrienden
 • Werkgever en collega’s
 • Gemeente(n)
 • Bank
 • Tandarts
 • Huisarts
 • Specialist
 • Telefoon-, internet- en televisieprovider
 • Energieleverancier
 • Zorgverzekering
 • Autoverzekering
 • Vakbond
 • Tijdschriften en kranten
 • Sportclub(s)
 • Kamer van Koophandel

Veel overheidswebsites zoals onder andere de Belastingdienst zijn aan elkaar gekoppeld via DigiD. Hierdoor hoeft u alleen uw adres bij de gemeente te wijzigen en zal de rest automatisch aangepast worden.

 

Tip 4: Besparen op uw contracten

Omdat een verhuizing aardig wat geld kost, is het slim rond deze periode wat zuiniger aan te doen. Neem uw bankafschriften door en bekijk welke instanties en organisaties regelmatig geld afschrijven van uw rekening. Zijn deze abonnementen en inschrijvingen écht nodig? Maakt u er genoeg gebruik van, of kunt u het abonnement verlagen of opzeggen? Daarnaast kunt u vaak bij een andere aanbieder een goedkoper aanbod krijgen. De meeste contracten en verzekeringen kunt u vergelijken op prijs via een vergelijkingssite om te zien of u elders goedkoper uit bent.

 

Tip 5: Verhuisbenodigdheden

Vuilniszakken, dozen, doeken en vulmateriaal, zorg dat u er genoeg van hebt voordat de verhuizing begint. Dit kunt u zo duur of goedkoop maken als u wilt. Koop uw dozen bij de bouwmarkt, via Marktplaats van iemand bij u in de buurt of via een verhuisbedrijf. Liever wat goedkoper verhuizen? Dan is het een optie om langs lokale supermarkten te gaan en naar overgebleven dozen te vragen. Ook kunt u gebruikmaken van oude handdoeken of kranten om uw breekbare spullen veilig in te rollen voordat u ze in dozen stopt. Kleding vervoert u simpel in vuilniszakken.

 

Tip 6: Meten is weten

U heeft de sleutel van uw nieuwe woning gekregen. Reserveer een dag(deel) waarin u uw nieuwe woning op gaat meten. Zo weet u zeker welke meubels u mee kunt nemen en welke nieuwe meubels u eventueel kunt kopen.

 

Tip 7: Grote schoonmaak

Het is vaak handig om op dezelfde dag dat u uw nieuwe huis opmeet, ook wat schoonmaakspullen mee te nemen. Begin in iedere kamer op het hoogste punt, waar u misschien nog wat spinnenwebben of stof vindt in de ventilatieroosters en eindig bij de vloer. Het lappen van de ramen kunt u het beste tot op het eind bewaren. Als u alles heeft schoongemaakt kunt u kijken waar eventueel nog onderhoud nodig is. Hebben de kozijnen een nieuwe kleur nodig? Zijn er muren die opnieuw gewit moeten worden?

 

Tip 8: Gooi spullen weg

Spullen die u van huis naar huis meeverhuisd, maar eigenlijk nooit meer echt gebruikt kunt u beter wegdoen. Een verhuizing is de ideale kans voor een schoon en fris begin. Aanvankelijk zal dit moeilijk zijn, maar u zult zich opgelucht voelen wanneer u geen onnodige rommel heeft liggen. Heeft u een jaar geen gebruik gemaakt van het item? Doe het dan weg. Zonde om alles weg te doen? Geef het aan vrienden of kennissen, breng het naar een kringloopwinkel of boek een kraampje op de rommelmarkt.

 

Tip 9: Verhuis in gedeelten

De meeste mensen onderschatten hoeveel tijd een verhuizing kost. Dozen inpakken duurt vaak langer dan u denkt, omdat u allerlei spullen tegenkomt waarvan u niet meer wist dat u deze had. Begin daarom vroeg en pak alvast dozen in met spullen waarvan u weet dat u deze de komende weken niet zult gebruiken. Is het zomer? Pak uw winterkleding vast in!

