Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Nest

Nest is een slimme thermostaat die ontwikkeld is door Nest Labs in Amerika, maar sinds 2014 in handen is van Google. Deze slimme thermostaat leert van jouw leefpatroon en past de temperatuur in je huis hierop aan. In Nederland is Essent de enige energieleverancier die Nest mag aanbieden, maar de slimme thermostaat is ook los verkrijgbaar.

Wat is de Nest thermostaat?

De Nest thermostaat is een thermostaat die de verwarming in huis regelt. Nest is thuis handmatig te bedienen zodat je zelf de temperatuur kunt instellen, maar met de Nest app kun je de verwarming ook op afstand hoger of lager zetten. Nest zorgt ervoor dat je huis altijd comfortabel verwarmd is als je er bent en zorgt ervoor dat je geen energie verspilt op het moment dat je buiten de deur bent.

Wat doet Nest?

Nest is ontworpen om te leren van je leefpatroon, zodat je huis verwarmd wordt op de momenten dat je dit graag wilt, zonder dat je dit zelf hoeft te regelen. Daarnaast helpt Nest je met energie besparen. Door de verwarming niet onnodig aan te laten staan en aan te geven hoe je energie kunt besparen helpt Nest om je energierekening naar beneden te brengen.

Hoe leert Nest?

Vanaf het moment dat je Nest installeert, word je leefritme bijgehouden. De eerste week stel je Nest handmatig in om aan te geven welke temperatuur jij prettig vindt. Nest onthoudt de dag, het tijdstip en de temperatuur zodat er een programma kan worden gemaakt dat uw leefritme weergeeft. Zo kan Nest na een week al ‘s ochtends de verwarming aanzetten voordat je wakker wordt en slaat de verwarming voor het slapen gaan vanzelf uit.

Kan Nest het programma later aanpassen?

Als je de verwarming eenmalig warmer of kouder zet omdat je bijvoorbeeld eerder weggaat, dan wordt het programma van Nest niet automatisch veranderd. Herhaal je het veranderen van de thermostaat meerdere keren op hetzelfde moment, dan zal Nest deze verandering wel aanpassen in het programma.

Kan ik Nest zelf instellen?

Nest stelt in principe een programma op aan de hand van informatie die is verzameld over uw leefritme. Dit programma kun je via de Nest app bekijken en eventueel veranderen. Net als bij een gewone thermostaat kun je op deze manier zelf aangeven wanneer je welke temperatuur is huis wilt hebben.

Welke functies heeft Nest?

Nest heeft een aantal functies die er samen voor zorgen dat je leefritme zo goed mogelijk in kaart gebracht kan worden:

Auto-schema

Dit is de leerfunctie van Nest die onthoudt wat jouw gewoontes zijn. Na ongeveer een week heeft Nest je basisschema in elkaar gezet en zal Nest zorgen dat de verwarming op de juiste temperatuur staat. Nest past het schema automatisch aan als je de thermostaat meerdere keren handmatig op dezelfde manier verandert.

Auto-afwezig

Een leeg huis hoeft niet verwarmd te worden en daarom heeft Nest de functie auto-afwezig. Je kunt zelf instellen welke temperatuur je huis moet zijn als je weg bent. De auto-afwezigheidsfunctie onthoudt wanneer je het huis verlaat en zet de verwarming automatisch lager. Als je ritme iedere dag hetzelfde is, wordt de verwarming een half uur na je vertrek lager gezet, als je ritme wat onregelmatiger is kan dit tot twee uur duren.

True Radiant

Nest leert niet alleen van jouw leefritme, maar ook van je verwarming. Hoe lang duurt het voordat je huis opgewarmd is? Door een aantal keer de verwarming in te schakelen leert Nest hoe lang het duurt om je huis op de juiste temperatuur te brengen en hoe lang het duurt voordat je huis weer is afgekoeld. Hierdoor kan Nest afstemmen hoe laat de verwarming aanslaat zodat het comfortabel is als je wakker wordt en kan de verwarming eerder worden uitgezet als Nest weet dat het nog even duurt voordat je huis is afgekoeld.

Aanwezigheidsdetectie en sensoren

Aan de hand van sensoren houdt Nest in de gaten wat er in de omgeving gebeurt. Meestal is de thermostaat Nest in de woonkamer geïnstalleerd, de sensoren werken dan alleen in deze ruimte. Vier sensoren houden in de gaten of er beweging in de kamer is, deze sensoren geven door aan de auto-aanwezigheidsfunctie of je thuis bent.

