Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energieveiling

Wil je graag weten wat een energieveiling precies inhoudt? Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie en kom je erachter welke optie voor jou het meest voordelig is. Zo kan ook jij besparen op je energiekosten.

Wat is een energieveiling?

Een energieveiling is een veiling waarbij verschillende energieleveranciers elkaar kunnen onderbieden voor het goedkoopste contract. De energieleverancier met het beste bod wint de veiling. Het doel van het organiseren van een energieveiling is het besparen op energiekosten. Hoe meer mensen er aan de veiling meedoen hoe sneller energieleveranciers bereid zijn om een goed bod uit te brengen, omdat er in één keer een grote groep mensen overstapt.

Hoe werkt een energieveiling?

Om beter te kunnen begrijpen hoe een energieveiling precies werkt, worden hieronder de stappen uitgelegd die je doorloopt als je deelneemt aan een energieveiling:

 • De eerste stap is het inschrijven voor de energieveiling
 • Vervolgens wordt er via de energieveiling collectief energie ingekocht. De energieleverancier die de veiling wint wordt jouw nieuwe energieleverancier.
 • Als de veiling is afgelopen ontvang je een persoonlijk aanbod op basis van je verbruiksgegevens.
 • Accepteer je dit bod? Dan stap je definitief over naar je nieuwe energieleverancier.

Wat zijn de voordelen van een energieveiling?

Het voordeel van een energieveiling is dat de aanmelding vrijblijvend is. Je ontvangt pas een persoonlijk aanbod na de veiling. Aan de hand daarvan kun je beslissen of je overstapt naar een andere energieleverancier. Een ander voordeel van de veiling is dat het zorgt voor een hogere bewustwording van de energieprijzen onder consumenten. Een voordeel wat energieleveranciers en energiecollectieven vaak noemen is dat je met een energieveiling veel kunt besparen op je energiekosten. Echter, dit is vaak niet het geval. Meestal kun je beter zelf online energie vergelijken en je niet bij een energiecollectief aansluiten.

Wat zijn de nadelen van een energieveiling?

Over het algemeen heeft een energieveiling voor consumenten meer nadelen dan voordelen:

 • Het winnende bod is niet altijd het voordeligst voor iedereen.
 • Niet alle energieleveranciers doen mee aan de veiling.
 • De energietarieven gaan in het tweede jaar vaak omhoog.
 • De veiling zorgt voor korting op je energie, maar er zijn vaak voorwaarden aan deze korting verbonden.
 • Deelnemende energieleveranciers bieden niet al hun producten aan.
 • De organisatie van de veiling biedt geen ondersteuning bij de overstap en eventuele klachten.

De voordelen van Easyswitch.nl:

 • EasySwitch.nl is 100% onafhankelijk
 • energieveiling
 • Je bespaart bij ons tot wel €450,- per jaar.
 • Als je ieder jaar overstapt profiteer je van een welkomstkorting
 • Je stapt bij ons gemakkelijk en snel over zonder gedoe.
 • Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9(!)
 • Gratis overstapservice
 • Klantenservice met ruime openingstijden, ook op zaterdag.

Waarom bespaar je mogelijk minder met een energieveiling?

Het organiseren van een energieveiling kost veel geld. De winnaar van de veiling betaalt daarom een vergoeding aan de organisatoren van de veiling. Doordat de winnaar van de veiling deze vergoeding moet betalen, bespaar je mogelijk minder met een energieveiling. Aangezien een vergelijkingssite geen organisatiekosten hoeft te betalen, ben je daar vaak goedkoper uit.

Voordelen van een vergelijkingssite

Een ander voordeel van een vergelijkingssite is dat je zelf een energieleverancier kunt kiezen die bij je past. Als je het milieu erg belangrijk vind dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een duurzame energieleverancier. Dit is bij energieveilingen niet mogelijk. Je kunt daar alleen overstappen naar de winnaar van de veiling. Meestal is dit geen duurzame energieleverancier. Verder kun je bij een vergelijkingssite zelf bepalen wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier. Ten slotte vindt een energieveiling bijna nooit plaats wanneer de energieprijzen het laagst zijn, terwijl dit natuurlijk wel in jouw belang is.

Wil je graag weten hoeveel jij per jaar kunt besparen op je energierekening? Bekijk dan de actuele tarieven in onze vergelijker en bespaar tot wel €450,- per jaar!

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

ACM trekt leveringsvergunning Anode energie in

Op 2 december heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leverings-vergunning van energieleverancier Anode Energie is ingetrokken. De...

Lees meer
Energie

10 december: Zorgverzekering Vraag- en Antwoordsessie met Paul

Het zorgseizoen is in volle gang en zoals ieder jaar zijn er weer een aantal dingen veranderd aan de zorgverzekeringen. Zo is het eigen risico dit jaar gelijk...

Lees meer
Energie

Leveringsvergunning ENSTROGA ingetrokken door de ACM

Op dinsdag 9 november heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leveringsvergunning van energieleverancier ENSTROGA is ingetrokken....

Lees meer