 

Tip 10: Keukenkastjes en vriezer leegmaken

Besparen en u voorbereiden op de verhuizing doet u met deze tip in één keer. Bekijk in de vriezer en keukenkastjes wat u nog allemaal heeft liggen. Zorg dat deze spullen alvast opgaan. Het is zonde om alles weg te gooien tijdens de verhuizing.

 

Tip 11: Verhuizingen zijn uitputtend

Wees voorbereid dat de verhuizing veel energie van u zal vragen. Heeft u een fulltime baan, dan zult u met name in het weekend veel werk moeten verzetten. Zorg dat u niet al te vermoeid raakt door een paar dagen vrij te nemen. Hierdoor heeft u uw volle aandacht bij de verhuizing en voorkomt u dat u helemaal opgebrand bent na de verhuizing.

 

Tip 12: Las regeluurtjes in

Bij een verhuizing komt veel geregel kijken. De verhuisdag, het huren van een busje, het bellen van mensen die kunnen komen helpen, adreswijzigingen, dit alles houdt u natuurlijk bij met een notitieblokje of een spreadsheet in Excel. Het handigste is om af en toe een uurtje te blokken om achter uw computer te gaan zitten en alles en iedereen af te bellen. Heeft u in één keer weer overzicht en is er een hoop werk verzet.

 

Tip 13: Meubels demonteren

Wanneer u al uw spullen inmiddels in dozen heeft zitten, zult u zien dat de grote meubels in uw huis steeds leger worden. De boekenkast en kledingkast zijn leeg, de keukenkastjes worden steeds leger. Nu is het zaak dat u de grote meubels alvast uit elkaar gaat halen en klaarmaakt voor de oversteek naar uw nieuwe huis. Zorg dat u de schroeven die hierbij uit de meubels komen in zakjes bewaart, waarop u schrijft waar de schroeven van afkomstig zijn.

 

Tip 14: Regel opvang voor huisdieren en kinderen

Op de dag van de verhuizing kan het extra stress opleveren wanneer u kinderen en huisdieren overal tussendoor heeft lopen. Een ongelukje zit op een verhuisdag in een klein hoekje. Om uw stress, en ook de stress voor kinderen en huisdieren te beperken is het handig een oppas te regelen voor de dag van de grote verhuizing.

 

Tip 15: Het inpakken van de laatste doos

Zorg dat u de laatste doos openlaat en doe hier spullen in die u op het laatste moment nog nodig zult hebben. Denk aan een tandenborstel, een fles shampoo, lakens, handdoeken, wc-papier, medicijnen en andere zaken die voor u essentieel zijn. De laatste dag in uw oude huis en de eerste dag in uw nieuwe huis zult u deze doos hard nodig hebben.

 

Tip 16: De grote oversteek

De laatste voorbereiding: hoe gaat u de verhuizing aanpakken? Een belangrijke afweging die u moet maken is of u een verhuisbedrijf inhuurt of dat u zelf gaat verhuizen met familie en vrienden. Verhuist u van of naar een hoog gebouw zonder lift? Overweeg dan een verhuislift te huren, zodat u niet alle zware meubels via de trap naar boven hoeft te slepen. Let bij het huren van een busje of het inhuren van een verhuisbedrijf op de prijs én op de voorwaarden. Ga na hoe het is geregeld qua verzekeringen en schade. Neem genoeg tijd voor het zoeken van een verhuisbedrijf waarbij u zich prettig voelt.

 

Tip 17: Niet alles zal gaan zoals gepland

Hoe goed u de verhuizing ook voorbereid, de dingen lopen helaas niet altijd zoals gepland. U kunt tegen onaangename verrassingen aanlopen en er zullen dingen meer tijd kosten dan u van te voren had bedacht. Dit is niet erg, zo gaat dit nou eenmaal. Leg u hierbij neer en denk aan hoeveel u zult genieten als straks alles in uw nieuwe huis is.

 

 Ps. Bent u verhuisd? Let erop dat u snel het energiecontract overneemt, zodat uw nieuwe woning niet wordt afgesloten. Een goedkoop energiecontract met aantrekkelijke welkomstbonus en goede voorwaarden vindt u via onze energievergelijker.

 

 

Lisa Park

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: