Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

5 misvattingen over het eigen risico

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over het eigen risico. Dat is jammer, want in veel gevallen kunt u veel besparen door het eigen risico te verhogen. Hier vindt u de 5 meest voorkomende misvattingen over het eigen risico.

 

1. Kinderen vallen onder het eigen risico

Dit is dus NIET het geval. Uw kinderen zijn gratis meeverzekerd. Dit geldt ook voor uw aanvullende verzekering. Voor uw kinderen geldt geen eigen risico. Dus als u het eigen risico verhoogt, hoeft u geen rekening te houden met een eventueel eigen risico van de kinderen.

 

2. Aanvullende zorg valt ook onder het eigen risico

Hier bestaat nog de meeste verwarring over. Als u een aanvullende zorgverzekering afsluit, heeft u recht op de vergoedingen uit uw aanvullende zorgverzekering. U betaalt dus niet eerst het eigen risico. Maakt u in het komende jaar vooral gebruik van de zorg uit uw aanvullende verzekering? Ook dan kan het de moeite waard zijn om uw eigen risico te verhogen.

 

3. Voor de huisarts en medicijnen kom ik al over het eigen risico heen

Velen durven het eigen risico niet te verhogen, omdat ze vrezen dat ze er makkelijk overheen komen. De meeste mensen halen het volledige bedrag van hun eigen risico niet. U komt vaak bij de huisarts? Dit betaalt u niet uit het eigen risico. Medicijnen vallen wel onder het eigen risico, maar de meesten halen hun eigen risico bij lange na niet.

 

4. Het eigen risico moet in 1x worden overgemaakt

Een grote misvatting over het eigen risico is dat het volledige bedrag in 1x aan de zorgaanbieder of zorgverzekeraar moet worden overgemaakt. De meest zorgverzekeraars schieten het bedrag voor en bieden de mogelijkheid het verschuldigde eigen risico in termijnen terug te betalen.

 

5. Het is niet rendabel

“Ik hoef maar 1 jaar pech te hebben.” Het idee leeft dat een verhoogd eigen risico alleen rendabel is als u nooit boven het wettelijke risico uit komt. Dit is niet het geval. Als u het eigen risico naar € 885 verhoogt, levert u dit een premiebesparing tussen € 200 en € 250 op. Over drie jaar genomen is dit een besparing van minstens € 600. Dit betekent als u eens in de drie jaar boven het verhoogde eigen risico uitkomt, het alsnog voordeliger is dan het wettelijke eigen risico.

 

Neem deze misvattingen mee als u zorgverzekeringen gaat vergelijken. Is het in uw geval voordeliger om het eigen risico te verhogen?

 

Vergelijk zorgverzekeringen »