Groene blaadje van Nest

Het groene blaadje van Nest is een icoontje dat zichtbaar is op de thermostaat. Dit icoontje licht groen op als je een lagere temperatuur kiest dan gemiddeld. Door de verwarming een graad lager te zetten kun je al snel besparen op je energierekening. Het groene blaadje wordt gebaseerd op je normale gebruik, als je de verwarming lager zet dan gewoonlijk krijg je het groene blaadje te zien. Zet je de verwarming standaard lager, dan wordt dit je gemiddelde gebruik en zal het groene blaadje pas weer zichtbaar worden als je de verwarming nog lager zet. In ieder huishouden kan het blaadje daarom bij een andere temperatuur zichtbaar worden. Het blaadje geeft niet aan wat een energiebesparende temperatuur is, maar wat voor jouw gemiddelde energiebesparend is.

Kinderslot

Op de thermostaat van Nest kun je maximum en minimum temperaturen instellen, zo voorkomt je dat de verwarming plotseling heel warm of koud wordt als iemand er tegenaan loopt of ermee gaat spelen.

Nest app

De Nest app zorgt ervoor dat jij je Nest thermostaat op afstand kunt bedienen. Zo kun je de verwarming alvast wat hoger zetten als je bijna thuis bent of je kunt je energieverbruik in de gaten houden. Ook heb je toegang tot alle functies van de Nest thermostaat. Een koolstofmonoxide- of rookmelding komt direct binnen op je telefoon, zodat jij je huis ook in de gaten kunt houden als je er even niet bent.

Nest rapport

Aan het eind van iedere maand stuurt Nest je een e-mail met daarin je energierapport. In dit rapport staat informatie over de activiteiten van Nest; wanneer je verwarming aanstond en op welke temperatuur.

Kan ik Nest gebruiken?

De Nest thermostaat werkt in combinatie met het verwarmingssysteem van jouw huis. In veel gevallen kun je de Nest installeren, maar het werkt nog niet samen met alle verwarmingssystemen. Om te controleren of jouw huis geschikt is voor een Nest thermostaat kun je hier de check doen.

Installatie

Als je hebt besloten om een Nest thermostaat aan te schaffen, dan kun je de installatie het best laten uitvoeren door een gespecialiseerd installateur. Met een goede installatie voorkom je problemen, worden alle functies goed ingesteld en kan de installateur uitleg geven over het gebruik van Nest zodat je meteen zelf weet hoe Nest werkt.

Hoe duur is een Nest thermostaat?

De prijs van een Nest thermostaat ligt in 2015 rond de € 249. Voor dit bedrag krijg je de thermostaat die je in huis kunt ophangen en de Heat Link die bij de cv-ketel wordt geplaatst om de verwarming te regelen. Naast deze aanschafkosten moet je ook rekening houden met eventuele installatiekosten. Door bij meerdere bedrijven offertes aan te vragen zorg je ervoor dat je niet teveel betaalt voor de installatie.

Nest gratis te verkrijgen bij een ENGIE energiecontract van 4-jaar

Wil je meteen al gebruikmaken van de Nest, sluit dan een energiecontract af van ENGIE. Bij een energiecontract van 4 jaar krijg je de Nest gratis en betaal je ook geen installatiekosten. De Nest is ook af te sluiten bij een contract van ENGIE voor 1 of 3 jaar.

Nest bij een energiecontract van Essent van 5-jaar

Als jij een 3-jarig contract met vaste tarieven afsluit bij Essent, kun je de thermostaat van Nest voor € 25 bestellen. Bij een éénjarig contract krijg je de Nest voor € 99. Bij een 5-jarig contract met vaste tarieven krijg je de thermostaat van Nest gratis.

Onderzoek Consumentenbond

De Consumentenbond heeft de Nest thermostaat twee maanden uitgeprobeerd om te onderzoeken of het goed werkt. Uit deze test bleek dat Nest wat te wensen over laat. De leerfunctie bleek niet altijd goed te werken, vooral als je geen standaard leefritme heeft. Daarnaast bleef de verwarming nog een tijd aan staan nadat het huis werd verlaten. Voor het besparen van energie bleek het voordeliger om de verwarming handmatig uit te zetten bij het weggaan. De functie om van afstand de verwarming hoger en lager te zetten kwam wel positief uit de test.

Vergelijk energie »

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer