Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon
Zwaartekracht

Energie uit water, zon en wind kennen we tegenwoordig wel. Aan dat rijtje kunnen we een nieuwe bron toevoegen: energie uit zwaartekracht

 

Van eigen bodem

De Nederlander Jan-Jaap Ruijssenaars zorgt voor vernieuwing op de duurzame energiemarkt. Energie uit zwaartekracht door gebruik te maken van balans, of eigenlijk juist onbalans. Door gebruik te maken van gewichtjes die nét uit balans liggen ontstaat er een aantrekking tussen de twee gewichtjes. En voilá! Er is energie.

 

Balans

Zo makkelijk is het natuurlijk niet. Ruijssenaars legt uit hoe het in zijn werk gaat. Door de gewichtjes net uit balans neer te leggen gaan ze vanuit zichzelf opzoek naar balans. Alles wat beweegt geeft energie af, vertelt Ruijssenaars. De energie die daarbij vrij komt, wordt vervolgens opgevangen in een generator.

 

Oneindig proces

De gewichtjes komen nooit helemaal in evenwicht. Een deel van de energie die het apparaat opwekt wordt ook weer gebruikt om de gewichtjes uit balans te krijgen. Hierdoor zijn de gewichtjes dus steeds op zoek naar balans en blijft er energie opgewekt worden.

 

Toekomst

De toekomst ziet er veelbelovend uit voor zwaartekrachtenergie. Uit zwaartekracht is tot 80 procent efficiënt, in tegenstelling tot zonne-energie (20 procent) en windenergie (45 procent). Helaas kan deze manier van energie opwekken nog niet in huis worden gebruikt, maar Ruijssenaars wil die stap wel zetten.

Yentl Vork

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: