Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Het RTL Z-programma ‘Money Talks’ onderzocht hoe het komt dat consumenten ieder jaar een hoog bedrag betalen voor energie, ondanks de dalende prijzen voor stroom en gas.

Waarom zijn de prijzen gedaald?

In de afgelopen vijf jaar is de prijs van elektriciteit met bijna 20 procent gedaald. De prijs voor gas is in de afgelopen 3 jaar met 33% gedaald. Dit had te maken met een overaanbod van gas en elektriciteit, wat zorgde voor een gestage daling op de wereldmarkt.

Hoe komt het dat de consument hier niets van merkt?

De oorzaak van de hoge prijs voor de jaarlijkse energierekening is de energiebelasting en de btw. De overheid heeft in de afgelopen jaren de energiebelasting verhoogd, de btw en ook het vastrecht en het netwerktarief zijn duurder geworden. Hierdoor is de energierekening in de afgelopen vijf jaar zelfs duurder geworden.

Wake up

Ter vergelijking: wat betaalde je in 2000 en wat betaal je nu

In het jaar 2000 betaalden we per huishouden nog gemiddeld 1200 euro aan energie per jaar. Nu is dat gemiddeld 1800 euro per jaar.

Als consument ben je niet machteloos

Door de felle concurrentie tussen energieleveranciers wordt er gestunt met welkomstbonussen oplopend tot wel 300 euro. Volgens een berekening van de Autoriteit Consument en Markt kan een overstap naar een andere energieleverancier tot 420 euro voordeel per jaar opleveren.

Helaas stapt momenteel nog maar 1 op de 7 consumenten jaarlijks over. Dit kan komen door angst voor problemen. Echter blijkt dat 96% van de overstappers tevreden is met het overstapproces.

 

Lisa Park

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: